Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Παρέμβαση έκανε ο Συμεών Κεδίκογλου στην Επιτροπή της Βουλής την Παρασκευή 15 Ιουλίου, στην οποία παρέστη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκανδαλίδης, για να ενημερώσει για τη δημοσιονομική προοπτική της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.).

Ο κ. Κεδίκογλου, αφού ανέφερε τα βασικά χαρακτηριστικά και αίτια του ελληνικού αγροτικού ζητήματος-προβλήματος, κατέθεσε τις προτάσεις του. Κατά την απόψή του, το ελληνικό διαπραγματευτικό πλαίσιο οφείλει να εκκινεί από τις ακόλουθες αρχές και βασικές παραδοχές:
- Η Αγροτική Πολιτική στην ΕΕ πρέπει να παραμείνει Κοινή. Ολική ή μερική επανεθνικοποίηση πρέπει να αποτραπεί.
- Ο γεωργικός τομέας συμβάλλει στην παραγωγή δημοσίων αγαθών υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Γι’ αυτό, απαιτείται εις αντάλλαγμα επαρκής και ευρωπαϊκή χρηματοδοτική στήριξη.
- Πρώτα να ορίσουμε το πρότυπο της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής και τους στόχους που αυτό θα υπηρετεί, και μετά τους αναγκαίους δημοσιονομικούς πόρους.
- Ο γεωργικός τομέας, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του (ευμετάβλητο τιμών, καιρικά φαινόμενα κ.ά.) αλλά και της σπουδαιότητάς του (διατροφική επάρκεια, ασφάλεια και ποιότητα) δεν μπορεί να αφεθεί πλήρως στους κανόνες της αγοράς.
- Απαιτούνται στοχευμένες δράσεις και στήριξη στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές επί τη βάσει της αρχής της υπεραναλογικότητας. Η άμβλυνση των χωρικών, διαρθρωτικών και δημογραφικών προβλημάτων του ορεινού και νησιωτικού χώρου αποτελούν πρόκληση αποτελεσματικής πολιτικής διαχείρισης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι μειονεκτούσες περιοχές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με την πολιτική προσέγγιση του μέρους -άρα και του μεριδίου- ενός ενιαίου όλου.
- Υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών με στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής ασφάλειας και ποιότητας.
- Ρύθμιση του πλαισίου των συνεταιριστικών οργανώσεων και ενίσχυση του ρόλου τους.
- Εξορθολογισμός της αγοράς, παρακολούθηση της διαφάνειας της εφοδιαστικής αλυσίδας και μείωση της ψαλίδας μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή.
- Υπαγωγή των εισαγόμενων προϊόντων σε ισοδύναμους κανόνες και προδιαγραφές. Οι ευρωπαίοι αγρότες παράγουν τρόφιμα τηρώντας υψηλότερες προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας και αυστηρούς κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος κ.α. η υπαγωγή των εισαγόμενων προϊόντων σε ισοδύναμους κανόνες αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα προς όφελος των ευρωπαίων καταναλωτών και παραγωγών (διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού). Απαιτούνται αποτελεσματικότεροι μηχανισμοί επίβλεψης και ελέγχου των εισαγωγών στην αγορά της ΕΕ.
- Ενίσχυση των προγραμμάτων προώθησης των γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες, περαιτέρω ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως τα προϊόντα υψηλής ασφάλειας και ποιότητας, αποτελεσματικότερη προστασία των ονομασιών προέλευσης και των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ στις διεθνείς αγορές.
Ο κ. Κεδίκογλου έκλεισε την παρέμβασή του επισημαίνοντας ότι ο αγροτικός τομέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της ελληνικής υπαίθρου και αναπτύσσοντας την ελληνική ύπαιθρο, ανεβαίνει η περιφερειακή ταχύτητα της Ελλάδος.
Δημοφιλή σήμερα

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

17/1/2019
Πέντε νέα πρόσωπα προστίθενται στην ομάδα του συνδυασμού «Αλλάζουμε» με επικεφαλής την Έλενα Βάκα....
Αποζημίωση σε καταναλωτή για ανεπιθύμητες κλήσεις προώθησης υπηρεσιών και προϊόντων

Αποζημίωση σε καταναλωτή για ανεπιθύμητες κλήσεις προώθησης υπηρεσιών και προϊόντων

17/1/2019
Ο ενάγων έλαβε με απόφαση του δικαστηρίου ποσό αποζημίωσης 3.000 ευρώ....
Επαναλειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

Επαναλειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

16/1/2019
Από την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 θα επαναλειτουργήσει ο χώρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας