Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Ερώτηση της βουλευτή Φωκίδας, Αφροδίτης Παπαθανάση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με την «Ορθή αξιοποίηση και διαχείριση του ορυκτού πλούτου του Ν. Φωκίδας».

Η μεταλλευτική και εξορυκτική δραστηριότητα, θα πρέπει να εντάσσεται με σαφείς κανόνες όρους και προϋποθέσεις στην γενικότερη προσπάθεια ενίσχυσης της παραγωγικής δραστηριότητας και οικονομίας, ενώ η Πολιτεία θα πρέπει να συμβάλλει στη διαφύλαξη των διαθέσιμων μη ανανεώσιμων πόρων και την ορθολογική κατανομή και διαχείριση αυτών, προκειμένου ο ορυκτός πλούτος να αναδειχθεί σε ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
Ταυτόχρονα, η μεταλλευτική και εξορυκτική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από τον μακροχρόνιο αναπτυξιακό σχεδιασμό των περιφερειών. Αντίθετα τα αποθέματα ορυκτού πλούτου, μπορούν εφόσον αξιοποιηθούν σωστά να προσδώσουν χαρακτηριστικά υψηλής προστιθέμενης αξίας στην περιφερειακή οικονομία και την τοπική κοινωνία, όπως ανάπτυξη και προσφορά θέσεων εργασίας, πάντα με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ειδικά σε ότι αφορά το Νομό Φωκίδας και τα μεταλλεία βωξίτη που αφορούν στους ορεινούς όγκους της Γκιώνας, του Παρνασσού και της Οίτης, δραστηριοποιούνται οι εταιρείες S & B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., ΔΕΛΦΟΙ ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε. και ΕΛΜΙΝ Α.Ε. (ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ MΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ).

Ο βωξίτης του Νομού, είτε εξάγεται , είτε κατευθύνεται στο εργοστάσιο ΑΛΟΥΜΙΝΑΣ στα Άσπρα Σπίτια (Μυτιληναίος). Τα υποπροϊόντα του είναι βασικά υλικά για τα τσιμέντα και άλλα οικοδομικά υλικά. Σε σχέση με τον μεταλλευτικό κώδικα και το υπάρχον χωροταξικό βιομηχανίας η εκμετάλλευση βωξίτη προηγείται κάθε άλλη δραστηριότητας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποια η πολιτική του Υπουργείου για τα Ιδιωτικά Μεταλλεία του Νομού, ειδικά σε σχέση με την διάρκεια του χρόνου εκμετάλλευσης τους, τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους και το θέμα της καταβολής αντιτίμου στο Δημόσιο;
2. Εξετάζει η Κυβέρνηση το θέμα αλλαγών στον μεταλλευτικό κώδικα, ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και ρύθμισης τους;
3. Βρίσκεται στο σχεδιασμό του Υπουργείου, το θέμα καταβολής ανταποδοτικού τέλους από την μεταλλευτική δραστηριότητα προς τις τοπικές κοινωνίες;
Δημοφιλή σήμερα

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Κύμης Θεόδωρος Θεοδώρου

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Κύμης Θεόδωρος Θεοδώρου

20/3/2019
Πενθεί η Κύμη στο άκουσμα της θλιβερής είδησης του θανάτου πρώην Δημάρχου....
Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

20/3/2019
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας για την σύνδεση με τα νησιά των Κυκλάδων και την Κάρυστο....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας