Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την κατασκευή του έργου «Δίκτυο Ανοικτών Διωρύγων Πεδιάδας Μόρνου Ν. Φωκίδας» και τη χρηματοδότηση του ΤΟΕΒ, έστειλε στις 8 Ιουλίου 2011, η Βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη.

Το εγγειοβελτιωτικό έργο της πεδιάδας Μόρνου Ν. Φωκίδας αποτελεί μείζονος και καθοριστικής σημασίας έργο για τους αγρότες της περιοχής της πεδιάδας του Μόρνου αλλά και για την ανάπτυξη της Φωκίδας.
Το 2010, χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες πολιτικού μηχανικού στο εγγειοβελτιωτικό έργο, το έργο εντάχθηκε στο Αλέξανδρος Μπαλτατζής.
Ακόμη και σήμερα η ολοκλήρωση , η εκκίνηση λειτουργίας του και τα παράλληλα έργα αποκατάστασης και συστηματοποίησης των εδαφών καθυστερούν και εξαιτίας τεχνικών εκκρεμοτήτων στην διαδικασία κατασκευής του.

Μέχρι να ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία το έργο, χάνονται κάθε χρόνο πολλά χρήματα – περίπου 1.600.000 ευρώ το χρόνο - για την καταβολή της ηρτημένης εσοδείας.

Τι χρειάζεται ο ΤΟΕΒ:
Μέχρι τώρα έχει γίνει η διοικητική παραλαβή για χρήση των στραγγηστικών αντλιοστασίων A0, D1, D2 καθώς και της δεξαμενής αναρρύθμισης Δ12.

Ακόμη, έχει πραγματοποιηθεί η παραλαβή περίπου του 50% των τσιμενταυλάκων στην περιοχή των Μαλαμάτων.

Για το έτος 2011 ο ΤΟΕΒ Μόρνου ζήτησε με το υπ’ αρ. 130/4-3-2011 έγγραφο του, το ποσό των 70.000 € για να καλύψει τις εξής δαπάνες:
1. κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από γεωτρήσεις και στραγγηστικά αντλιοστάσια, ποσό 40.000 € (υπάρχει ανεξόφλητο υπόλοιπο από το έτος 2010 ποσό 8.000 € )
2. αμοιβή ηλεκτροτεχνικού προσωπικού 15.000 €
3. αμοιβή ηλεκτρολόγου – μηχανικού 10.000 €
4. αποκατάσταση βλαβών σε αντλιοστάσια και γεωτρήσεις 5.000 €

Συνολικό ποσό για τον ΤΟΕΒ Μόρνου: 70.000 €
Για τον ΤΟΕΒ Τρύπου – Ξυνοροδιάς: 30.000 €
Γενικό σύνολο: 100.000 €

Η εν λόγω πίστωση χορηγείται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο του αναδασμού στην πεδιάδα του Μόρνου.

Γνωρίζουμε πως ο ΤΟΕΒ αδυνατεί οικονομικά να καλύψει τις δαπάνες που χρειάζονται προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες για τη συνέχιση της κατασκευής του έργου «Δίκτυο Ανοικτών Διωρύγων Πεδιάδας Μόρνου Ν. Φωκίδας».

Τι γίνεται:
H πίστωση της δαπάνης της λειτουργίας των αρδευτικών Γεωτρήσεων, έχει ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Ο ΕΣΠΕΛ διενήργησε έλεγχο στις 13 & 14-10-2010 και σύμφωνα με την Τεχνική Αναφορά του, το έργο εντάχθηκε στην κατηγορία «i» και δεν χρήζει επανελέγχου.
Βγήκε η ΣΑΕ 081/3, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται σχετικός κωδικός και πίστωση για την ολοκλήρωση των αναδασμών η οποία θα πραγματοποιηθεί με Εθνική χρηματοδότηση. Το εν λόγω ποσό ανέρχεται στις 190,914.08 €.

Τι ζήτησε η Βουλευτής από το Υπουργείο:

1 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ : καταβολή της παραπάνω πίστωσης της ΣΑΕ 081/3,

2 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ :
2.1 Να ζητήσει επισήμως από τον εργολάβο να πραγματοποιήσει επειγόντως καθαρισμό και συντήρηση των τάφρων – ξέρουμε από απάντηση του υπουργείου πως ο καθαρισμός των τάφρων αποτελεί συμβατική υποχρέωση του Αναδόχου -
2.2 Να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των υπολειπόμενων εργασιών του έργου – έργο της παρούσας εργολαβίας.
2.3 Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ενίσχυση του ΤΟΕΒ κατά το ποσό των 70.000 € που έχει ζητήσει για την αντιμετώπιση των δαπανών που αναφέρονται παραπάνω καθώς και της δαπάνης της αποστράγγισης της περιοχής η οποία ήδη πραγματοποιείται από τα υπάρχοντα αντλιοστάσια.
2.4 Να βρεθεί λύση για την κάλυψη της οφειλών που υπάρχουν προς τη ΔΕΗ.

3 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
3.1 Να οριστεί τεχνικό συμβούλιο ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση της διαδικασίας που αφορά την ηρτιμένη εσοδεία του 2010 και 2011
3.2 Να ξεκινήσει η διαδικασία τοπογραφικών – έργων αναδασμού.

Η Βουλευτής πρόκειται να πραγματοποιήσει άμεσα εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό για να συζητήσουν τα παραπάνω ζητήματα, την πορεία εξέλιξης και την επιτάχυνση του έργου.
Δημοφιλή σήμερα

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

14/1/2019
Το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 εκοιμήθει ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλο. Το απόγευμα της Δευτέρας 14...
Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

14/1/2019
Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο...
Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος

14/1/2019
Αποδήμησε εις Κύριον αργά το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, σε ηλικία 71 ετών....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας