Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Αυστηρό μήνυμα πως δεν θα υποκύψει σε πιέσεις ούτε πρόκειται να κάνει πίσω και το επάγγελμα των ταξί θα ανοίξει «με κανόνες και διάλογο» έστειλε ο Γιάννης Ραγκούσης, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αλλά δεν άνοιξε όμως τα χαρτιά του για τις θέσεις του υπουργείου και το μοντέλο που επιθυμεί να εφαρμόσει.

Ο υπουργός Υποδομών δέχθηκε πυρά, τόσο από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, όσο και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο «κόκκινο» ανέβηκε η κόντρα με τη ΝΔ, με τον υπουργό να χαρακτηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά εκπρόσωπο του ΣΑΤΑ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά την αποπομπή του κ. Ραγκούση.

«Το λέω ξεκάθαρα σε όσους νομίζουν ότι θα υποκύψουμε σε πιέσεις και σε εκβιασμούς: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Το άνοιγμα με κανόνες θα προχωρήσει. Μέσα από διάλογο, αλλά θα προχωρήσει» είπε ο κ. υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

«Επιτέλους, η αξιοπιστία μας ως πολιτεία πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι μείζον αγαθό. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ποιον νομίζουμε ότι κοροϊδεύουμε όταν άλλα ψηφίζουμε και άλλα εφαρμόζουμε;» συμπλήρωσε.

Ο κ. Ραγκούσης είπε ότι το υπουργείο θα γνωστοποιήσει τη συνολική του πρόταση το προσεχές διάστημα και θα δώσει στους ιδιοκτήτες ταξί «εύλογο και επαρκή χρόνο προκειμένου να επισημάνουν τα σημεία στα οποία συμφωνούν και τα σημεία στα οποία διαφωνούν». Μέχρι τότε «είναι παντελώς αδικαιολόγητη κάθε μορφή κινητοποίησης και μάλιστα με θύμα το κοινωνικό σύνολο και την τουριστική οικονομία» είπε.

Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ακόμα ότι η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης σημαίνει αγοραπωλησίες αδειών με «μαύρα» χρήματα, προώθηση της παραοικονομίας, αποτυχία βελτίωσης των υπηρεσιών και αποκλεισμούς από την αγορά εργασίας. Παράλληλα, υποστήριξε ότι καρτέλ δεν φτιάχνει η απελευθέρωση, καρτέλ είναι σήμερα οι λεγόμενοι «μαντράδες» εκμεταλλευτές με τις δεκάδες άδειες.

Στο κόκκινο η κόντρα με τη ΝΔ

Ο υπουργός εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στη ΝΔ, αλλά και τον Αντώνη Σαμαρά προσωπικά, τον οποίο χαρακτήρισε εκπρόσωπο Τύπου του ΣΑΤΑ. Κάλεσε μάλιστα τόσο τη ΝΔ όσο και τα κόμματα της Αριστεράς να πάρουν θέση στις πρόσφατες πράξεις βίας, όπως τα λάδια στους δρόμους, τους αποκλεισμούς εθνικών οδών κ.λπ.

«Για να τελειώνουν οι μισές αλήθειες, ας πούμε επιτέλους ότι όταν οι ιδιοκτήτες ταξί μιλούν για πληθυσμιακά κριτήρια εννοούν τέτοια πληθυσμιακά κριτήρια, ώστε το επάγγελμα να παραμείνει κλειστό, ώστε να μην προκύπτει η δυνατότητα έκδοσης νέων αδειών.

»Υπεκφυγή και πρόσχημα είναι, λοιπόν, έτσι γενικά και αόριστα το πληθυσμιακό κριτήριο. Δεν σημαίνει τίποτα παρά μόνο ένα βολικό άλλοθι σε όσους, όπως ο κ. Σαμαράς, θέλουν να παραμείνει το επάγγελμα κλειστό και με αυτό τον τρόπο κλείνουν το μάτι στους ιδιοκτήτες ταξί» είπε ο υπουργός Υποδομών.

Η απάντηση της ΝΔ ήρθε από τον εκπρόσωπο του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Ραγκούση για «παιχνίδια που παραπέμπουν σε σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις» και ζήτησε την αποπομπή του υπουργού.

«Ο κ. Ραγκούσης, με τη σημερινή εμφάνισή του στη Βουλή, ξεπέρασε το χειρότερο εαυτό του» και απέδειξε πως «σκόπιμα πυρπόλησε την τουριστική περίοδο, ακυρώνοντας το Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα και αρνούμενος να λύσει το θέμα» είπε ο κ. Μιχελάκης.

Ο κ. Μιχελάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό «να εγκαταλείψει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποπέμψει, σήμερα κιόλας, τον απαράδεκτο υπουργό του», ενώ επανέλαβε την έκκληση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά προς τους ιδιοκτήτες ταξί να σταματήσουν άμεσα την απεργία τους.

Πυρά από βουλευτές

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής, ο Γιάννης Ραγκούσης δέχτηκε οξεία κριτική από κυβερνητικούς βουλευτές, ενώ είχε και έντονη αντιπαράθεση με την πρόεδρο της επιτροπής Βάσω Παπανδρέου.

«Υπάρχει η ίδια κυβέρνηση, δεν άλλαξε και το ΠΔ ως τις 20 Ιουνίου υπήρχε. Τον νόμο τον ψηφίσαμε με προϋποθέσεις και διαβεβαιώσεις ότι θα έρθουν σε εύλογο χρονικό διάστημα τα Π.Δ. Ξέρουμε τι ψηφίσαμε κα μη μας λέτε ότι επειδή άλλαξε ο υπουργός άλλαξε η κυβερνητική πολιτική» δήλωσε η Βάσω Παπανδρέου.

«Εγώ φράσεις ότι ψηφίσαμε νόμο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν το δέχομαι» απάντησε ο υπουργός. «Δεν μπορείτε όλα να τα διαγράφετε» επανήλθε η Βάσω Παπανδρέου, με τον Γιάννη Ραγκούση να παρακαλεί να υπάρξει «ψυχραιμία».

Η Τόνια Αντωνίου εγκάλεσε τον κ. Ραγκούση λέγοντας: «Ο υπουργός δεν μας είπε τι πρόκειται να κάνει για μία κόμη φορά. Εδώ έχουμε ανατροπή κυβερνητικής απόφασης. Υπάρχει θέμα συνέπειας της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να λειτουργεί η κυβέρνηση α λα καρτ«.

«Να μην περιμένουμε ως τα τέλη Αυγούστου για να κατατεθούν οι προτάσεις» ζήτησε η Λούκα Κατσέλη, επισημαίνοντας πως «το γοργόν και χάριν έχει».

Κριτική άσκησε και ο Απόστολος Κακλαμάνης λέγοντας: «Θα πρέπει να αποφασίσετε εκεί στο Υπουργικό Συμβούλιο αν ο καθένας σας είναι αυτοκέφαλος και μπορεί να πυροδοτεί τέτοιες καταστάσεις ή αν είναι από απειρία. Όπως και να έχει, μεταφέρετε στον πρωθυπουργό ότι ουδείς αναντικατάστατος».

Βολές από την αντιπολίτευση

Από τη Νέα Δημοκρατία, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος κατηγόρησε τον υπουργό ότι είναι «απόλυτα αυταρχικός». «Δεν φταίει η κοινωνία να πληρώνει την κόντρα τη δική σας. Αν δε μπορείτε να δώσετε μία λύση κύριε Ραγκούση, παραιτηθείτε» είπε.

Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε να σταματήσουν «τα κροκοδείλια δάκρυα για τον τουρισμό, όταν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες δεν μπορούν να πάνε διακοπές», αφού -όπως είπε- «τους το έχει απαγορεύσει η κυβέρνηση».

«Πώς δικαιολογείτε την αλλαγή πολιτικής επειδή άλλαξε ο υπουργός; Αν αλλάξετε εσείς τι θα γίνει; Είναι δυνατόν να αλλάζει η κυβερνητική πολιτική με διαφορά 30 ημερών; Τι ήρθατε να μας πείτε; Ότι θα γίνει άνοιγμα με κανόνες; Ποιοι είναι οι κανόνες;» ρώτησε τον κ. Ραγκούση ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης είπε ότι ο υπουργός «επιμένει να ρίχνει λάδι στη φωτιά» και ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού, το οποίο κάλεσε να αναλάβει «πρωτοβουλία εκτόνωσης και διάλογου για αλλαγές, με επίκεντρο το Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα, έτσι ώστε να τερματιστεί η επιζήμια για την οικονομία και την κοινωνία σύγκρουση κυβέρνησης-ταξιτζήδων».

Σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι «η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να καταθέσει τις προτάσεις της και να προωθήσει το διάλογο για το άνοιγμα του επαγγέλματος με προϋποθέσεις, κριτήρια και πληθυσμιακές αναλογίες που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ευρώπης».

Διαδοχικές συναντήσεις Καρχιμάκη

Τρεις διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των ιδιοκτητών ταξί είχε σήμερα, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης. Στα γραφεία της οδού Ιπποκράτους μετέβη και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) Θύμιος Λυμπερόπουλος.

Ο κ. Καρχιμάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμανε στους ιδιοκτήτες ταξί ότι όλα θα κινηθούν στο πλαίσιο που έχουν θέσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν και τους κάλεσε να προσέλθουν στο διάλογο με τον κ. Ραγκούση. Τόνισε επίσης ότι πρέπει οι ίδιοι να βρουν τρόπο απεμπλοκής από τη σημερινή κατάσταση, η οποία πλήττει τη χώρα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, αλλά πλήττει και τους ίδιους.

πηγή: www.in.gr
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας