Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Σίμος Κεδίκογλου εισηγητής του σχετικού σχεδίου νόμου.

Εισηγητής στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών: «Οργάνωση του συστήματος επίσημης μετάφρασης, σύσταση Μεταφραστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ορκωτοί Μεταφραστές και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ήταν ο βουλευτής Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου.
Κατά την ομιλία του ο κ. Κεδίκογλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι αλλάζουν ένα καθεστώς που δεν περιποιούσε τιμή στους Έλληνες πολίτες, καθώς ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν  οι μεταφράσεις μέχρι τώρα από το Υπουργείο Εξωτερικών άφηνε περιθώριο για πολλά παράπονα έως και καταγγελίες.
Να σημειωθεί ότι η μεταφραστική υπηρεσία συμπληρώνει φέτος περίπου 40 χρόνια λειτουργίας και από το 1998 έως σήμερα έχει λειτουργήσει μόνο με έναν εσωτερικό μεταφραστή και 240 περίπου εξωτερικούς συνεργάτες μεταφραστές. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών έχουν διαπιστωθεί προβλήματα οργανωτικά, ανυπαρξία επικοινωνίας και συνεργασίας με τα αντίστοιχα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κεδίκογλου τόνισε, ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από τη μια μεριά δέχθηκαν κατηγορία ότι δημιουργούν ένα κλειστό επάγγελμα και από την άλλη ότι δεν κατοχυρώνεται καθόλου.
Ο κ. Κεδίκογλου κατέστησε σαφές, ότι δεν απαγορεύεται σε κανέναν να κάνει μετάφραση στην Ελλάδα. Αυτό που καθορίζεται είναι η διαδικασία με την οποία γίνεται μία επίσημη μετάφραση, δηλαδή αυτό που δίνουν είναι η σφραγίδα εγγύησης της επίσημης μετάφρασης. Από εκεί και πέρα ο αριθμός των Ορκωτών Μεταφραστών από περιοχή σε περιοχή μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται ή ανάλογα με διάφορες άλλες ρυθμίσεις. Ίσως από πλευράς Ευρωπαϊκής  Ένωσης να απαιτηθεί ένας μεγαλύτερος αριθμός. 
Πρόσθεσε, ακόμα, πως είναι σημαντική η πρόνοια που λαμβάνεται για πρώτη φορά για τους αποφοίτους του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι η πρώτη φορά που έρχονται σε σύνδεση με την αγορά εργασίας.
«Σίγουρα- είπε ο κ. Κεδίκογλου- θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα και νομίζω ότι στη διάρκεια εφαρμογής αυτών των νέων διατάξεων μπορούν να γίνουν πολλές βελτιώσεις σε ό,τι αφορά το ρόλο των Ορκωτών Μεταφραστών.
Ένα σημείο, όμως, που θα πρέπει να εξεταστεί -παρ’ ό,τι δεν αναφέρεται στο νομοσχέδιο- είναι οι μεταφράσεις των δικηγόρων. Οι δικηγόροι έχουν ένα κεκτημένο δικαίωμα, όμως, καλό θα είναι δια του αυτοελέγχου τους να πιστοποιούν την γλωσσομάθεια των δικηγόρων που κάνουν μεταφράσεις.
Ίσως ο κατά τόπους Δικηγορικός Σύλλογος να απαιτεί μια πιστοποίηση της γλωσσομάθειας από τα μέλη του, προκειμένου να κάνουν μεταφράσεις.»
Ο βουλευτής κατέληξε επισημαίνοντας,  ότι προσπαθούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, ακολουθώντας διεθνή πρότυπα, να αναμορφώσουν έναν καθοριστικό τομέα της ελληνικής διπλωματίας  της ελληνικής οικονομικής ζωής, της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Δραστηριοποιούνται και απελευθερώνονται δυνάμεις που μέχρι σήμερα ήταν ανενεργές και στη διάρκεια της εφαρμογής αυτών των αλλαγών ίσως χρειαστούν βελτιώσεις, αλλά όλοι θα καταλάβουν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

 
Δημοφιλή σήμερα

Κλειστή η συρταρωτή γέφυρα Ευρίπου

Κλειστή η συρταρωτή γέφυρα Ευρίπου

17/4/2019
Ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Εύβοιας ενημερώνει ότι η γέφυρα του Ευρίπου θα κλείσει ένα χρονικό διάστημα, για τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας....
Υπουργείο Παιδείας: Προχωρά η διαδικασία για «κουδούνι στις εννιά»

Υπουργείο Παιδείας: Προχωρά η διαδικασία για «κουδούνι στις εννιά»

17/4/2019
Η επιστηµονική κοινότητα το συνιστά, ο υπουργός Παιδείας το θέλει, αλλά τα πρακτικά προβλήµατα είναι πολλά....
Πρόγραμμα Ιερών ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδος στην πόλη της Χαλκίδος

Πρόγραμμα Ιερών ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδος στην πόλη της Χαλκίδος

18/4/2019
Οι Ακολουθίες του Νυμφίου την Κυριακή των Βαΐων, Μεγ. Δευτέρα, Μεγ. Τρίτη και Μεγ. Τετάρτη θα αρχίζουν στις 19:00....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας