Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Τη συμφωνία συγχώνευσής τους η οποία αλλάζει άρδην το σκηνικό στην τραπεζική αγορά και γενικότερα στην ελληνική οικονομία, ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι Alpha Bank και Eurobank.
ιστορική συγχώνευση των τραπεζών
ιστορική συγχώνευση των τραπεζών

Η σχέση ανταλλαγής είναι 5 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές Alpha για κάθε 7 κοινές ονομαστικές μετοχές Eurobank, η οποία αντιστοιχεί σε 0,714 μετοχές Alpha για κάθε μία μετοχή Eurobank. Η μετοχική σύνθεση του νέου ομίλου θα είναι 57,5% Alpha και 42,5% Eurobank.

Ο νέος όμιλος θα έχει συνολικό δίκτυο άνω των 1.300 καταστημάτων σε οκτώ χώρες και θα είναι μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζών σε Βουλγαρία, Κύπρο, Ρουμανία και Σερβία. Ακόμα, θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρώπη με pro forma (πριν τις προβλέψεις) συνολικό ενεργητικό 146 δισ. ευρώ.

Τα pro forma κέρδη του ενοποιημένου σχήματος το 2010 ήταν 2,6 δισ. ευρώ.

Το όνομα του νέου σχήματος θα είναι AlphaEurobank και θα έχει το σήμα της Alpha.

Η επίπτωση (μετά από φόρους) για το ενοποιημένο σχήμα από το σχέδιο ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων υπολογίζεται στο 1,2 δισ. ευρώ.

O νέος όμιλος θα προχωρήσει στην υλοποίηση σχεδίου ενίσχυσης των κεφαλαίων του, ύψους 3,9 δισ. ευρώ περίπου, ώστε ο pro forma δείκτης κύριων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (core Tier 1) να διαμορφωθεί στο 14%.

Το σχέδιο περιλαμβάνει «οργανικές πρωτοβουλίες» για να αποφέρουν το ισοδύναμο των κεφαλαίων Core Tier 1 άνω των 2,1 δισ. ευρώ, μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ, ταυτόχρονα με την προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου, το οποιο θα καλυφθεί από την Paramount (Κατάρ), καθώς και αύξηση κεφαλαίου 1,25 δισ. ευρώ.

Οι πυλώνες του νέου σχήματος θα είναι η οικογένεια Κωστόπουλου, η οικογένεια Λάτση και η Paramount Services (Κατάρ). Στη νέα τράπεζα η οικογένεια Λάτση θα κατέχει ποσοστό 13%, η οικογένεια Κωστόπουλου ποσοστό 4% και η Paramout 17%.

Πρόεδρος του ΔΣ και της Εκτελεστικής Επιτροπής θα είναι ο κ. Γ. Κωστόπουλος και συν-διευθύνοντες σύμβουλοι οι κ.κ. Δ. Μαντζούνης (υπεύθυνος κεντρικών λειτουργικών υπηρεσιών - εταιρικό κέντρο)και Ν. Νανόπουλος υπεύθυνος επιχειρηματικών δσραστηριοτήτων.

Οι εκτιμώνενες συνέργειες σε ετήσια βάση διαμορφώνονται σε 650 εκατ. ευρώ, με εκτιμώμενη καθαρή παρούσα αξία 3,4 δισ. ευρώ.

Η έγκριση του σχεδίου συγχώνευσης από το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου. Η έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο θα υπάρξει η έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών, η ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης και η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της νέας τράπεζας.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η έκδοση του μετρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Ο κ. Γ. Κωστόπουλος δήλωσε ότι η νέα τράπεζα «θα έχει ως στόχο να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και να ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας μας» και ο κ. Ευθ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι «σήμερα δημιουργείται ένας τραπεζικός πρωταθλητής στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια» που «θα λειτουργήσει ως σημαντιός καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Ο σύλλογος εργαζομένων στην Alpha Bank χαιρέτισε «τη μεγάλη αυτή συμφωνία ως μια διαδικασία με όραμα, για κάτι πολύ μεγάλο, που θα διαμορφώσει όρους ασφάλειας και σιγουριάς για όλους. Η διασφάλιση προς εργασία προς και η επαγγελματική προς προοπτική είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την επιτυχία αυτού του μεγάλου εγχειρήματος. Είμαστε σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι και προς δύο τράπεζες θα δώσουμε τον καλύτερό προς εαυτό προς την κατεύθυνση αυτή».

in.gr
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας