Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Νέα ερώτηση Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο για την πρόσφατη υπουργική απόφαση που καλύπτει την καταστροφική αλιεία.

Νέα ερώτηση κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος για την παραβίαση από την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Ε.Κ.1967/2006 που απαγορεύει την αλιεία με μηχανότρατα σε απόσταση μικρότερη του 1,5 ναυτικού μιλίου από τις ακτές. Τα αλιευτικά εργαλεία της μηχανότρατας σύρονται στο βυθό και καταστρέφουν την υποθαλάσσια βλάστηση και τα σημεία αναπαραγωγής των ψαριών.
Για το ίδιο θέμα είχε κατατεθεί ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου και τον προηγούμενο μήνα, με αφορμή την υπουργική απόφαση ΦΕΚ 776 Β/ 6-5-2011. του τ. υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Διαμαντίδη. Με την τελευταία επιτρέπεται έμμεσα η αλιεία με μηχανότρατα σε απόσταση μέχρι 1 ναυτικό μίλι από τις ακτές, 33% δηλαδή εγγύτερα σε σχέση με την απόσταση του 1,5 ναυτικού μιλίου που προβλέπει ως ελάχιστο όριο ο κανονισμός.
Στη νέα ερώτησή του ο Μιχ. Τρεμόπουλος επισημαίνει ότι η ελληνική διοίκηση ορίζει για τη μισή σχεδόν ελληνική ακτογραμμή εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις που δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Επικαλείται σχετικά έρευνα της οργάνωσης ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ- Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας που υπολογίζει σε 45% το ποσοστό εξαιρέσεων των ελληνικών ακτών. Οι εξαιρέσεις αυτές αφορούν σχεδόν ολόκληρο το Ν. Αιγαίο ( Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Ικαρία ,Σάμο, Χίο, Μυτιλήνη και Β. Κρήτη) αλλά και τον Σαρωνικό και άλλες περιοχές.
Πρόσφατα μάλιστα, η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες των σκαφών με δίκτυα τράτας -μηχανότρατες) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η αναφερόμενη Υπουργική Απόφαση. Δηλώνοντας πλήρως αντίθετοι στο όριο του 1,5 ν.μ. από την ακτή ανεξάρτητα από το υποθαλάσσιο βάθος και αμφισβητώντας έτσι τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, ζητούν έμμεσα την επαναφορά παλαιότερων υπουργικών αποφάσεων της Νέας Δημοκρατίας που επέτρεπαν το ψάρεμα με μηχανότρατα μέχρι 1 ν.μ. από την ακτή και μέχρι 50 μέτρα βάθος, οδηγώντας σε πλήρη καταστρατήγηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
«Οι φυσικοί πόροι της αλιείας είναι απαράδεκτο να θυσιάζονται σε κοντόφθαλμα πελατειακά συμφέροντα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η επιμονή των κυβερνήσεων, πρώτα της Νέας Δημοκρατίας και τώρα του ΠΑΣΟΚ, να αρνούνται στην πράξη την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων και περιορισμών, οδηγεί να συνεχίζονται οι αλιευτικές πρακτικές από τις μηχανότρατες που καταστρέφουν το βυθό, υποβαθμίζουν τις παράκτιες ζώνες και δεν επιτρέπουν την αναπαραγωγή των ψαριών και την αναγέννηση των ιχθυοαποθεμάτων στις θάλασσές μας. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την ελάχιστη απόσταση, θα έπρεπε να θεσπίσουμε εμείς ανάλογη εθνική νομοθεσία. Το μέλλον της αλιείας μπορεί να είναι μόνο η ήπια παράκτια αλιεία, που χρειάζεται αυστηρούς και δίκαιους κανόνες για όλους, προστατευόμενες περιοχές ως καταφύγια των ψαριών για αναπαραγωγή, τερματισμό της σκανδαλώδους και παράνομης εύνοιας των κομμάτων εξουσίας προς τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα της καταστροφικής αλιείας που αξιώνουν να λεηλατούν όσο γίνεται ευρύτερες περιοχές».

Η μελέτη που επικαλείται ο Μ. Τρεμόπουλος στην ερώτησή του:    http://www.archipelago.gr/en/Home/NewsofArchipelagos/tabid/121/xmmid/462/xmid/1657/xmview/2/Default.aspx
Δημοφιλή σήμερα

Ξεκινά η υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο για Εύβοια και Σκύρο

Ξεκινά η υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο για Εύβοια και Σκύρο

21/1/2019
Ξεκίνησε τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, σε όλο το Νομό Εύβοιας, εκτός Χαλκίδας....
Ακόμη τέσσερα άτομα στην παράταξη του Χρήστου Παγώνη

Ακόμη τέσσερα άτομα στην παράταξη του Χρήστου Παγώνη

21/1/2019
Ο νυν και υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ανακοίνωσε ακόμη τέσσερα άτομα για την στελέχωση του ψηφοδελτίου του....
Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

17/1/2019
Ο νυν δήμαρχος Χαλκιδέων και υποψήφιος δήμαρχος στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου 2019 Χρήσ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας