Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Τοποθέτηση της Περιφερειακής Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Στ.Ελλάδας, Σοφίας Ντούρου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, όπου παρέστη και η Ειδική Γραμματέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Μαργαρίτα Καραβασίλη:

1.Θεωρούμε απαράδεκτο να προσδιορίζεται ειδική συνεδρίαση με τη γραμματέα και να μην έχουμε την εισήγηση ή έστω τα θέματα συζήτησης.
2.Μεγάλα λόγια για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ αλλά οι περισσότερες υπηρεσίες, όπως και αυτές του περιβάλλοντος έχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Αντί λοιπόν να προχωρήσει η κυβέρνηση στη στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, η κ. γραμματέας μας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά το μέτρο των ιδιωτών περιβαλλοντικών ελεγκτών!!!
 3.Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή: Οικολογική προστασία και κέρδος δεν συνυπάρχει. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι στον καπιταλισμό υπάρχουν μέτρα και πολιτικές που σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και πάνω απ΄ όλα τους εργαζόμενους, τους παραγωγούς του πλούτου και τις οικογένειές τους.
• Οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.-Ν.Δ. μας επιβεβαιώνουν. Η κυβέρνησή του ΠΑΣΟΚ ξεπουλά τα πάντα: Τον ήλιο και τον αέρα της πατρίδας μας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και συνολικότερα τον τομέα της ενέργειας. Ξεπουλά τον ορυκτό πλούτο, τα δάση και τους ορεινούς όγκους, τις ακτές και τις παραλίες, ιδιωτικοποιεί τη διαχείριση των απορριμμάτων, προωθεί την καρκινογόνα καύση….
Η περίπτωση του Ασωπού ήταν γνωστή στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το 1996… Δεν έκανε τίποτα γιατί δεν είχε καμία πρόθεση να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα. Τώρα, μετά από αγώνες χρόνων, των κατοίκων αυτών των περιοχών συνεχίζετε ακόμα να μοιράζετε υποσχέσεις ενώ δεν έχει προχωρήσει κανένα ουσιαστικό μέτρο.. Αν δεν ξεσηκώνονταν ο κόσμος ακόμα τοξινωμένο νερό θα έπινε. Κάθε μέρα που περνά όμως, επιβαρύνει την υγεία του λαού της περιοχής.
Ενώ είναι γνωστό το πρόβλημα στο Β. Ευβοϊκό από τη σκουριά της ΛΑΡΚΟ υπογράψατε και πάλι, τώρα, την αδειοδότηση να συνεχίσει να ρίχνει σκουριά στη θάλασσα…. Είναι κωμικοτραγικό να μας λέτε ότι αν δεν τηρήσει τους περιβαλλοντικούς όρους θα την κλείσετε ή ότι αν τους τηρήσει θα είναι η «προίκα» της για τον ιδιώτη!!! Φιλέτο είναι και θα την ξεπουλήσει το ΠΑΣΟΚ και ξέρουμε πολύ καλά πώς «σέβεται» το μεγάλο κεφάλαιο εργαζόμενους και περιβάλλον.
• Δεν υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος χωρίς υποδομές και δαπάνες. Και τέτοιες δαπάνες λείπουν από τον προϋπολογισμό.
Χθες είχαμε φωτιές και στην περιοχή μας. Καταστρέφονται τα δάση και οι δήμοι δεν έχουν πάρει δραχμή για πυροπροστασία. Οι κάτοικοι του Ληλάντιου χάσανε πριν 2 χρόνια το βιος τους και ζουν κάθε φθινόπωρο-χειμώνα με το φόβο νέας πλημμύρας αφού δεν έχουν ξεκινήσει αντιπλημμυρικά έργα.
• Δεν μπορεί η προστασία του περιβάλλοντος να επαφίεται στα ευρωπαϊκά προγράμματα γιατί είναι σαφές ότι η Ε.Ε. υπηρετεί τα μονοπώλια. Πρέπει να στηρίζεται στην κρατική πολιτική.
• Δεν δεχόμαστε τη λογική της αειφόρου ανάπτυξης γιατί στην ουσία με τον όρο αυτό προωθείται η ιδιωτικοποίηση. Αειφόρος ανάπτυξη με φορέα τον επιχειρηματία καταλαβαίνουμε ποιον ωφελεί!!!.
• Όσο για την πράσινη ανάπτυξη την οποία πρεσβεύετε στην ουσία είναι νέες μεγάλες μπίσνες στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος π.χ. ΑΠΕ στους ιδιώτες…
Είμαστε αντίθετοι στη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει» γιατί αυτό στοιχίζει λιγότερο στους επιχειρηματίες από το να πάρουν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και των εργαζομένων. Πληρώνουν και συνεχίζουν να ρυπαίνουν. Βεβαίως να πληρώσουν για τις ζημιές που έχουν προκαλέσει αλλά το ουσιαστικό ζήτημα είναι να παρθούν μέτρα να σταματήσει το έγκλημα.
 4.Ανησυχούμε ιδιαίτερα γιατί όπως γνωρίζετε βρέθηκαν και πάλι επικίνδυνα απόβλητα στην Αυλίδα που επιβεβαιώνουν ότι συνεχίζεται η ρύπανση. Περιμένουμε απάντηση τι ακριβώς συμβαίνει και τι μέτρα θα πάρετε.
 Νερά- εξασθενές χρώμιο. Τραγική καθυστέρηση για την περιοχή του Ασωπού, την Αυλίδα, τα Μεσσάπια. Άμεσα ζητάμε:
• Να δημιουργηθεί κατάλληλη υποδομή διαχείρισης τοξικών αποβλήτων και να σταματήσει η απόθεσή τους στον Ασωπό στα Μεσσάπια ή σε άλλα σημεία. Και να αποκατασταθεί η ζημιά στις περιοχές αυτές.
• Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η παροχή καθαρού νερού χωρίς να επιβαρυνθεί η λαϊκή οικογένεια.
• Να πραγματοποιηθούν οι σχετικοί προληπτικοί έλεγχοι στην υγεία των κατοίκων των περιοχών Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας.
• Να πραγματοποιηθούν συστηματικοί έλεγχοι στα αγροτικά και τα υπόλοιπα διατροφικά προϊόντα που παράγονται στις παραπάνω περιοχές και να αποζημιωθούν οι αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές με 100% αποζημίωση και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Περιμένουμε επίσης απαντήσεις για ρυπαίνουσες επιχειρήσεις της περιοχής, διαχείριση υγρών-στερεών αποβλήτων.
5.Δεν περιμένουμε τίποτα από αυτές τις συναντήσεις και αμφιβάλουμε για το «συμβολισμό» τους –όπως ανέφερε ο κ. Περιφερειάρχης- πολύ περισσότερο δεν περιμένουμε ότι θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής. Δημιουργήθηκαν από τις πολιτικές που σήμερα υπηρετούν και ο κ. Περιφερειάρχης και η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου και το υπουργείο και η κ. γραμματέας ως στέλεχός του. Όχι μόνο δεν συγκρούστηκαν με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου αλλά θέσπισαν ή αποδέχτηκαν μέτρα και νόμους που εξυπηρετούσαν την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία τους. Ακόμα και σήμερα καλύπτουν τις πολιτικές τους ευθύνες λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι έγιναν και… λάθη.
Καλούμε το λαό να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα. Να μην ανεχτεί άλλο να του παίρνουν τον κόπο του, την εργασία του, τον πλούτο που παράγει, την υγεία του, την ίδια τη ζωή του για να μπορέσει να κρατηθεί ένα σάπιο και επικίνδυνο σύστημα. Να οργανώσει την πάλη του, να διεκδικήσει αυτό που του ανήκει.

Η «αξιοποίηση» των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ανεμογεννητριών, των φωτοβολταϊκών… είναι μεγάλες «μπίσνες» για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με τη βοήθεια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Στόχος τους είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Οι θέσεις της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, η προώθηση της απόλυτης ιδιωτικοποίησης των ΑΠΕ μέσα από την πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης», το χωροταξικό των ΑΠΕ, που ψήφισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει για τα καλά την όρεξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεκάδες έρχονται οι ΜΠΕ για νέα αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα στην επιτροπή περιβάλλοντος για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Τα περισσότερα θέματα αφορούν ορεινούς όγκους, δάση σπάνιας φυσικής ομορφιάς, ακόμα και προστατευόμενες περιοχές που δείχνουν το πλήρες ξεπούλημα. Καταστρατηγούνται δημόσιες δασικές εκτάσεις, καταστρέφεται η εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων, τα τιμολόγια της ΔΕΗ συνεχώς αυξάνονται για τα λαϊκά νοικοκυριά ενώ οι επιχειρηματίες πλουτίζουν όλο και περισσότερο . Τεράστιες ευθύνες έχουν και όσοι εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης προβάλλουν ως «χάντρες» ή «διαπραγματεύονται» δήθεν αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή.
Θεωρούμε την ενέργεια λαϊκή περιουσία, δεν δεχόμαστε την ιδιωτικοποίηση των ΑΠΕ και καταψηφίζουμε τις Μ.Π.Ε. που έρχονται για έγκριση στην επιτροπή περιβάλλοντος.

Επιδρομή στα πανέμορφα, καταπράσινα βουνά της Ευρυτανίας κάνουν οι επιχειρηματίες της ενέργειας. Με τις πλάτες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από την μια μεριά αυτοί θα πλουτίσουν σε βάρος του περιβάλλοντος και από την άλλοι οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι της Ευρυτανίας θα πληρώνουν όλο και πιο ακριβά το ρεύμα για τα νοικοκυριά τους. Στις προθέσεις των κυβερνήσεων είναι πέρα από την φτώχεια της οικονομικής κρίσης με τα περιβόητα μνημόνια , να μην μείνει τίποτα όρθιο από δικαιώματα και εργασιακές σχέσεις που γνωρίσαμε, να μην μείνει τίποτα που να μην βάλουν χέρι η ντόπια και ξένη πλουτοκρατία, είτε αυτά είναι λιμάνια , είτε είναι αεροδρόμια, είτε είναι λίμνες , βουνά και δάση.
Ο λαός της Ευρυτανίας πρέπει να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ σε όλα αυτά.
 Είναι πρόκληση . Με την πολιτική τους , το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έδιωξαν τους Ευρυτάνες από τον τόπο τους , έδιωξαν τους δασεργάτες , έκλεισαν τα εργοστάσια ξύλου που έδιναν ζωή στην Ευρυτανία και έρχονται τώρα να φυτέψουν και τις ανεμογεννήτριες. Η εμπειρία από πολλές περιοχές της χώρας μας δείχνει εκτός των άλλων ότι οι ανεμογεννήτριες συνοδεύονται και από πυρκαγιές και αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο. Η ενέργεια είναι φιλέτο για την πλουτοκρατία και τα κέρδη της. Τα περιβόητα «αντισταθμιστικά οφέλη» είναι το κοκαλάκι για να τσιμπήσει ο Ευρυτάνας, για να δέσει καλύτερα με την πολιτική της φτώχειας που μας έφεραν.
 Η ενέργεια είναι λαϊκή περιουσία . Δεν μπορεί να είναι στα χέρια κανενός ιδιώτη επιχειρηματία.

Για τα έργα υποδομής και τους οδικούς άξονες στην Εύβοια
Είχαμε δηλώσει το 2005 (για την κινητοποίηση του κ. Μπουραντά για τον οδικό άξονα) ότι «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά». Η κινητοποίηση τότε, το ψήφισμα σήμερα, που δεν έχει ως στόχο τη στήριξη των λαϊκών συμφερόντων αλλά χρησιμοποιείται δημαγωγικά, περιστασιακά, αποσπασματικά, μπορεί να ανεβάζει το «αγωνιστικό» προφίλ του Νομάρχη –τότε- ή του αντιπεριφερειάρχη –σήμερα-, των βουλευτών, των δημάρχων. «Στην ουσία γίνεται για να καλύψει τη στάση τους και τη συμμετοχή τους όλα αυτά τα χρόνια σε πολιτικές που έφεραν το νομό, το λαό που ζει σ’ αυτό το νομό, σ’ αυτή την άσχημη κατάσταση. Δεν μπορεί όμως να καλύψει για πολύ τις ευθύνες τους για όσα σήμερα «κλαίνε».
Θα επαναφέρουμε το ερώτημα που κάναμε το 2004: «πολλά και μεγάλα λόγια για ανάπτυξη συνδυασμένα με τους οδικούς άξονες. Είναι από μόνοι τους οι οδικοί άξονες στοιχείο ανάπτυξης; Βεβαίως βοηθάνε αν είναι συνδεμένοι με την ανάπτυξη της μικρομεσαίας αγροτιάς που σήμερα ξεκληρίζεται, αν η ανάπτυξη είναι συνδεμένοι με κλάδους όπως ο ορυκτός πλούτος της Εύβοιας (5.500 άνεργοι στη Β.Κ. Εύβοια όταν έκλεισαν τα μεταλλεία)».
Το 2003 είχε έρθει αντίστοιχο θέμα από τον κ. Μπουραντά στο Ν.Σ. για τα βασικότερα έργα υποδομής στο νομό. Ούτε λίγο ,ούτε πολύ μας έλεγε και τότε το ίδιο ότι ενώ οι υπόλοιποι αναπτύσσονταν την Εύβοια την «έφαγαν» οι παραλήψεις, οι αδυναμίες, η μονομέρεια παραγόντων, οι…ενδοπεριφερειακές διαφορές!!!

Και τότε και τώρα δεν έθιγε κανείς την εφαρμοζόμενη πολιτική από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Και τότε λέγαμε πώς είναι μόνο λόγια. Πως το μοντέλο των έργων υποδομής δεν μπορούμε να το ξεχωρίσουμε από το μοντέλο του είδους της παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας ή της περιοχής. Και είχαμε θέσει το ερώτημα: Τι είδους ανάπτυξη θέλουμε στο νομό και σε όφελος τίνος; Αυτό είναι πάντα το κρίσιμο ερώτημα.
Το 2003 η ανεργία ήταν στο12% και σήμερα έχει φτάσει-με τα επίσημα στοιχεία-το 17%; Επίσημα μιλούν για 800 χιλιάδες αλλά οι άνεργοι θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο. Στην Εύβοια κάθε μέρα απολύονται εργαζόμενοι. Προχθές ανακοίνωσε η ΣΕΛΜΑΝ 12 απολύσεις, τον προηγούμενο μήνα 17, τον προηγούμενο 20, 22, σύνολο 200 απολύσεις μετά τη μεγάλη απεργία που είχαν.
Είχαμε και έχουμε διαφορετική αντίληψη. Η δικιά σας δεν δένεται με τα λαϊκά συμφέροντα.

Και τότε είχαμε πει πως κανένας δεν διαφωνεί με τα έργα και άλλα που προτείνονταν. Φτάνει όμως μόνο αυτό ή έστω κι αν γίνουν όλα αυτά τα έργα θα λύσουν ουσιαστικά προβλήματα του λαού; Μα θα βρουν εργασία τόσοι άνεργοι στα έργα μας λέτε. Και οι άνεργοι της Β.Κ. Εύβοιας ξενιτεύτηκαν στα μεγάλα έργα της Αθήνας. Κι όταν αυτά τελείωσαν έμειναν και πάλι άνεργοι. Να γίνουν τα έργα, συμφωνούμε. Και οι εργαζόμενοι; Η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους; Τι θα γίνει με τους άνεργους, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι-με τους μισθούς και τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, την υγεία, την παιδεία, τους αγρότες και τους ΕΒΕ που καταστρέφονται;

Βέβαια σήμερα έχουμε μπει σε άλλη φάση. Στο όνομα της οικονομικής κρίσης, ήρθε το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο, ο εφαρμοστικός νόμος, η 5η δόση, έγινε στεγνός και στυγνός εκβιασμός: ή δέχεστε τα μέτρα ή δεν έχει μισθούς και συντάξεις. Πρέπει –μετά από τόσα και τόσα λόγια περί ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας- να δεχτείτε να μειωθεί ο μισθός, η σύνταξη, να γίνουν απολύσεις, να κλείσουν τα περιφερειακά νοσοκομεία, να υπολειτουργεί το νομαρχιακό νοσοκομείο, να συγχωνευθούν σχολεία, να λειτουργούν σε κοντέινερς, να μειωθούν οι εκπαιδευτικοί….

Μέσα από το μνημόνιο ξεχωρίζουμε για την περιοχή:
• Το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ (κερδοφόρα επιχείρηση-ορυκτός πλούτος που περνά στα χέρια των μονοπωλίων)
• Ξεπούλημα της ΔΕΗ(κερδοφόρα επιχείρηση-ενέργεια στα χέρια των μονοπωλίων). Λέγατε μεγάλα λόγια και για το νέο ενεργειακό κέντρο στο Αλιβέρι. Και για τις ανεμογεννήτριες. Τι κέρδος έχουν οι εργαζόμενοι;
• Κλείσιμο της ΕΒΟ στην Κύμη. Υποβάθμιση των νοσοκομείων Κύμης-Καρύστου.
• Πώληση αιγιαλών προβλέπεται από το μνημόνιο: Τρία φιλέτα στην περιοχή της Εύβοιας , ακτές Λουτρών Αιδηψού-Αμαρύνθου-Αγ. Μηνά και 2 στη φθιώτιδα, Αρκίτσα- Καμένα Βούρλα δίνονται προς αξιοποίηση μαζί με το Ελληνικό. Λέμε ότι λείπουν οι υποδομές και δεν αξιοποιούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα του τουρισμού. Τουρισμός για ποιόν; Ποιοι κερδίζουν σήμερα;
Τι θα κάνετε γι αυτά;
Οχτώ χρόνια τα λέγαμε στον κ. Μπουραντά στο Ν.Σ., ότι ο λαός όσο πάει και υποφέρει περισσότερο, του κόβουν δικαιώματα και κατακτήσεις. Ότι ξεπουλιούνται τα πάντα στα μεγάλα συμφέροντα, ότι ακόμα και τα όποια έργα έγιναν τα πληρώνουμε χρυσά, στους ιδιώτες. Η ανεργία χτυπάει κάθε σπιτικό, τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι αγρότες ξεκληρίζονται. Και στην Εύβοια και στη Φθ/δα και στην Ευρυτανία, τη Φωκίδα, τη Βοιωτία…σ’ όλη την Ελλάδα.
 Αρνείστε ακόμα ότι υπεύθυνες για την κατάσταση είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.; Αρνείστε ότι αυτό το μοντέλο ανάπτυξης στα πλαίσια των δεσμεύσεων και της συνδιαμόρφωσης στην Ε.Ε. είναι η ταφόπλακα για το λαό μας; Αρνείστε ότι οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα, την Ε.Ε. το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση; Όχι όλους: Οι τραπεζίτες, οι μεγαλοβιομήχανοι, οι εφοπλιστές, τα μονοπώλια δεν έπαθαν. Αντίθετα, κέρδισαν.
Άντε τότε που τα λέγαμε δεν τα βλέπατε, δεν το πιστεύατε, δεν το καταλαβαίνατε; Κύλισε όμως πολύ νερό στο μύλο. Σήμερα αν μένουμε στη δικαιολογία του ριγμένου ή δεν καταλαβαίνουμε ή συγκαλύπτουμε!! Και επειδή σας θεωρώ ότι έχετε την εξυπνάδα και την πολιτική εμπειρία, πείτε μας αυτές τις πολιτικές γιατί τις αφήσατε να θεριέψουν!!!Γιατί συμβάλατε σ’ αυτό;
Γιατί δέχεστε και το μνημόνιο όπως δεχτήκατε και όλα τα άλλα και τώρα πάτε να τα δικαιολογήσετε.
Να γιατί θα παλεύουμε για άλλη ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Γιατί είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική γι αυτούς που εμείς υπερασπιζόμαστε και δε συμφέρει καθόλου αυτούς που υπερασπίζεστε εσείς τόσα χρόνια.

 


 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας