Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση - παρουσίασης της ιστορίας του Κοινοτικού Καταστήματος Οκτωνιάς, για την οποία υπεύθυνη ήταν η πρώην Δ.Σ., Ελένη Λάγου - Τσερόλα. Κατά την ομιλία της, η κ.Τσερόλα επισήμανε:
φωτό απο την εκδήλωση
φωτό απο την εκδήλωση

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΚΤΩΝΙΑΣ 1916-1998 - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

....Η εκδήλωση αφορά την παρουσίαση της ιστορίας του Κοινοτικού Καταστήματος του χωριού μας από την δημιουργία του το 1916 έως την κατάργησή του το 1998 οπότε δημιουργήθηκαν οι Καποδιστριακοί Δήμοι.
 Ήταν κάτι που όλα αυτά τα χρόνια, όταν και εγώ από τις θέσεις του Τοπικού και Δημοτικού συμβούλου υπηρέτησα το χωριό, με απασχολούσε έντονα.
 Ένιωθα μέσα μου την ανάγκη, πως, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που σε δύσκολους καιρούς έδωσαν χρόνο από την ζωή τους και αγωνίστηκαν για το χωριό μας, δεν θα μείνουν ξεχασμένοι από τις νεότερες γενιές.
 Έτσι ξεκίνησα μια προσπάθεια επίμονη, με πολλές δυσκολίες και πολύ χρόνο, προκειμένου να συγκεντρώσω όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για όλους αυτούς, για το έργο και τη ζωή τους.
 Ακόμα όμως και σήμερα, όποιος έχει στοιχεία και σχετικές φωτογραφίες μπορεί να τα φέρει για να εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο τη παρουσίαση, κυρίως για την περίοδο 1916-1951.
 Αυτό το έργο δεν έχει στόχο να αποτελέσει μόνο ένα μουσείο. Αντίθετα, θεωρώ ότι αυτοί οι άνθρωποι και το έργο τους είναι στη πραγματικότητα μια παρακαταθήκη για μας και τις νεότερες γενιές που έρχονται.
 Δυστυχώς στις μέρες μας οι πολιτικοί πολλές φορές δημιουργούν άσχημα αντανακλαστικά στον κόσμο. Όταν έχουν τα μέσα, τα επιτελεία, τη τεχνογνωσία και την ίδια στιγμή σημειώνονται καθυστερήσεις σε έργα, προβλήματα, σκάνδαλα…….
 Αξίζει να δούμε όμως ότι σε εποχές χωρίς αυτά τα μέσα, χωρίς αυτές τις δυνατότητες, υπήρξαν άνθρωποι που αφιέρωσαν τον εαυτό τους για το τόπο τους, με γνώμονα την αγάπη τους σ’ αυτόν και τους συμπολίτες τους.
 Με πολύ κόπο, με πολλές θυσίες, με προσωπική εργασία, με φόρο στα πενιχρά εισοδήματά τους, φρόντιζαν για τους δρόμους, για το σχολείο, για το νερό, για τις φτωχές οικογένειες, για τους αρρώστους.
 Φρόντιζαν για τη ζωή μας!
Πέρα από το χρέος που έχουμε να τους θυμόμαστε με αγάπη, μπορούμε να διδαχθούμε από τη προσπάθειά τους και το έργο που μας παρέδωσαν.
 Ίσως οι δύσκολοι καιροί που ζούμε, να είναι δύσκολοι επειδή απουσιάζουν ή είναι ελάχιστοι, τέτοιοι άνθρωποι.

 Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επίσημα αρχεία, πρώτος πρόεδρος στη κοινότητα του χωριού μας, έγινε ο Χρήστος Δ. Μπάστας από τις 12/12/1916 έως τις 30/09/1917.
 Υπάρχουν ωστόσο μαρτυρίες που δεν εξακριβώνονται, ότι η κοινότητα είχε αρχίσει τη λειτουργία της το 1912 με πρώτο πρόεδρο το Σταμάτη Κ. Φαλάρη.
 Τη περίοδο από το 1916 έως το 1935 τα έργα υποδομής ήταν σχεδόν ανύπαρκτα. Οι περισσότερες αποφάσεις αφορούσαν τη διάνοιξη αγροτικών δρόμων με προσωπική εργασία και το διορισμό υδρονομέων για τη δίκαιη κατανομή των νερών από τις πηγές.
 Τα μοναδικά έσοδα προερχόντουσαν από την είσπραξη άμεσων φόρων επί της παραγωγής λαδιού, κοκκαριού, βοσκοτόπων και δηλουμένων ζώων.
 Μεγαλύτερο έργο αυτής της περιόδου ήταν η διάνοιξη του κεντρικού δρόμου προς το Αυλωνάρι που ξεκίνησε με προσωπική εργασία το 1925 και ολοκληρώθηκε το 1932.
 Ένα έργο που διήρκησε 7 ολόκληρα χρόνια και σήμερα με τα σύγχρονα μηχανήματα θα απαιτούσε μόνο μερικές εβδομάδες!
Την περίοδο 1935 έως το 1951 οι αποφάσεις εξακολουθούσαν να αφορούν τη διάνοιξη αγροτικών δρόμων, το διορισμό υδρονομέων αλλά και αγροφυλάκων.
 Λόγω των δύσκολων χρόνων της κατοχής φρόντιζαν ακόμα, για την αγορά κινίνης για τους κατοίκους που είχαν προσβληθεί από ελονοσία, για τη αγορά ερίων για την κάλτσα του στρατιώτη και διόριζαν επιτροπές που συνέλλεγαν δημητριακά, καρπούς και οτιδήποτε άλλο για τις φτωχές οικογένειες.
 Στα έσοδα έχει προστεθεί φόρος επί των ελαιοτριβείων καθώς και ενοικίαση της θερινής χορτονομής στη νησίδα Πούντα.
 Το 1951 πρόεδρος της Κοινότητας εξελέγη ο Κρητικός Νικόλαος Ζαχαριάκης. Ο Ζαχαριάκης είχε φθάσει στην Οκτωνιά μαζί με άλλους συμπατριώτες του από το μέτωπο της Αλβανίας με σοβαρά προβλήματα υγείας για περίθαλψη και φροντίδα προκειμένου να αναρρώσει και να επιστρέψει στη πατρίδα του.
 Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο χωριό γνώρισε την Αφροδίτη Μπέλλου την οποία παντρεύτηκε και έμεινε στην Οκτωνιά για μερικά χρόνια.
 Τη μεγαλύτερη θητεία τη περίοδο από το 1916 έως το 1951 είχε ο Σταμάτης Κ. Μάμμας. Συνολικά 7 χρόνια και 9 μήνες, σε 3 ξεχωριστές περιόδους.
 Ο Μακροβιότερος και τελευταίος πρόεδρος επί συνεχή 8 χρόνια, από το 1991 έως το 1998 υπήρξε ο Θεόδωρος Βαρδακώστας .
 Τη μικρότερη θητεία σαν πρόεδρος, μόλις 40 ημέρες, εξέτισε ο Κωνσταντίνος Πέππας το 1967.
 Σημαντικότερα έργα τη τελευταία περίοδο, από το 1951 μέχρι το 1998 ήταν:
 Η διάνοιξη του δρόμου προς το Καρβούνι που έγινε επί προεδρίας Κωνσταντίνου Θ. Βαρδακώστα
 Η ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου προς το Αυλωνάρι που έγινε επί προεδρίας Παναγιώτη Μπαρόλα.
 Η διάνοιξη του δρόμου προς τη Μουρτερή που ξεκίνησε επί προεδρίας Αναστασίου Σαλή και ολοκληρώθηκε επί προεδρίας Παναγιώτη Μπαρόλα.
 Η ασφαλτόστρωση του δρόμου προς τη Μουρτερή που έγινε επί προεδρίας Θεόδωρου Κ. Βαρδακώστα και τέλος η οριστική ύδρευση του χωριού που και με την βοήθεια τότε, του συλλόγου των Απανταχού Οκτωνιατών, ολοκληρώθηκε επί προεδρίας Κωνσταντίνου Λαγού.
 Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα πολλά. Θα έχετε όμως την ευκαιρία σε λίγο να δείτε και να διαβάσετε αναλυτικά για κάθε περίοδο και για κάθε πρόεδρο.
 Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί, πως όλα αυτά τα χρόνια, καμιά γυναίκα δεν είχε εμπλακεί στην ιστορία της Κοινότητας, παρά μόνον η Παναγιώτα Ν. Μπέλλου που διετέλεσε γραμματέας από το 1969 έως το 1974.
Όμως, ο καθένας αντιλαμβάνεται πως και οι γυναίκες τραβούσαν το δικό τους Γολγοθά, όταν εμμέσως ήταν υποχρεωμένες να αναλάβουν πρόσθετες φροντίδες και οικογενειακά βάρη προκειμένου οι άνδρες να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο ενασχόλησης με τα κοινά.
 Το 1931 διορίστηκε για πρώτη φορά γραμματέας ο Νικολής Γούναρης. Μέχρι τότε χρέη γραμματέα έκανε ο εκάστοτε δημοδιδάσκαλος. Ακολούθησαν άλλοι 6 διορισμένοι γραμματείς με τελευταίο τον Δημήτριο Μπάστα .
 Σε λίγο θα μπορεσετε να δείτε όλα τα ονόματα των προέδρων, των κοινοτικών συμβούλων, των γραμματέων, ακόμη και των κλητήρων που υπηρέτησαν τη κοινότητα.
 Θα δείτε επίσης στοιχεία από τη ζωή τους, φωτογραφίες και τα σημαντικότερα έργα σε κάθε περίοδο.
 Όλα αυτά θα παραμείνουν εδώ, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του κτιρίου “Κατσικάβελου “, με την ευθύνη και τη φροντίδα του Δήμου, για όλους εμάς, για τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τους εκάστοτε επισκέπτες.
 Μια μικρή κιβωτός της ιστορίας μας. Μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, ένα σχολείο για όλους μας.

 Η ιστορία ενός τόπου είναι συνυφασμένη με την ιστορία των ανθρώπων του. Στην προκειμένη περίπτωση ανθρώπων που δεν διεκδίκησαν την εξουσία για προσωπικά οφέλη, αλλά με στόχο να δώσουν τον εαυτό τους για την ανάπτυξη και τη προκοπή του τόπου μας.
Δημοφιλή σήμερα

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

17/1/2019
Πέντε νέα πρόσωπα προστίθενται στην ομάδα του συνδυασμού «Αλλάζουμε» με επικεφαλής την Έλενα Βάκα....
Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

17/1/2019
Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movieton...
Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

17/1/2019
Ο νυν δήμαρχος Χαλκιδέων και υποψήφιος δήμαρχος στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου 2019 Χρήσ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας