Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Μήνυμα των Οικολόγων Πρασίνων Φθιώτιδας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

5 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2011:
Επίκαιρη όσο ποτέ η κοινωνική και ριζοσπαστική διάσταση της οικολογίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται φέτος μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, με χιλιάδες αγανακτισμένους πολίτες στους δρόμους. Η κοινωνική και ριζοσπαστική διάσταση της οικολογίας συμβαδίζει απόλυτα με τις πρωτόγνωρες αυθόρμητες διαδικασίες της άμεσης δημοκρατίας και της μη βίας που επιχειρούνται σε κάθε πόλη της χώρας μας.
 
Εδώ και πολλά χρόνια η πολιτική οικολογία τόνιζε ότι το οικονομικό μοντέλο της υπέρμετρης κατανάλωσης και της «ανάπτυξης» των αριθμών, κυρίως για να δουλεύουν οι βιομηχανίες των «αναπτυγμένων» χωρών, δεν έχει προοπτική. Έλεγε ότι καταναλώνουμε φυσικούς πόρους που αντιστοιχούν σε τρεις πλανήτες. Ότι δανειζόμαστε από τις γενιές του μέλλοντος, από τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, για να ζούμε εμείς καλά. Ότι δανειζόμαστε από τη «φούσκα» του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, που θα γίνει ο «λάκκος» των οικονομιών σε μια κακώς νοούμενη ευμάρεια.
 
Σήμερα οι έλληνες πολίτες κινούνται ανάμεσα στην οργή και την αγανάκτηση, από τη μια, και στο φόβο για τα χειρότερα από την άλλη. Μεταξύ «άκμονος και σφύρας»… Ο λεγόμενος «παραγωγικός ιστός» είναι στα χειρότερά του. Αυτός ο παραγωγικός ιστός μιας οικονομίας, που στηρίχτηκε στην αρχή της άκρατης κατανάλωσης, στα δάνεια και τις επιδοτήσεις, με κυρίαρχες «αξίες» τη ρεμούλα, τη διαπλοκή, τον ωχαδερφισμό.
 
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει τη Φθιώτιδα με σοβαρές περιβαλλοντικές «πληγές» και προβλήματα. Η διαχείριση των νερών, η ρύπανση του Σπερχειού και του Μαλιακού, τα μεταλλεία στην Οίτη, η ΛΑΡΚΟ και η κατάσταση του Β Ευβοϊκού, η διαχείριση των σκουπιδιών και οι παράνομες χωματερές, τα αστικά λύματα και τα λύματα των ελαιοτριβείων, η παράνομη λειτουργία των λατομείων και των δανειοθαλάμων, οι προστατευόμενες περιοχές και η έλλειψη Φορέων Διαχείρισης, ο χωροταξικός σχεδιασμός και η επιχειρούμενη μεγάλη τουριστική επένδυση στον Έξαρχο της Αταλάντης, είναι “πληγές που αιμορραγούν”.
 
Η Λαμία, πόλη-πρότυπο τσιμεντούπολης, μια από τις πιο ζεστές πόλεις της Ελλάδας, με τα προβλήματα της εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων, της έλλειψης πρασίνου, της βιώσιμης κινητικότητας και του κυκλοφοριακού, της ηχορύπανσης, του εφιάλτη του Ξηριά και των λατομείων, είναι στο κέντρο αυτών των «πληγών».
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Φθιώτιδας θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Για να γίνει η οικολογία κυρίαρχη ιδεολογία της κοινωνίας, σήμερα και πάντα. Να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι είμαστε μεν μέρος του προβλήματος, αλλά είμαστε και μέρος της λύσης, αν το θελήσουμε. Αρκεί να ξεφύγουμε από την "αδράνεια του καναπέ". Σήμερα να βρεθούμε στις πλατείες ως υπεύθυνοι ενεργοί πολίτες με προτάσεις και ιδέες για το αύριο της κοινωνίας.Δημοφιλή σήμερα

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

14/1/2019
Το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 εκοιμήθει ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλο. Το απόγευμα της Δευτέρας 14...
Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

15/1/2019
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ανακοίνωσε τα ονόματα δύο υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων, από το ψηφοδέλτιο του....
Επαναλειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

Επαναλειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

16/1/2019
Από την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 θα επαναλειτουργήσει ο χώρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας