Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Άρθρο του τ.Δημάρχου Αυλώνος, Δημήτρη Κατσούλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Νότια Εύβοια:
Δημήτρης Κατσούλης
Δημήτρης Κατσούλης

Η διαχείριση των απορριμμάτων για την Νότια Εύβοια είναι ένα ακόμη κομβικό ζήτημα στο οποίο δοκιμάζονται διαχρονικά τα αντανακλαστικά του τοπικού πολιτικού συστήματος. Για το θέμα αυτό έχω καταθέσει γραπτώς και δημοσίως τις απόψεις και τις προτάσεις μου. (http://evia2020.blogspot.com/2011/04/blog-post_16.html ΣΕ ΝΕΑ ΒΑΣΗ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ, http://evia2020.blogspot.com/2011/01/blog-post_06.html Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ). Παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή ότι οι τελευταίες εξελίξεις μάλλον με δικαιώνουν.
Η πρόταση που βρίσκεται στο προσκήνιο για την μεταφορά των απορριμμάτων και την χρήση του ΧΥΤΑ της Χαλκίδας από την διαχειριστική ενότητα της Νότιας Εύβοιας ανταποκρίνεται στην δική μου πρόταση για την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού και την συνένωση των δύο διαχειριστικών ενοτήτων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας ενώ για λόγους οικονομίας κλίμακας και μελλοντικής αναδιάταξης του χάρτη των μονάδων επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων η διαχειριστική ενότητα της Βόρειας Εύβοιας θα μπορούσε επίσης να ενταχθεί στην ενιαία διαχειριστική ενότητα των απορριμμάτων της Εύβοιας. Η γεωμορφική ιδιαιτερότητα του νομού που επιβαρύνει το κόστος των μεταφορών δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για μικρές διαχειριστικές ενότητες όταν το διαρκώς αυξανόμενο κόστος διαχείρισης αλλά και κατασκευής των έργων θα επιβαρύνει δυσανάλογα τους κατοίκους της Νότιας Εύβοιας έτσι ώστε η επιβάρυνση από το κόστος μεταφοράς να είναι πλέον αρκετά υποδεέστερη.

Η διαχείριση σε μεγαλύτερες ενότητες επιτρέπει μικρότερο κόστος διάθεσης και επίσης καθίσταται αποδοτικότερη η εφαρμογή διαδικασιών ανακύκλωσης και μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στην υγειονομική ταφή. Ασφαλώς γίνεται λόγος μόνο για ΧΥΤΥ και για ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας.

Εξάλλου, οι φορείς διαχείρισης θα συγχωνευτούν σε έναν ανά περιφέρεια. Δηλαδή σε λίγους μήνες στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα συγκροτηθεί και θα λειτουργήσει ένας μόνο ενιαίος Σύνδεσμος για την διαχείριση των απορριμμάτων αντί των πολλών, έναν ανά διαχειριστική ενότητα που προβλεπόταν έως σήμερα. Συνεπώς θα καταργηθεί ο ήδη ανενεργός Σύνδεσμος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Νότιας Εύβοιας. Η ίδρυση αυτού του Συνδέσμου ήταν μία υπόθεση για την οποία είχα δουλέψει περισσότερο από τον καθένα και πίστευα ότι μπορεί να αποτελέσει έναν πρότυπο φορέα συνεργασίας για την Νότια Εύβοια. Δυστυχώς η εξέλιξη με διέψευσε. Εκτός από το να δώσει κάποιες μελετούλες και να απασχολήσει κάποιον Τεχνικό Σύμβουλο δεν πέτυχε τίποτε περισσότερο. Ευτυχώς διαλύεται..

Σήμερα, οι δύο δήμοι, μη υπάρχοντος του Συνδέσμου οφείλουν να καθορίσουν τους χώρους εγκατάστασης των Σταθμών Μεταφόρτωσης και να επιδιώξουν την ταχύτερη δυνατή κατασκευή τους. Νομίζω ότι είναι οικονομικά ορθότερο να εγκατασταθούν δύο μόνο Σταθμοί Μεταφόρτωσης, ένας ανά δήμο. Η επιλογή στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου για την εγκατάσταση δύο Σταθμών δεν φαίνεται να είναι εύστοχη. Αντίθετα χρειάζεται ένας ο οποίος θα εγκατασταθεί κεντροβαρικά. Το κόστος κατασκευής αλλά και διαχείρισής του θα είναι περιορισμένο σε σχέση με την κατασκευή και διαχείριση των δύο.
Κρίσιμο είναι το ζήτημα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, για την λειτουργία των οποίων έχει τιμωρηθεί η Ελλάδα. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι στον Δήμο Αυλώνος είχαμε κατορθώσει να αποκαταστήσουμε όλους τους ΧΑΔΑ, συνολικά επτά, με πόρους του Γ΄ΚΠΣ και τελικά του ΕΣΠΑ, με ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού περίπου 450.000 Ευρώ (Προϋπολογισμός Μελέτης: 713.000 Ευρώ). Σε κανέναν άλλο δήμο της Εύβοιας δεν συντελέστηκε παρόμοιας έκτασης έργο στον τομέα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ. Παρέμεινε μόνο ο ενεργός ΧΑΔΑ του Νεοχωρίου, ο οποίος έκλεισε στις 30 Δεκεμβρίου 2010. Αυτός μαζί με άλλους επτά ενεργούς ΧΑΔΑ της Νότιας Εύβοιας πρέπει να αποκατασταθούν περιβαλλοντικά το ταχύτερο δυνατόν και πάντως εντός του 2011.
Δημοφιλή σήμερα

Η παιδική ταινία «Κρίστοφερ και Γουίνι» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η παιδική ταινία «Κρίστοφερ και Γουίνι» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

21/9/2018
Η παιδική ταινία «Κρίστοφερ και Γουίνι» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone, από την Πέμπτη 20 ...
Η ταινία «Ο Κυνηγός» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «Ο Κυνηγός» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

21/9/2018
Η ταινία «Ο Κυνηγός» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone, από την Πέμπτη 20 εώς και την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018. ...
Ευχαριστήρια Επιστολή Γυμνασίου Κριεζών στο Δήμο Κύμης - Αλιβερίου

Ευχαριστήρια Επιστολή Γυμνασίου Κριεζών στο Δήμο Κύμης - Αλιβερίου

21/9/2018
Ευχαριστήρια επιστολή του Γυμνασίου Κριεζών στο δήμο Κύμης - Αλιβερίου απέστειλε η διευθύντρια του σχολείου....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας