Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Το πράσινο φως άνοιξαν το Σάββατο στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ, έως τις 15 Ιουλίου.

Επιπλέον, επανέλαβαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα πέρα από το υφιστάμενο πακέτο των 110 δισ. ευρώ, αλλά η τελική απόφαση για το νέο πακέτο βοήθειας θα ληφθεί όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μέσω της εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους.

Το τμήμα που αναλογεί στις χώρες της Ευρωζώνης είναι 8,7 δισ. ευρώ, ενώ στο ΔΝΤ αναλογούν τα υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ.

Εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε στο ΑΠΕ ότι η σημερινή απόφαση υπήρξε θετική για την Ελλάδα και η εκταμίευση της 5ης δόσης θα γίνει μετά την έγκριση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα, την επόμενη εβδομάδα.

Η συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ είναι την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Οι υπουργοί χαιρέτησαν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και την πρόοδο της Ελλάδας στην υλοποίηση των δεσμεύσεων προς την τρόικα, ενώ κάλεσαν τα πολιτικά κόμματα της χώρας να στηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος.

Όπως επισημαίνεται, οι υπουργοί σημείωσαν με ικανοποίηση την υιοθέτηση των καθοριστικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις αποκρατικοποιήσεις από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι υπουργοί υιοθέτησαν την «έκθεση συμμόρφωσης» της Επιτροπής και την υπογραφή του επικαιροποιημένου Μνημονίου, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, οι ελληνικές αρχές παρείχαν ισχυρές δεσμεύσεις για προσήλωση στη συμφωνημένη πορεία σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ατζέντα αναπτυξιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι καθοριστικά συστατικά της στρατηγικής της ευρωζώνης για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας.

Παράλληλα, επισήμαναν ότι εξελίσσονται διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας για μια εθελοντική εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη μείωση των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, χωρίς να προκληθεί «επιλεκτική χρεοκοπία».

«Οι ακριβείς όροι και η κλίμακα της συμμετοχής των ιδιωτών και της επιπρόσθετης χρηματοδότησης από επίσημες πηγές θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες για να διασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αυτή η χρηματοδοτική στρατηγική έχει ως στόχο να αποτελέσει τη βάση για την προώθηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την υποστήριξη των προσπαθειών προσαρμογής της Ελλάδας, αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ακόμη ότι οι βασικές παράμετροι του πολυετούς προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας θα έχει ως άξονα τη συνεχή ισχυρή δέσμευση για την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης, όπως επίσης και φιλόδοξων και συγκεκριμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και προγραμμάτων ιδιωτικοποιήσεων. Τα προγράμματα αυτά θα λάβουν ευρεία τεχνική βοήθεια από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, τονίζεται.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup επισημαίνεται ακόμη ότι οι υπουργοί έλαβαν υπόψη τη δήλωση που εξέδωσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, εκ μέρους των μελών του, όπως επίσης και τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν παράγοντες των αγορών σε ορισμένα κράτη-μέλη.

«Στο πλαίσιο αυτό, και με βάση την ανάλυση διατηρησιμότητας χρέους από την Κομισιόν και το ΔΝΤ, οι υπουργοί εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα έως τις 15 Ιουλίου, μετά την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η δέσμευση των Ευρωπαίων υπουργών ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, πέρα από το υφιστάμενο πακέτο των 110 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ περί διασφάλισης της χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας τους επόμενους 12 μήνες, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση των 3,3 δισ. ευρώ που αναλογούν στο Ταμείο.

Η επόμενη συνάντηση του Eurogroup και η τελευταία πριν τις θερινές διακοπές είναι στις 11 Ιουλίου.

Αν και μέχρι πρόσφατα, η εκτίμηση ήταν ότι θα υπήρξε συμφωνία για τις οριστικές αποφάσεις για το δεύτερο πακέτο βοήθειας μέχρι τις 11 Ιουλίου, τελικά φαίνεται ότι θα υπάρξει μία αναβολή («οι ακριβείς όροι και η κλίμακα της συμμετοχής των ιδιωτών και της επιπρόσθετης χρηματοδότησης από επίσημες πηγές θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες»), λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στο σχέδιο εθελοντικής μετακύλισης, αλλά και λόγω των εγγυήσεων που ζητούν ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η φινλανδική, για την χορήγηση του νέου δανείου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, «το Eurogroup αποφάσισε «την διαμόρφωση του νέου προγράμματος έγκαιρα, πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να είναι δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης, με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.»

Ευ. Βενιζέλος: Έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων

Την εκταμίευση της πέμπτης δόσης μέχρι τις 15 Ιουλίου αποφάσισε το Eurogroup στη σημερινή συνεδρίασή του με τηλεδιάσκεψη, αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, το Eurogroup αποφάσισε:

1) Την εκταμίευση της πέμπτης δόσης μέχρι τις 15 Ιουλίου. Η αντίστοιχη απόφαση του ΔΣ του ΔΝΤ αναμένεται, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, στις 8 Ιουλίου.

2) Την διαμόρφωση του νέου προγράμματος έγκαιρα, πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να είναι δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης, με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.

Οι σημερινές αποφάσεις του Eurogroup, αναφέρεται στη δήλωση του κ. Βενιζέλου, κατέστησαν εφικτές, μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Εφαρμοστικού Νόμου.

«Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Αυτό που τώρα είναι κρίσιμο είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε από την κρίση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών», καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.
Πηγή: www.in.gr
Δημοφιλή σήμερα

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

21/2/2019
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ που ισχύει από το Σάββατο 23 μέχρι και την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, στην Εύβοια....
«Προστάτευαν» ένα τοίχο στην Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, κρύβουν τον Παρθενώνα

«Προστάτευαν» ένα τοίχο στην Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, κρύβουν τον Παρθενώνα

21/2/2019
Μετά τον σάλο, το Υπουργείο Πολιτισμού επανεξετάζει τις άδειες για τα 10ώροφα που έκρυψαν την Ακρόπο...
Η ταινία «Η Ευνοούμενη» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «Η Ευνοούμενη» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

21/2/2019
Η ταινία με τις 10 υποψηφιότητες στα Όσκαρ και με 7 βραβεία BAFTA στην κατοχή της, και με ελληνική υπογραφή από τον Γι...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας