Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο ΛΑ.Ο.Σ. έφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση το ζήτημα των 800 και πλέον νέων ανεμογεννητριών στην Καρυστία.

 

Κατόπιν επαφών και ενεργειών του πολιτευτή Ευβοίας Σταύρου Καρκαλέτση, επιτροπή πολιτών της Καρυστίας ενημέρωσε τον ΛΑ.Ο.Σ. για το "σκοτεινό’’ αύριο που περιμένει τη νότιο Εύβοια, όχι μόνο λόγω των εκατοντάδων νέων ανεμογεννητριών αλλά, κυρίως, λόγω των υπέργειων γραμμών υψηλής τάσης που θα στηθούν, εντός και δίπλα οικισμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων. Ακολούθησε συνάντηση της επιτροπής αγώνα με τον βουλευτή Μάκη Βορίδη, παρόντος του Σταύρου Καρκαλέτση, ενώ στις 8 Οκτωβρίου οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Άδωνις Γεωργιάδης και Θανάσης Πλεύρης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, με αποδέκτη τον Γιώργο Σουφλιά. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Η Νότια Εύβοια (επαρχία Καρυστίας) είναι μια υπερφορτωμένη από αιολικά πάρκα περιοχή. Τα ήδη εγκεκριμένα πάρκα από τη ΡΑΕ για τους δήμους Στυρέων, Μαρμαρίου, Καρύστου και την κοινότητα Καφηρέα αντιστοιχούν στο 20,55% του συνόλου των αιτήσεων όλη της χώρας. Οι ανεμογεννήτριες που λειτουργούν στην περιοχή είναι ήδη 352 και υπολείπονται να τοποθετηθούν άλλες 822, σύμφωνα με το χωροταξικό σχεδιασμό. Η άναρχη και δίχως σοβαρό χωροταξικό σχεδιασμό τοποθέτησή τους, συνοδεύεται από σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με κυριότερη την κατασκευή υπέργειων γραμμών υψηλής τάσης. Μόνο η ΤΕΡΝΑ σχεδιάζει να εγκαταστήσει 16 νέα αιολικά πάρκα, και να κατασκευάσει από μόνη της μια υπέργεια γραμμή υψηλής στο Καβοντόρο, που θα διαπερνά την κοινότητα Πλατανιστού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων. Παρόμοια σχέδια έχουν και άλλες εταιρίες. Ερωτάται ο κος υπουργός:
-Έχει γίνει ολοκληρωμένος και τεκμηριωμένος χωροταξικός σχεδιασμός για τα νέα αιολικά πάρκα της νοτίου Ευβοίας;
-Έχει κληθεί να εκφράσει άποψη η τοπική κοινωνία της νοτίου Ευβοίας;
-Ελήφθη από το ΥΠΕΧΩΔΕ υπ’ όψιν η από 15.06.2008 απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευβοίας, που ζητά να μην κατασκευαστούν άλλα αιολικά πάρκα στην Καρυστία και να ανακληθούν οι νέες αδειοδοτήσεις;
-Θα κατασκευαστεί νέα υπέργεια γραμμή υψηλής τάσης ή θα ακολουθηθεί η ασφαλέστερη για την υγεία των κατοίκων διαδικασία υπογειοποίησης της υπάρχουσας γραμμής υψηλής και όλων των γραμμών μέσης από τα ήδη εν λειτουργία αιολικά πάρκα;
-Γιατί δεν διασπείρονται τα αιολικά πάρκα αναλογικότερα ανά την επικράτεια και μόνη η Εύβοια υπερφορτώνεται από ανεμογεννήτριες, ενώ έχει ήδη συμβάλει και με το παραπάνω στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας;"

Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Μάκης Βορίδης, διευκρίνησε πως το κόμμα θέλει την «πράσινη» ενέργεια, η μονομερής υπερφόρτωση όμως της νοτίου Ευβοίας γεννά ερωτηματικά. «Όταν έρθει το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή, εμείς θα είμαστε πλάι σας», απάντησε δεικτικά στην επιτροπή της Καρύστου ο Μάκης Βορίδης, ενώ οι Άδωνις Γεωργιάδης και Θανάσης Πλεύρης περιορίστηκαν λακωνικά στο «αναμένουμε την απάντηση του κου υπουργού».

Ο πολιτευτής Ευβοίας του ΛΑ.Ο.Σ. Σταύρος Καρκαλέτσης, δήλωσε από πλευράς του: «Ξεκινήσαμε έναν δύσκολο αγώνα, που δεσμεύομαι πως θα τον πάμε μέχρι τέλους. Βεβαίως ναι στα αιολικά πάρκα και ενέργεια, αλλά όχι με μονομερή χρήση του νομού μας και υπέργεια δίκτυα στα όρια οικισμών. Απαιτείται ορθολογική χωροθέτηση και αρμονικά κατανεμημένη. Η Εύβοια συνέβαλλε και με το παραπάνω προς αυτή την ενεργειακή κατεύθυνση. Νέες επιβαρύνσεις θα σημαίνουν κατάχρηση της Καρυστίας και των πολιτών της».

 
Δημοφιλή σήμερα

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Κοντοδεσπότι Ευβοίας

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Κοντοδεσπότι Ευβοίας

19/08/2017
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στις 00.30 στην περιοχή Κοντοδεσπότι, του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. ...
Επισκέψιμος ο φάρος της Κακής Κεφαλής για την παγκόσμια ημέρα φάρων

Επισκέψιμος ο φάρος της Κακής Κεφαλής για την παγκόσμια ημέρα φάρων

19/08/2017
Οι φάροι έχουν την τιμητική τους αύριο Κυριακή 20 Αυγούστου 2017 που είναι η παγκόσμια ημέρα Φάρων....
Γιορτή Μουσταλευριάς στην Επισκοπή Ευβοίας

Γιορτή Μουσταλευριάς στην Επισκοπή Ευβοίας

18/08/2017
Στο χωριό Επισκοπή του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου θα πραγματοποιηθεί και φέτος η Γιορτή Μουσταλευριάς....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας