Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Επιστολή του Βασίλη Κεδίκογλου προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, με την οποία επισημαίνει το πρόβλημα που υπάρχει στα Λιβάρια Ιστιαίας, τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ενώ αποτελούν σημαντικούς βιοτοπους της Β.Εύβοιας.

Στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού και εκατέρωθεν του οικισμού Κανατάδικα ευρίσκονται δύο λιμνοθάλασσες αποκαλούμενες στην τοπική διάλεκτο Λιβάρια. Η μία και μεγαλύτερη, το μεγάλο Λιβάρι, ανατολικά του οικισμού, ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, έχει έκταση 1.000 (χιλίων) στρεμμάτων και διέθετε δύο στόμια επικοινωνίας με τη θάλασσα του ευβοϊκού από την οποία τη χωρίζει στενή λωρίδα της παραλίας. Το ένα στόμιο είναι φραγμένο, το κύριο λειτουργεί, μάλλον πλημμελώς. Η εκμετάλλευση και διαχείριση αυτής της λιμνοθάλασσας έχει ανατεθεί στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Προ εικοσαετίας έγιναν κάποιες επενδύσεις. (κατασκευή ενός νέου στομίου, διώρυγες εκβάθυνσης προς προστασία των ψαριών από τη ζέστη και το κρύο) οι οποίες όμως δεν ολοκληρώθηκαν. Το φραγμένο στόμιο ενεργεί αρνητικά στη βιολογική ισορροπία, στην ανανέωση των νερών και επάρκεια οξυγόνου. Χίλια στρέμματα δεν μπορεί να εξυπηρετηθούν από ένα στόμιο.
Η άλλη λιμνοθάλασσα, το μικρό Λιβάρι, είναι δυτικά του οικισμού, έχει μικρότερη έκταση, φέρεται ιδιοκτησίας Στριμένου, όνομα οικογένειας η οποία από το 1950 λείπει από την Ιστιαία. Από εκατονταετίας όμως ουδέν φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ασκεί πράξεις χρήσης της γης, νομής και κατοχής του.
Το μικρό Λιβάρι έχει δύο στόμια επικοινωνίας με τη θάλασσα και παραδοσιακά τη συντήρηση των στομίων ασκούσε η αυτοδιοίκηση της Ιστιαίας. Όπως γνωρίζομε η άψογη και ανεμπόδιστη λειτουργία των στομίων είναι όρος ζωής των λιμνοθαλασσών αυτών. Ανανεώνεται το νερό με φρέσκο οξυγονούχο νερό της θάλασσας, κατά την πλήμμη όποτε η θάλασσα εμπλουτίζει τη λίμνη και κατά την άμπωτη εξέρχεται το νερό της λίμνης (με μειωμένο οξυγόνο) και αναμένεται πάλι η πλήμμη για να ανανεωθεί.
Τα στόμια αυτά σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και δημοσίευμα της εφημερίδας Βόρεια Εύβοια, τηλ. εφημερίδας 22270-31261- η εφημερίδα διαθέτει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο www.voriaevia.blogspot.com - έχουν φραχθεί και μεγάλο μέρος της έκτασης του μικρού Λιβαριού έχει αποξηρανθεί!
Οι δύο λιμνοθάλασσες είναι πολύ σημαντικοί βιότοποι και διαθέτουν μεγάλη ποσότητα ιχθυϊκού πληθυσμού. Στο μικρό Λιβάρι ευδοκιμεί η γαρίδα και τα καβούρια, καβούρια μεγάλα βάρους κατά μέσο όρο άνω του ημίσεος κιλού. Υπάρχουν ακόμη χέλια, κέφαλοι και λαυράκια όμως σε μικρά μεγέθη. Το αβαθές της λίμνης δεν επιτρέπει αντοχή σε ψύχος και ζέστη και τα ψάρια πολύ μικρά φεύγουν προς τη θάλασσα. Στο μεγάλο Λιβάρι ευδοκιμούν οι κέφαλοι, λιγότερα καβούρια, η γαρίδα, χέλια, λαυράκια, σαργοί, τσιπούρες κ.α. Στις ανογείσες βαθείς διώρυγες υπάρχουν μεγάλα ψάρια, εκπληκτικώς μεγάλα. Ο φύλακας του Δήμου γνωρίζει περισσότερα.
Το δίδυμο των λιμνοθαλασσών αυτών έχει εκτιμηθεί από αρμόδιους ιχθυολόγους πως εκτός από μεγάλος φυσικός βιότοπος - στους πολύ ψυχρούς χειμώνες κατακλύζονται από κύκνους, πάπιες, μαυροσυκότια, κλπ θαλασσινά πουλιά- με κάποιες επενδύσεις κυρίως εκβάθυνσης ώστε να απαλλαγούν τα ψάρια από την άμεση επίπτωση της ζέστης και του ψύχους μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο ιχθυοπαραγωγικό κέντρο. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η τοπική κοινωνία, ευελπιστώντας οι λίμνες να περιληφθούν στην προς αξιοποίηση δημόσια περιουσία.
Σήμερα όμως εξ αιτίας της αναλγησίας και των παραλείψεων της τοπικής εξουσίας - Δήμος και Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας - υπάρχει κίνδυνος πλήρους εξαφάνισης κυρίως του μικρού Λιβαριού αλλά και υπανάπτυξης και στασιμότητας. Το μικρό Λιβάρι σήμερα σε μεγάλη έκταση έχει εικόνα αποξηραμένης γης. Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Βόρεια Εύβοια υπάρχουν φωτογραφίες. Η εικόνα είναι εξόχως ανησυχητική.
Με κάθε μέσον και το ταχύτερο δυνατόν πρέπει η τοπική εξουσία, Δήμος και Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, να διανοίξουν και να συντηρούν τόσον τα φραγμένα παλαιά στόμια αλλά και νέα ιδίως μπροστά στην αποξηραμένη έκταση του μικρού Λιβαριού, αλλά και του μεγάλου Λιβαριού, μήπως προλάβουμε τη ζωή.
Όλα τα παραπάνω τίθενται υπ’ όψιν του Σώματος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, του οποίου η γνώση και υπευθυνότητα έχει αναγνωρισθεί από την κοινή γνώμη, με την παράκληση να πράξουν παν το δυνατόν για τη σωτηρία και ανάπτυξη του βιοτόπου αλλά και την προστασία μιας εν δυνάμει μεγάλης ιχθυοπαραγωγικής πηγής, πηγής προϊόντων, απασχόλησης και εισοδήματος.

 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας