Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης Στ.Ελλάδας προς τον Περιφερειάρχη, Κλέαρχο Περγαντά σχετικά με το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και τα προβλήματα, ελλείψεις που αντιμετωπίζει.

Το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας του Νομού Ευβοίας αποτελεί αποκεντρωμένη οργανική μονάδα του Γ.Ν. Χαλκίδας αρμοδιότητας της 5ης Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας με έδρα τον Δήμο Ιστιαίας.
Περιλαμβάνει 7 Περιφερειακά Ιατρεία και καλύπτει 26 χωριά με πληθυσμό μόνιμο περί της είκοσι χιλιάδες και τους θερινούς μήνες περί τις εκατό χιλιάδες πληθυσμό και μια μεγάλη λουτρόπολη όπως τα Λουτρά Αιδηψού με θεραπευτικό πληθυσμό που έχει ανάγκη ιατρικής βοήθειας. Οι μεγάλες αυτές απαιτήσεις πρέπει να εξεταστούν παίρνοντας υπόψη τα μειονεκτήματα που έχει μια νησιωτική περιοχή όπου η πρόσβαση στο πιο κοντινό νοσοκομείο απαιτεί περισσότερο από 3 ώρες διαδρομή.
Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι το ΚΥ Ιστιαίας θα έπρεπε να είναι σε υψηλή ετοιμότητα και πολύ καλά οργανωμένο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τα επείγοντα περιστατικά εξασφαλίζοντας την ασφαλή μεταφορά τους στα Νοσοκομεία.
Δυστυχώς, όμως οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν είναι ανάλογες. Υπάρχει έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού και τεχνικού εργαστηριακού εξοπλισμού. Με βάση το υπάρχον οργανόγραμμα από τις 6 θέσεις Γενικών Ιατρών ή Παθολόγων υπηρετούν 4 γιατροί, από 2 Ακτινολόγους υπηρετεί 1, από 2 Παιδιάτρους υπηρετεί 1. Δεν υπάρχει Χειρουργός Ιατρός, Ορθοπεδικός. Περισσότερες από 10 ημέρες το μήνα οι εφημερίες καλύπτονται μόνο από Αγροτικούς Γιατρούς με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο τεχνικός εξοπλισμός είναι παρωχημένος ή ανύπαρκτος. Το ακτινολογικό μηχάνημα είναι 30ετίας με αποτέλεσμα να χαλάει συνεχώς, να έχει πολλά έξοδα επισκευής, συντήρησης και δεν έχει άδεια λειτουργίας. Υπερηχογράφος δεν υπάρχει παρότι αποτελεί βασικό εργαλείο για τους γιατρούς.
Το Μικροβιολογικό Εργαστήριο έχει ελλείψεις σε μηχανήματα και αντιδραστήρια (μηχάνημα αερίων αίματος, γλυκοζυδιωμένης αιμοσφαιρίνης κ.ά.).
Η κατάσταση με την έλλειψη υλικών έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε πολλές φορές να μην υπάρχει ούτε χαρτί να σκουπίζει τα χέρια του το προσωπικό του Κέντρου υγείας. Ενώ είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι γιατροί, γενικότερα το προσωπικό να βάζουν χρήματα από τη τσέπη τους για να αγοράζουν αναλώσιμα υλικά.
Τα δύο τελευταία χρόνια εργαζόμενοι και ασθενείς βιώνουν ένα πραγματικό δράμα.
Στα πλαίσια της επέκτασης και αναδιάρθρωσης του Κέντρου Υγείας έχει δοθεί το έργο προϋπολογισμού 2.700.000 ευρώ σε εργολάβο, ο οποίος προχωρώντας με πολύ αργούς ρυθμούς πρόκειται να παραδώσει εντός των προσεχών ημερών το Α’ μισό του ΚΥ προς χρήση, ενώ θα έπρεπε να είχε παραδοθεί ολόκληρο το έργο πριν τα Χριστούγεννα. Όμως αν και δίνονται τόσα χρήματα στους ιδιώτες εργολάβους δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα κανένα ποσό για το εξοπλισμό του ΚΥ (γραφεία γιατρών, καρέκλες για τους ασθενείς κ.ά.)
Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας στο οποίο οι ασθενείς πληρώνουν για υπηρεσίες που πρέπει να είναι δωρεάν.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αντιλαμβάνεται πως η συγκεκριμένη κατάσταση και οι όποιες καθυστερήσεις στο Κ.Υ Ιστιαίας είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής στην υγεία που ακολούθησαν και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και η Ν,Δ. Αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων που προωθούνται και στον τομέα της υγείας Προϊόν της αδιαφορίας τους για την υγεία του λαού, που δεν μπορεί να προσφέρεται από δημόσιες υπηρεσίες επαρκώς και στην καλύτερη ποιότητα, όταν προέχουν η υπεράσπιση της κερδοφορίας των κεφαλαιοκρατών και τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Σε αυτή την κατεύθυνση και προκειμένου να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κ.Υ, καλούμε τον λαό της περιοχής να δυναμώσει τις διεκδικήσεις του απαιτώντας όσα δικαιούται και του ανήκουν στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Χωρίς ταλαντεύσεις και αυταπάτες για το αν μπορεί να συνδυαστεί η παροχή καλών υπηρεσιών υγείας με το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε.

Ζητάμε, επίσης την ξεκάθαρη θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένει θεατής των εξελίξεων.

 
Δημοφιλή σήμερα

«Street Festival» στον Πεζόδρομο της Ερμού στη Χαλκίδα

«Street Festival» στον Πεζόδρομο της Ερμού στη Χαλκίδα

13/9/2018
Το πρώτο υπαίθριο Φεστιβάλ στον Πεζόδρομο της Ερμού είναι γεγονός....
Στην εορτή της Αγίας Σοφίας στην Ξηρόβρυση ο Δήμαρχος Χαλκιδέων με αντιπροσωπεία του Δήμου

Στην εορτή της Αγίας Σοφίας στην Ξηρόβρυση ο Δήμαρχος Χαλκιδέων με αντιπροσωπεία του Δήμου

17/9/2018
Πανηγυρίζει σήμερα Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018 ο Ιερός Ναός Αγίας Σοφί...
Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού και ακτής στην Παραλία Αυλίδος

Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού και ακτής στην Παραλία Αυλίδος

18/9/2018
Με το σύνθημα κάνε το καλό βγάλ' το από το γιαλό, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας