Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Κουπόνια κατάρτισης σε νέους με τα οποία θα επιλέγουν οι ίδιοι τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά ΙΕΚ για να εκπαιδευτούν θα μοιράσει για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Παιδείας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηµατά ανακοίνωσε την έναρξη πέντε µεγάλων προγραµµάτων Διά Βίου Μάθησης συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν περισσότερους από 400.000 πολίτες που θα έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν και να αποκτήσουν εργασιακή εµπειρία.

«Προσφέρουµε µια δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση και προσπαθούµε να συνδέσουµε τη γνώση µε την απασχόληση. Την ίδια στιγµή εγκαινιάζουµε τη συνεργασία µε τους δήµους, οι οποίοι µετά τον Καλλικράτη αποκτούν σηµαντική ευθύνη στην προώθηση των προγραµµάτων Διά Βίου Μάθησης» τόνισε η κ. Γεννηµατά.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», το σηµαντικότερο από τα προγράµµατα αφορά τη χορήγηση των κουπονιών κατάρτισης σε νέους, µέσω του οποίου το υπουργείο Παιδείας επιχορηγεί για πρώτη φορά τόσο τους ίδιους τους ενδιαφεροµένους όσο και τα ιδιωτικά ΙΕΚ.

Συνολικά το έργο έχει προϋπολογισµό 44 εκατοµµύρια ευρώ για την περίοδο 2011-2015 και θα διανείµει κουπόνια κατάρτισης σε περίπου 55.000 νέους 18-25 ετών. Πλεονέκτηµα είναι η δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι οι δικαιούχοι την ειδικότητα και τον φορέα κατάρτισης, σύµφωνα µε τις προσωπικές τους ανάγκες.

Τα κουπόνια αρχικής κατάρτισης θα δίδονται στους δικαιούχους είτε µε οικονοµικά - κοινωνικά κριτήρια για ειδικότητα σπουδών που οι ίδιοι επιλέγουν, είτε σε συγκεκριµένο αριθµό δικαιούχων που θα επιλέξουν συγκεκριµένες ειδικότητες που υπηρετούν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, όπως θα τις ορίσει το υπουργείο Παιδείας από τις λειτουργούσες σήµερα 217 ειδικότητες αρχικής επαγγελµατικής κατάρτισης σε δηµόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ.

Η κ. Γεννηµατά ανακοίνωσε ακόµα τέσσερα προγράµµατα Διά Βίου Εκπαίδευσης:

«Μάθηση στον πολίτη, ανάπτυξη στη χώρα»: Οι νέοι καλλικράτειοι δήµοι θα γίνουν πάροχοι διαφόρων προγραµµάτων επιµόρφωσης των πολιτών. Τα προγράµµατα θα αφορούν κυρίως τις εξής θεµατικές ενότητες: Οικονοµικός εγγραµµατισµός, Επιχειρηµατικότητα, Πράσινη ανάπτυξη - περιβάλλον, Νέες τεχνολογίες, Ξένες γλώσσες, Κοινωνικές δεξιότητες, Ειδικά προγράµµατα ευάλωτων οµάδων, Συµβουλευτική οικογένειας, Πολιτιστική δράση. Για συγκεκριµένες θεµατικές ενότητες, όπως Νέες τεχνολογίες και Ξένες γλώσσες, θα γίνει χρήση και κουπονιών.

Επικαιροποίηση γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ - ΤΕΙ: Προγράµµατα επιµόρφωσης παλαιότερων αποφοίτων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυµάτων σε τοµείς σχετικούς µε το επιστηµονικό πεδίο σπουδών τους, µε στόχο την επικαιροποίηση των γνώσεών τους και τη συµπλήρωση των δεξιοτήτων τους.

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Προβλέπεται να λειτουργήσουν 58 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και 35 τµήµατα εκτός έδρας.

Πρόγραµµα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ενηλίκων: Εφαρµογή προγραµµάτων εκπαίδευσης µε τη χρήση νέων τεχνολογιών για ενηλίκους, για στελέχη και εκπαιδευτές Διά Βίου Μάθησης και για τον απόδηµο ελληνισµό στην ΕΕ µέσω e - learning.

Το επόµενο διάστηµα αναµένεται και νέα δράση που αφορά την ένταξη νέων και ενηλίκων στην αγορά εργασίας µέσω απόκτησης γνώσεων και υλοποίησης πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναλαµβάνουν την υποχρέωση να προσλάβουν κατόπιν ένα µέρος των εκπαιδευθέντων για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα.

πηγή: www.in.gr
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας