Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την κατασκευή του έργου «Δίκτυο Ανοικτών Διωρύγων Πεδιάδας Μόρνου Ν. Φωκίδας» και τη χρηματοδότηση του ΤΟΕΒ, έστειλε στις 8 Ιουλίου 2011, η Βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη.

Το εγγειοβελτιωτικό έργο της πεδιάδας Μόρνου Ν. Φωκίδας αποτελεί μείζονος και καθοριστικής σημασίας έργο για τους αγρότες της περιοχής της πεδιάδας του Μόρνου αλλά και για την ανάπτυξη της Φωκίδας.
Το 2010, χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες πολιτικού μηχανικού στο εγγειοβελτιωτικό έργο, το έργο εντάχθηκε στο Αλέξανδρος Μπαλτατζής.
Ακόμη και σήμερα η ολοκλήρωση , η εκκίνηση λειτουργίας του και τα παράλληλα έργα αποκατάστασης και συστηματοποίησης των εδαφών καθυστερούν και εξαιτίας τεχνικών εκκρεμοτήτων στην διαδικασία κατασκευής του.

Μέχρι να ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία το έργο, χάνονται κάθε χρόνο πολλά χρήματα – περίπου 1.600.000 ευρώ το χρόνο - για την καταβολή της ηρτημένης εσοδείας.

Τι χρειάζεται ο ΤΟΕΒ:
Μέχρι τώρα έχει γίνει η διοικητική παραλαβή για χρήση των στραγγηστικών αντλιοστασίων A0, D1, D2 καθώς και της δεξαμενής αναρρύθμισης Δ12.

Ακόμη, έχει πραγματοποιηθεί η παραλαβή περίπου του 50% των τσιμενταυλάκων στην περιοχή των Μαλαμάτων.

Για το έτος 2011 ο ΤΟΕΒ Μόρνου ζήτησε με το υπ’ αρ. 130/4-3-2011 έγγραφο του, το ποσό των 70.000 € για να καλύψει τις εξής δαπάνες:
1. κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από γεωτρήσεις και στραγγηστικά αντλιοστάσια, ποσό 40.000 € (υπάρχει ανεξόφλητο υπόλοιπο από το έτος 2010 ποσό 8.000 € )
2. αμοιβή ηλεκτροτεχνικού προσωπικού 15.000 €
3. αμοιβή ηλεκτρολόγου – μηχανικού 10.000 €
4. αποκατάσταση βλαβών σε αντλιοστάσια και γεωτρήσεις 5.000 €

Συνολικό ποσό για τον ΤΟΕΒ Μόρνου: 70.000 €
Για τον ΤΟΕΒ Τρύπου – Ξυνοροδιάς: 30.000 €
Γενικό σύνολο: 100.000 €

Η εν λόγω πίστωση χορηγείται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο του αναδασμού στην πεδιάδα του Μόρνου.

Γνωρίζουμε πως ο ΤΟΕΒ αδυνατεί οικονομικά να καλύψει τις δαπάνες που χρειάζονται προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες για τη συνέχιση της κατασκευής του έργου «Δίκτυο Ανοικτών Διωρύγων Πεδιάδας Μόρνου Ν. Φωκίδας».

Τι γίνεται:
H πίστωση της δαπάνης της λειτουργίας των αρδευτικών Γεωτρήσεων, έχει ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Ο ΕΣΠΕΛ διενήργησε έλεγχο στις 13 & 14-10-2010 και σύμφωνα με την Τεχνική Αναφορά του, το έργο εντάχθηκε στην κατηγορία «i» και δεν χρήζει επανελέγχου.
Βγήκε η ΣΑΕ 081/3, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται σχετικός κωδικός και πίστωση για την ολοκλήρωση των αναδασμών η οποία θα πραγματοποιηθεί με Εθνική χρηματοδότηση. Το εν λόγω ποσό ανέρχεται στις 190,914.08 €.

Τι ζήτησε η Βουλευτής από το Υπουργείο:

1 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ : καταβολή της παραπάνω πίστωσης της ΣΑΕ 081/3,

2 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ :
2.1 Να ζητήσει επισήμως από τον εργολάβο να πραγματοποιήσει επειγόντως καθαρισμό και συντήρηση των τάφρων – ξέρουμε από απάντηση του υπουργείου πως ο καθαρισμός των τάφρων αποτελεί συμβατική υποχρέωση του Αναδόχου -
2.2 Να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των υπολειπόμενων εργασιών του έργου – έργο της παρούσας εργολαβίας.
2.3 Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ενίσχυση του ΤΟΕΒ κατά το ποσό των 70.000 € που έχει ζητήσει για την αντιμετώπιση των δαπανών που αναφέρονται παραπάνω καθώς και της δαπάνης της αποστράγγισης της περιοχής η οποία ήδη πραγματοποιείται από τα υπάρχοντα αντλιοστάσια.
2.4 Να βρεθεί λύση για την κάλυψη της οφειλών που υπάρχουν προς τη ΔΕΗ.

3 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
3.1 Να οριστεί τεχνικό συμβούλιο ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση της διαδικασίας που αφορά την ηρτιμένη εσοδεία του 2010 και 2011
3.2 Να ξεκινήσει η διαδικασία τοπογραφικών – έργων αναδασμού.

Η Βουλευτής πρόκειται να πραγματοποιήσει άμεσα εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό για να συζητήσουν τα παραπάνω ζητήματα, την πορεία εξέλιξης και την επιτάχυνση του έργου.
Δημοφιλή σήμερα

Σφοδρή σύγκρουση με ντεραπάρισμα ΙΧ στην οδό Ληλαντίων στη Χαλκίδα

Σφοδρή σύγκρουση με ντεραπάρισμα ΙΧ στην οδό Ληλαντίων στη Χαλκίδα

20/9/2018
Το ατύχημα συνέβη στη συμβολή των οδών Ληλαντίων και Μεγασθένους, λίγο μετά τις 18:30. Από το τρακάρισμα ντεραπάρισε α...
«Street Festival» στον Πεζόδρομο της Ερμού στη Χαλκίδα

«Street Festival» στον Πεζόδρομο της Ερμού στη Χαλκίδα

13/9/2018
Το πρώτο υπαίθριο Φεστιβάλ στον Πεζόδρομο της Ερμού είναι γεγονός....
Η ταινία «Η καλόγρια» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «Η καλόγρια» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

13/9/2018
Η ταινία «Η καλόγρια» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone από την Πέμπτη 20 εώς και την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας