Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Θανάσης Ζεμπίλης έχει ήδη δώσει σχετική εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Θ.Ζεμπίλης
Θ.Ζεμπίλης

Ήδη με την από 8998/17-8-2004 απόφαση της Τριμελούς Επιτροπής επικινδύνως ετοιμόρροπων οικοδομών της Ν.Α. Εύβοιας, είχαν κριθεί τμήματα της δημοτικής αγοράς επικινδύνως ετοιμόρροπα και κατεδαφιστέα.
Ακολούθως με το υπ. αρ. 578/5-1-06 έγγραφό της η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών πρότεινε :

1. Να σταματήσει άμεσα η λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς και να απαγορευτεί η πρόσβαση στα καταστήματα.
2. Να εφαρμοστεί μελέτη υποστήλωσης των επικίνδυνων προβόλων μετά την αποξήλωση των πρόσθετων αυθαίρετων κατασκευών που βρίσκονται κάτω από τους προβόλους, μετά την έγκριση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων.

Το ανωτέρω έγγραφο κοινοποιούνταν προς την Εφορεία Νεωτέρων μνημείων Αττικής, προκειμένου να δοθεί σχετική έγκριση.
Όπως προκύπτει και με το από τις 22-5-2006 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης του ΥΠ.ΠΟ., στο οποίο αναφέρετε ότι: "Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση επί του ανωτέρω κτιριακού συγκροτήματος (επισκευές, συντήρηση, προσθήκη κλπ), χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου μας (Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττική)".

Μετά από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πρόσφατα στη δημοτική αγορά, το Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Χαλκιδέων, με το υπ. αρ. 40589/22-9-08 έγγραφό του και κατόπιν αυτοψίας εντοπίζει επιπλέον βλάβες στη φέρουσα τοιχοποιία επί τριών συνεχόμενων και των ομόρων καταστημάτων επί της οδού Αρεθούσης και ζητά να κριθούν επικινδύνως ετοιμόρροπα.
Εν συνεχεία με το υπ. αρ. πρωτ 41250/24-9-08 έγγραφό της η Δ/νση Τ.Υ. του Δήμου Χαλκιδέων επανέρχεται και  προτείνει να σταματήσει άμεσα η λειτουργία της δημοτικής αγοράς και να απαγορευθεί η πρόσβαση στα καταστήματα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο "να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα".
Μετά την αποκόλληση και τις καταπτώσεις της επικαλύψεως του οπλισμού στο σταθερό προστέγασμα της δημοτικής αγοράς επί της συμβολής των οδών Νεοφύτου και Κριεζώτου την Παρασκευή 26-9-2008, με το υπ. αρ. 41584/26-9-08 έγγραφο του το τμήμα πολεοδομικών εφαρμογών του Δήμου Χαλκιδέων κατόπιν αυτοψίας εντοπίζει :

1. Τμηματικές αποκολλήσεις και καταπτώσεις επικαλύψεως του οπλισμού, οφειλόμενες πιθανώς στην ενανθράκωση του σκυροδέματος.
2. Μεγάλο βέλος κάμψεως.
3. Έντονη διάβρωση του οπλισμού.

Συνεπεία των ανωτέρω, κρίνει το ως άνω προστέγασμα επικινδύνως ετοιμόρροπο.
Περαιτέρω, με τα υπ. αρ. 1018/26-9-2008 και 2501/26-9-08 έγγραφα, οι διοικητές του αστυνομικού τμήματος και της τροχαίας Χαλκίδας αντίστοιχα, αναφέρονται στους ιδιαίτερους κινδύνους για τους πεζούς και τους οδηγούς, που εγκυμονεί το ενδεχόμενο επανάληψης φαινομένων (αποκόλλησης ή και κατάρρευσης) τμήματος της δημοτικής αγοράς, λόγω της παλαιότητας του κτηρίου.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω ο Δήμαρχος Χαλκιδέων προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Τα τελευταία γεγονότα επαναφέρουν κατά τρόπο αμείλικτο τα προβλήματα στατικής επάρκειας και επικινδυνότητας του κτιριακού συγκροτήματος της δημοτικής αγοράς.
Την Παρασκευή 26-9-2008 κατά ευτυχή συγκυρία η πόλη της Χαλκίδας δεν θρήνησε το πρώτο της θύμα, από την πτώση τμήματος του προβόλου της δημοτικής αγοράς επί της οδού Κριεζώτου.
Επισημαίνω δε ότι μετά τον χαρακτηρισμό της δημοτικής αγοράς ως διατηρητέου κτιρίου απαγορεύονται οι εργασίες επισκευής και υποστήλωσης του κτιρίου χωρίς έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού. Έγκριση που μάταια περιμένει ο Δήμος Χαλκιδέων από την 5-1-2006 (υπ. αρ. 578/5-1-06 έγγραφο).
Παράλληλα, όπως είναι γνωστό στους πάντες και επιβεβαιώνεται από τις αστυνομικές επιχειρήσεις στην περιοχή, ιδιαίτερα κατά τις ώρες μη λειτουργίας της, η δημοτική αγορά αποτελεί καταφύγιο περιθωριακών στοιχείων και άντρο διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται ραγδαία και τείνει να μετατρέψει το κέντρο της Χαλκίδας σε "γκετοποιημένη" ζώνη, τύπου "Ζωνιανών". Ως δήμαρχος Χαλκιδέων και μόνιμος κάτοικος αυτής της περιοχής, δεν θα επιτρέψω την διαιώνιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι αδυνατώ πλέον να φέρω την προσωπική ευθύνη για τη λειτουργία της δημοτικής αγοράς.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.
Η δημοτική αγορά θα κλείσει, θα περιφραχθεί και θα φυλάσσεται με ευθύνη του Δήμου Χαλκιδέων. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα την προστατεύσουμε ως διατηρητέο μνημείο από καταστροφές και βανδαλισμούς, πράξεις που την απαξιώνουν στην κοινή συνείδηση των πολιτών, και προκαλούν την εύλογη αγανάκτησή τους.
Ήδη έδωσα σχετικές εντολές στις υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων και αναμένω την συνδρομή των συναρμόδιων υπηρεσιών.
Παράλληλα, όπως είναι γνωστό έχω αναθέσει σε ένα από τα μεγαλύτερα μελετητικά γραφεία της χώρας, που συμμετέχει και στον διαγωνισμό για την "Αρέθουσα", την εκπόνηση αρχιτεκτονικής, στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης.
 Η υλοποίηση της μελέτης αυτής βαρύνει την δημοτική μου αρχή και καλώ τους συμπολίτες μου να με κρίνουν την ώρα που πρέπει. Και προφανώς όχι πριν συμπληρώσουμε δύο (2) έτη δημοτικής θητείας, για ένα θέμα που σύρεται στη πόλη μας για δεκαετίες".
                                             
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας