Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Σχόλιο του πρώην βουλευτή Εύβοιας ΣΥΝ, Βαγγέλη Αποστόλου για τη ρύπανση του Ευβοϊκού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Βαγγέλης Αποστόλου
Βαγγέλης Αποστόλου

 Με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος (5/6) αξίζει να σταθούμε σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία που βιώνει εδώ και 40 χρόνια ο Βόρειος Ευβοϊκός: Είναι η μοναδική θάλασσα που οδηγείται στο θάνατο νομίμως. Και αυτουργός αυτής της εγκληματικής οικολογικής καταστροφής είναι η ΛΑΡΚΟ.
 Δεν αρκούσαν φαίνεται στη συγκεκριμένη επιχείρηση οι επιφανειακές μεταλλευτικές εξορύξεις της, που μετέτρεψαν μεγάλες εκτάσεις της κεντρικής Εύβοιας σε σεληνιακό τοπίο, ούτε η τεράστια ρύπανση της Ανατολικής Φθιώτιδας από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος των βιομηχανικών της εγκαταστάσεων, έπρεπε να της δοθεί και η δυνατότητα να απορρίπτει κάθε χρόνο, στο μέσον του Βόρειου Ευβοϊκού, γύρω στο 1,5 εκατομμύριο τόνους σκουριάς με μεγάλη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα.
 Στη περιβαλλοντοκτόνο αυτή διαδικασία υπάρχει και μια ιδιαιτερότητα: Η σκουριά λόγω των ισχυρών ρευμάτων του Ευβοϊκού έχει απλωθεί στο πυθμένα της θάλασσας σε μια έκταση 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ύψους 3 μέτρων, πράγμα που έχει προκαλέσει τη νέκρωση του βυθού. Κι αν το μπάζωμα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό σε λίγα χρόνια όλος ο κόλπος θα μεταβληθεί σε μια νεκρή κλειστή θάλασσα.
 Η κατάσταση στο Βόρειο Ευβοϊκό γίνεται ακόμη χειρότερη από την υπεραλίευση, ιδιαίτερα με τις μηχανότρατες που σαρώνουν το βυθό, αλλά και λόγω των επιδράσεων που δέχεται από τις παράκτιες περιοχές της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Εύβοιας με τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα των εντατικών καλλιεργειών, τα οργανικά κατάλοιπα των πτηνοτροφικών και χοιροτροφικών μονάδων και τα λύματα των βιομηχανικών δραστηριοτήτων.
 Πολλοί θα αναρωτηθούν αν είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα τα παραπάνω και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτείας;
 Δυστυχώς συμβαίνουν, αφού τα συναρμόδια Υπουργεία συνεχίζουν και σήμερα να ανανεώνουν τη σχετική άδεια και μάλιστα όταν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αυτάρεσκα η επικεφαλής του δηλώνει πράσινη. Όπως δε φαίνεται είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουν κι όταν η εταιρεία πουληθεί , παρότι έχουμε υπογράψει και κυρώσει ως νόμο τη Διεθνή Σύμβαση του Λονδίνου για τη πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης από απόρριψη καταλοίπων και άλλων υλών. Βέβαια ανάλογη στάση τηρεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μένουν μόνοι τους, οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες και οι περιβαλλοντικές κινήσεις να συνεχίζουν τον αγώνα τους.
 
Δημοφιλή σήμερα

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

15/2/2019
Δήλωση συμπόρευσης από κοινού ανακοίνωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο Χαλκιδέων Γιάννης Μπάκας και Χρήστος Παγώνης....
Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

14/2/2019
Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ mo...
Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

15/2/2019
Το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και συναδέλφων μηχανικών, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 20:00 στην...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας