Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Ενημέρωση ζητά απο τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας,
κ. Κλέαρχο Περγαντά, η Λαϊκή Συσπείρωση σχετικά με τη μόλυνση του νερού στην περιοχή της Αυλίδας, δεδομένου ότι τα στοιχεία και οι καταγγελίες προκαλούν φόβο και αγωνία στους πολίτες.

Τι ποιότητας νερό πίνουμε;
Τι ποιότητας νερό πίνουμε;

Μετά από καταγγελίες κατοίκων στην Παραλία Αυλίδας, βρέθηκαν σε ρέματα βιομηχανικά απόβλητα, σε απόσταση 500 μέτρων από τις γεωτρήσεις που χρησιμοποιεί ο Δήμος για υδροδότηση των κατοίκων.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Ε.Υ.Ε.Π.):

1. Στη θέση ΧΑΔΑ πάνω από το ρέμα Φράγκιζα βρέθηκε μεγάλος αριθμός πολτοδεξαμενών με χρησιμοποιημένα ελαιώδη υλικά-ορυκτέλαια τα οποία χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα και υπόκεινται σε ειδική διαχείριση.
2. Στη θέση Πηγαδάκι βρέθηκε ποσότητα κοκκώδους τεφρόχρωου υλικού με έντονη οσμή αμμωνίας που εκτιμάται ότι προέρχονται από δραστηριότητες παραγωγής-επεξεργασίας αλουμινίου, χαρακτηρίζονται επικίνδυνα απόβλητα και υπόκεινται σε ειδική διαχείριση.
3. Στην ανάλυση που έγινε σε δείγμα νερού από την περιοχή ανιχνεύθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις Ολικού και εξασθενούς Χρωμίου και Ψευδαργύρου.
Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ανεξέλεγκτη απόρριψη επικίνδυνων υγρών και στερεών αποβλήτων συνεχίζεται στην περιοχή, το πρόβλημα παραμένει και επεκτείνεται.

Θεωρούμε ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες όταν στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, στα Οινόφυτα και την Αυλίδα, χρόνια τώρα, δηλητηριαζόταν κόσμος με εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα, αυξάνονταν οι θάνατοι από καρκίνο, υπήρχαν καταγγελίες, ακόμα και μελέτες που επιβεβαίωναν το πρόβλημα και οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα αλλά το απέκρυπταν προκειμένου να μην «ενοχλήσουν» τις μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή του Ασωπού και των Οινοφύτων.

Όταν πια έφτασε ο κόμπος στο χτένι αναγγέλθηκαν τα πρώτα μέτρα. Μόνο που ακόμα δεν έχει δοθεί λύση για καθαρό πόσιμο νερό μέχρι να γίνουν τα έργα. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει επιδημιολογικός έλεγχος των κατοίκων. Δεν έχει ξεκινήσει ή διαδικασία αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς.

Αν μη τι άλλο, θα περιμέναμε ότι θα έχει ενταθεί ο έλεγχος στις ρυπαίνουσες επιχειρήσεις, ότι θα έχουν παρθεί μέτρα, ώστε να μη συνεχίζεται η ρύπανση και η ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Τα παραπάνω μας ανησυχούν ιδιαίτερα για το ποια είναι η κατάσταση. Θεωρούμε ότι πρέπει να γνωρίζετε τα έγγραφα του Υπ. Περιβάλλοντος και της Ε.Υ.Ε.Π.(αρ. πρ. 655-13/5/11 και 1727-10/5/11).

Ζητάμε να μας απαντήσετε άμεσα και εγγράφως για το τι μέτρα θα πάρετε ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην περιοχή της Αυλίδας.
Να μας απαντήσετε για τις ρυπαίνουσες επιχειρήσεις και τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων τους. Τι έλεγχοι γίνονται.

Πριν από μερικά χρόνια ο κ. Περιφερειάρχης, ως Νομάρχης Βοιωτίας, έφτιαξε μια βάση δεδομένων για τις βιομηχανίες της Βοιωτίας με την οποία θα παρακολουθούσε τη διαχείριση των αποβλήτων. Θα θέλαμε να ενημερωθούμε αν έχει λειτουργήσει και εάν έχει στοιχεία. Τι συμπεράσματα προκύπτουν.

Το περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να συζητήσει και να τοποθετηθεί στο θέμα.


 
Δημοφιλή σήμερα

Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

19/2/2019
Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία νέο κύμα κακοκαιρίας, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας θα επικρατήσει το Σα...
Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

17/2/2019
Μια ανθρώπινη εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού με ομιλήτρια τη χειρουργ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας