Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Εύβοιας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας και με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από την παρακολούθηση των συλλήψεων του Πράσινου και Ρόδινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες καθώς και τις επιθεωρήσεις στις βαμβακοφυτείες, αφού λάβαμε υπ΄ όψη και το βλαστικό στάδιο των φυτών, σας γνωρίζουμε ότι:

1. Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο ανθοφορίας και δεσίματος των πρώτων καρυδιών
2. Ο αριθμός των ακμαίων του πράσινου στις φερομονικές παγίδες έχει ελαττωθεί σημαντικά χωρίς στα αντίστοιχα αγροτεμάχια να παρατηρούνται ζωντανές προνύμφες. Διαπιστώθηκαν τοπικές και περιορισμένης έκτασης προσβολές.
3. Έχει αρχίσει η εμφάνιση της τρίτης γενεάς του πράσινου σκουληκιού (δεύτερη στο βαμβάκι), που είναι η πιο καταστρεπτική γιατί αναπτύσσει πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς και επειδή συμπίπτει με την περίοδο που τα βαμβακόφυτα είναι κοντά στην ολοκλήρωση της διαμόρφωσης των καρποφόρων οργάνων. Η γενεά αυτή καταστρέφει ανεπανόρθωτα όλα τα καρποφόρα όργανα του φυτού.
4. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές συλλήψεις για το Ρόδινο σκουλήκι και δεν διαπιστώθηκαν ζημιές σε φυτικά όργανα.
5. Λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών των τελευταίων ημερών είναι πιθανή η έξαρση τετρανύχων.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Α. Πράσινο σκουλήκι
 Συνίσταται στους βαμβακοκαλλιεργητές να ελέγχουν τις βαμβακοφυτείες κάθε 3 μέρες και όταν διαπιστώνουν 3-4 μικρές προνύμφες (μήκους 1 εκατοστού) σε 100 φυτά (καλύπτοντας όλη την έκταση) να επεμβαίνουν με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και αν χρειαστεί ανάγκη επανάληψης να χρησιμοποιούνται φυτοπροστατευτικά προϊόντα διαφορετικής δράσης και χημικής ομάδας. Οποιαδήποτε απώλεια καρποφόρων οργάνων κατά την τρέχουσα βλαστική περίοδο θεωρείται ζημιογόνο γεγονός μη αναστρέψιμο που έχει επιπτώσεις στην ποιότητα και την ποσότητα του προϊόντος. Οι ψεκασμοί να διενεργούνται νύχτα γιατί τα ακμαία είναι πιο δραστήρια και για την προστασία των μελισσών. Ο ψεκασμός είναι αποτελεσματικός όταν γίνεται στις πρώτες ηλικίες του σκουληκιού 1ου και 2ου σταδίου (μέχρι 1 εκατοστό). Επομένως οι έγκαιροι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση των πληθυσμών του πράσινου είναι σ’ αυτή την φάση καθοριστικής σημασίας για την αποφυγή ζημιών.
Β. Ρόδινο σκουλήκι
Να διενεργούνται δειγματοληψίες κάθε 3 μέρες για το ρόδινο σκουλήκι : α).στα λουλούδια: σε περίπτωση προσβολής παραμένουν κλειστά και σχηματίζουν ‘ροζέτα’ β).σε νεαρά καρύδια για τον έλεγχο εσωτερικά με τη βοήθεια μεγεθυντικού φακού. Οι νεαρές προνύμφες του ρόδινου εισχωρούν στα καρύδια και μπαίνουν στο εσωτερικό τους. Οι μικροοπές επουλώνονται και η προσβολή δε φαίνεται με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η καταπολέμηση του ρόδινου σκουληκιού, όταν οι προνύμφες έχουν εισέλθει στα καρύδια.
Σε βαμβακοφυτείες που έχουν σχηματιστεί καρύδια όταν διαπιστώνονται 5-8 προνύμφες ρόδινου στα 100 νεαρά καρύδια επιβάλλεται άμεση επέμβαση με νυκτερινούς ψεκασμούς και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Εναλλακτικά και πριν την έναρξη της προσβολής και σε μεγάλες εκτάσεις μπορεί να εφαρμοσθεί και η βιοτεχνική μέθοδος της διατάραξης της ‘σύζευξης’ με τη χρήση φερομόνης σε μορφή δακτυλίου. Επισημαίνεται ότι η μέθοδος αυτή παρ’ ότι είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον, είναι ιδιαίτερα απαιτητική στην εφαρμογή της.
Γ. Για την αντιμετώπιση των τετρανύχων, όταν αυτό απαιτείται, χρησιμοποιούνται κυρίως χημικά μέσα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον τρόπο ψεκασμού ώστε να διασφαλίζεται η καλή διαβροχή των φυτών γιατί τα ακάρεα βρίσκονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και προστατεύονται επαρκώς.
Δ. Κατά την εφαρμογή των ψεκασμών θεωρούμε απαραίτητο να τονίσουμε ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ατομικής προστασίας και να ειδοποιούνται οι μελισσοκόμοι για την απομάκρυνση των κυψελών τους.
Ε. Αδικαιολόγητοι οι άστοχοι ψεκασμοί, καταστρέφουν τους ωφέλιμους πληθυσμούς με αποτέλεσμα την έξαρση των επιβλαβών εντόμων και ακάρεων.
Στ. Παρακαλούνται οι παραγωγοί που εντοπίζουν σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργειά τους να ειδοποιούν τα τμήματα φυτοπροστασίας της υπηρεσίας μας ή του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας.

 

 
Δημοφιλή σήμερα

Audi Moment: Ετοιμοπαράδοτα Audi σε μοναδικές τιμές!

Audi Moment: Ετοιμοπαράδοτα Audi σε μοναδικές τιμές!

17/10/2018
Έφτασε η στιγμή για Audi σε απίστευτη τιμή, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2018 και για περιορισμένο αριθμό οχημάτων....
Οι γεύσεις της Στερεάς Ελλάδας στο Τελ Αβίβ

Οι γεύσεις της Στερεάς Ελλάδας στο Τελ Αβίβ

18/10/2018
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρέθηκε στην γιορτή αγροδιατροφής και τουρισμού που διοργάνωσαν με την ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και το ελληνικό γραφείο τουρισμού...
Το Campus Bus στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

Το Campus Bus στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

19/10/2018
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ενίσχυσης εύρεσης εργασίας Ενηλίκων, θα βρίσκεται στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, στο ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας