Πιο καυστικός απο ποτέ γύρισε απο τις καλοκαιρινές του διακοπές ο Γιώργος Μητροπέτρος και δεν χάνει ευκαιρία να τα “ρίξει” στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί χαρακτηρίζοντάς την… αλλοπρόσαλλη. Ακολουθεί το άρθρο του:

Έχει χαθεί η μπάλα, δεν εξηγείται αλλιώς η αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης η οποία εκφράζεται από τον Υπουργό Οικονομικών Κο Ε. Βενιζέλο.
Τι «χαζομάρες» είναι αυτές για εφαρμογή του ΦΠΑ της εστίασης σε 23% όταν κάθεσαι και σε 13% όταν το αγοράζεις πακέτο. Ή το άλλο, στους τουρίστες με το «βραχιολάκι» το ΦΠΑ θα είναι στο 13% και αν βγουν από το ξενοδοχείο και πάνε στην ταβέρνα θα είναι 23%.
Καραγκιοζιλίκια, για να ασχολείται ο κόσμος με αυτά και να χάνεται η ουσία . Δηλαδή, ότι η αγορά έχει στερέψει από ρευστότητα, και οι πολίτες δεινοπαθούν να τα βγάλουν πέρα.
Άλλο και τούτο, που είπε χθες, ο καθ΄υλη αρμόδιος Υπουργός. Εξετάζεται λέει, η μείωση του ΦΠΑ από 23% στο 20% και από 13% στο 10%. Από την μια, δεν γνωρίζουμε πως θα εφαρμοστεί από 1/9/2011 ο αυξημένος συντελεστής στην εστίαση, και από την άλλη μιλάνε και για μείωση. Ξέρετε, τα θέματα της οικονομίας είναι πολύ πιο σοβαρά, από το όπως εσείς τα χειρίζεστε. Δεν είναι δυνατόν, οι οικονομικοί όροι και η φορολογική πολιτική να διανθίζεται από ωραία λόγια, που στο τέλος είναι « φανφάρες» τύπου «μαύρα κοράκια, άσπρα κοράκια». Η αγορά δεν αντέχει άλλους φόρους για τους τοκογλύφους. Είναι παλλαϊκό το αίτημα και η διαπίστωση.
Χρειάζεται δικαιοσύνη , ισονομία και καθαρούς όρους. Χρειάζεται μείωση των φορολογικών συντελεστών και να πληρώσουν όλοι.!
Που είναι η εφαρμογή των διατάξεων του πρόσφατου Φορολογικού νόμου, ότι δηλαδή, όποιος επιτηδευματίας συλλαμβάνεται για φορολογικές παραβάσεις δύο φορές στο ίδιο χρόνο, του σφραγίζεται η επαγγελματική στέγη για ένα μήνα και αν είναι υπότροπος του τη κλείνεται για πάντα;
Με ποίων εντολή, αυτή η διάταξη έχει ατονήσει, σε βαθμό που να θεωρείται πλέον ως ανενεργή. Που είναι τα τηλεοπτικά συνεργεία των «μπουκωμένων» αθηναϊκών Μ.Μ.Ε. που κάλυπταν το σφράγισμα κάποιων νυχτερινών κέντρων; Μήπως η διάταξη θα έπιανε και κάποιους που λειτουργούν υπό το φως του Ηλίου; Μήπως, τελικά, δεν χρειάζονται κάθε φορά βαρύγδουπα Νέα φορολογικά νομοσχέδια, αλλά εφαρμογή των κανόνων που υπάρχουν στα ήδη ισχύοντα;
Σχεδιάζεται ακόμα η εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων για τους επιτηδευματίες.! Είναι η πιο καθαρή αποδοχή της αποτυχίας της φορολογικής πολιτικής, με το να επαναφέρεται ένα σύστημα που βασίζεται στην υπόθεση και στο τεκμαίρεται. Σήμερα, με τόσα τεχνικά μέσα, με διασταυρώσεις, με ηλεκτρονικά συστήματα, με ελεγκτικούς μηχανισμούς, με αυστηρή νομοθεσία για τους παρανομούντες, η οποία όμως θα πρέπει και να εφαρμόζεται. Σήμερα με όλα αυτά, θα φθάσουμε στο σημείο να λέμε στο επαγγελματία ότι έχεις τα τάδε ακαθάριστα έσοδα επειδή έχεις εργαζόμενο και η επαγγελματική σου στέγη είναι τόσα τετραγωνικά μέτρα;
Είναι σοβαρά πράγματα αυτά.! Τι θέλετε επιτέλους να κάνετε στη Ελληνική οικονομία και στην Μικρομεσαία επιχείρηση;
Να φέρεται επιπλέον ανεργία και άνισους όρους ανταγωνισμού;
Πιστεύω, πως το χρησιμότερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να λέτε λιγότερα, να ακούτε περισσότερο και ασκείτε δικαιότερη οικονομική πολιτική υπέρ του λαού και του μέλλοντος της Χώρας, προτάσσοντας, ενίοτε και ένα μεγάλο ΟΧΙ προς τας… εντολάς.!

Γιώργος Μητροπέτρος
Οικονομολόγος
Πρόεδρος ΕΠΚΑ-ΣΤΕ

Ακολουθείστε μας στο Google News