Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοίδη σχετικά με το "Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν για την επιβίωση της Βιτζότρατας κατά την σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα την Παρασκευή, στις 10 Ιουνίου 2011;"

Μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης όπου καταργήθηκε το Υπουργείο Θαλασσίων Θεμάτων, Νήσων και Αλιείας, για ακόμα μια φορά οι Αλιείς δεν γνώριζαν σε ποιο Υπουργείο θα έπρεπε να απευθυνθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Με το ΠΔ υπ’αριθ. 65 της 27-06-2011, οι αρμοδιότητες της Αλιείας ανήκουν πλέον στο Υπουργείο στο οποίο προϊσταστε, αν και υπάρχουν πολλά ζητήματα που εκκρεμούν και τα οποία απαιτούν επιπλέον διοικητικές ρυθμίσεις, ώστε να λειτουργήσουν εύρυθμα τα ζητήματα της Αλιείας.

Λίγο πριν τον τελευταίο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, στις 10 Ιουνίου 2011, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα με τη συμμετοχή της κας Δαμανάκη, αρμοδίου Επιτρόπου για θέματα Αλιείας, άλλων Κοινοτικών Στελεχών, εκπροσώπων Αλιειέων, που χρησιμοποιούν το αλιευτικό εργαλείο της Βιτζότρατας, εξειδικευμένων επιστημόνων ερευνητικών Ιδρυμάτων με αντικείμενο σε ζητήματα ιχθυολογίας και αλιείας, βουλευτών και εκπροσώπων αυτών, εκπροσώπων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων οικολογικών οργανώσεων, καθώς και αρμόδιων της Δημόσιας Διοίκησης. Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην παραδοσιακή Αλιεία με τη χρήση Βιτζότρατας με την εφαρμογή του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού του 2006. Από το 2009, που εξέπνευσαν οι εξαιρέσεις που προβλεπόντουσαν από τον Κανονισμό, επί της ουσίας τέθηκε εκτός η Αλιεία με τη Βιτζότρατα, ένα παραδοσιακό αλιευτικό εργαλείο, με χιλιετίες ιστορίας και αναφορές από την εποχή του Ομήρου.

Οι εκπρόσωποι των Αλιειέων με Βιτζότρατα, εξέθεσαν στοιχεία που εν κατακλείδι αποδεικνύουν ότι το αλιευτικό αυτό εργαλείο δεν έχει αντιμετωπιστεί δίκαια από τον Κανονισμό και με κανέναν τρόπο δεν απειλεί τα αλιεύματα ή το θαλάσσιο περιβάλλον που επιχειρούνται να προστατευτούν από τον εν λόγω Κανονισμό. Υπήρξε δε σύσσωμη η στήριξη αυτής της θέσης από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους όλων των κομμάτων, καθώς και των επιστημόνων.

Η κα Δαμανάκη, αφού υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού είναι δεδομένη και ενδεχομένως έχει αδικηθεί η Βιντζότρατα από τον Κανονισμό, δεσμεύτηκε να προωθήσει άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής τις προτάσεις που θα της αποσταλούν και που θα έχουν αντικείμενο, τόσο κάποιες άμεσες παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στη μερική διόρθωση του προβλήματος, όσο και στην καθεαυτού αναθεώρηση του Κανονισμού, διαδικασία που εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 5 έτη.

Στη σύσκεψη αναφέρθηκε από εκπροσώπους του πρώην Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, ότι το Υπουργείο είχε δεσμεύσει το ποσόν των €120.000 για την υλοποίηση των απαραίτητων μελετών, σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, που θα στηρίξουν τις προτάσεις για τις αλλαγές που χρειάζονται.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Αναλαμβάνει το νέο αρμόδιο για την Αλιεία Υπουργείο τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί από το καταργηθέν Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και ειδικότερα τις δεσμεύσεις που αφορούν τη χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών που θα στηρίξουν τις προτάσεις για τις αλλαγές που χρειάζεται να προωθηθούν για τη Βιτζότρατα;
2. Πότε θα αρχίσει η εκπόνηση της σχετική μελέτης και με τι χρονικό ορίζοντα υλοποίησης;
3. Σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός του αρμόδιου Υπουργείου σας για την επαναφορά στη νομιμότητα της χρήσης του αλιευτικού εργαλείου της Βιτζότρατας; Ποιος είναι αυτός;
4. Έχουν ληφθεί υπόψη τα κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας για τους Αλιείς της Βιτζότρατας που έχουν δημιουργηθεί από την υποχρέωση να ψαρεύουν σε απαγορευτικές αποστάσεις από την ακτή, αλλά και σε ιδιαίτερα μεγάλα βάθη, για το συγκεκριμένο τύπο των σκαφών που χρησιμοποιούνται; Πώς θα τα αντιμετωπίσετε αυτά;
Δημοφιλή σήμερα

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

17/2/2019
Μια ανθρώπινη εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού με ομιλήτρια τη χειρουργ...
Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

15/2/2019
Το 30ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσποδνίας Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και ποτών ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας