Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Σχόλιο του πρώην βουλευτή Εύβοιας ΣΥΝ, Βαγγέλη Αποστόλου για τη ρύπανση του Ευβοϊκού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Βαγγέλης Αποστόλου
Βαγγέλης Αποστόλου

 Με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος (5/6) αξίζει να σταθούμε σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία που βιώνει εδώ και 40 χρόνια ο Βόρειος Ευβοϊκός: Είναι η μοναδική θάλασσα που οδηγείται στο θάνατο νομίμως. Και αυτουργός αυτής της εγκληματικής οικολογικής καταστροφής είναι η ΛΑΡΚΟ.
 Δεν αρκούσαν φαίνεται στη συγκεκριμένη επιχείρηση οι επιφανειακές μεταλλευτικές εξορύξεις της, που μετέτρεψαν μεγάλες εκτάσεις της κεντρικής Εύβοιας σε σεληνιακό τοπίο, ούτε η τεράστια ρύπανση της Ανατολικής Φθιώτιδας από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος των βιομηχανικών της εγκαταστάσεων, έπρεπε να της δοθεί και η δυνατότητα να απορρίπτει κάθε χρόνο, στο μέσον του Βόρειου Ευβοϊκού, γύρω στο 1,5 εκατομμύριο τόνους σκουριάς με μεγάλη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα.
 Στη περιβαλλοντοκτόνο αυτή διαδικασία υπάρχει και μια ιδιαιτερότητα: Η σκουριά λόγω των ισχυρών ρευμάτων του Ευβοϊκού έχει απλωθεί στο πυθμένα της θάλασσας σε μια έκταση 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ύψους 3 μέτρων, πράγμα που έχει προκαλέσει τη νέκρωση του βυθού. Κι αν το μπάζωμα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό σε λίγα χρόνια όλος ο κόλπος θα μεταβληθεί σε μια νεκρή κλειστή θάλασσα.
 Η κατάσταση στο Βόρειο Ευβοϊκό γίνεται ακόμη χειρότερη από την υπεραλίευση, ιδιαίτερα με τις μηχανότρατες που σαρώνουν το βυθό, αλλά και λόγω των επιδράσεων που δέχεται από τις παράκτιες περιοχές της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Εύβοιας με τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα των εντατικών καλλιεργειών, τα οργανικά κατάλοιπα των πτηνοτροφικών και χοιροτροφικών μονάδων και τα λύματα των βιομηχανικών δραστηριοτήτων.
 Πολλοί θα αναρωτηθούν αν είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα τα παραπάνω και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτείας;
 Δυστυχώς συμβαίνουν, αφού τα συναρμόδια Υπουργεία συνεχίζουν και σήμερα να ανανεώνουν τη σχετική άδεια και μάλιστα όταν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αυτάρεσκα η επικεφαλής του δηλώνει πράσινη. Όπως δε φαίνεται είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουν κι όταν η εταιρεία πουληθεί , παρότι έχουμε υπογράψει και κυρώσει ως νόμο τη Διεθνή Σύμβαση του Λονδίνου για τη πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης από απόρριψη καταλοίπων και άλλων υλών. Βέβαια ανάλογη στάση τηρεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μένουν μόνοι τους, οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες και οι περιβαλλοντικές κινήσεις να συνεχίζουν τον αγώνα τους.
 
Δημοφιλή σήμερα

Παραδοσιακές Απόκριες στην Σκύρο για τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

Παραδοσιακές Απόκριες στην Σκύρο για τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

18/02/2018
Την Σκύρο επέλεξε ο Πρωθυπουργός με την οικογένεια του για να γιορτάσει το τριήμερο της Αποκριάς....
Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος στην 135 πτέρυγα Μάχης της Σκύρου

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος στην 135 πτέρυγα Μάχης της Σκύρου

18/02/2018
Επί την ευκαιρία της οικογενειακής επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Σκύρο και με τεταμένες τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκί...
«Ο Μυταράς της Χαλκίδας» για τον ένα χρόνο χωρίς το μεγάλο Χαλκιδέο ζωγράφο

«Ο Μυταράς της Χαλκίδας» για τον ένα χρόνο χωρίς το μεγάλο Χαλκιδέο ζωγράφο

20/02/2018
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του μεγάλου δάσκαλου και ζωγράφου, Δημήτρη Μυταρά...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας