Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Σπανούδη, κατέθεσε την ακόλουθη ερώτηση για τη ΒΙΠΕ Β.Εύβοιας, με αφορμή τη συνεδρίαζει που θα πραγματοποιηθεί, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011 και με δεδομένη την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής σε μια τέτοια εξέλιξη:
Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς
Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς

«Στην επόμενη Επιτροπή Περιβάλλοντος την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, συζητείται ένα πολύ σοβαρό θέμα: η ίδρυση ιδιωτικής ΒΙΠΕ της ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι Ευβοίας. Όπως δηλώνεται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η ΒΙΠΕ δημιουργείται για να φιλοξενήσει αρχικά ένα ιδιωτικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 1150 ΜW με φυσικό αέριο, το μεγαλύτερο στη χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Με αυτή και μόνο την εγκατάσταση το Μαντούδι θα γίνει το δεύτερο μετά την Πτολεμαΐδα ενεργειακό κέντρο της χώρας, αν και χωρίς τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας, αφού τα εργοστάσια αυτού του τύπου είναι πλήρως αυτοματοποιημένα και απομονωμένα από τις περιοχές εγκατάστασης. Ωστόσο ολόκληρη η περιοχή θα δεχθεί τις συνέπειες, αφού η ΒΙΠΕ είναι σε άμεση γειτονία με χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος.
Στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν περιγράφεται καμία επίπτωση από τη λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου, αν και η κατανάλωση καθαρού νερού, οι αέριοι ρύποι και τα υγρά απόβλητα στο θαλάσσιο περιβάλλον αφορούν τεράστια μεγέθη. Αντίθετα στη μελέτη προβλέπεται η εγκατάσταση και οποιασδήποτε άλλης μονάδας υψηλής όχλησης χωρίς να εξαιρείται καμιά απολύτως κατηγορία. Στην πραγματικότητα ζητείται η εν λευκώ εγκατάσταση μιας ΒΙΠΕ, σε αντίθεση και με τα 4 ισχύοντα χωροταξικά (Εθνικό, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Περιφερειακό) και μάλιστα χωρίς να περιγράφονται βασικές υποδομές αντιρρύπανσης και ελέγχου που αποτελούν τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα χώρο ως ΒΙΠΕ. Ήδη η υπόθεση ξεσήκωσε αντιδράσεις στην περιοχή και στον Αθηναϊκό Τύπο, όπως φαίνεται από το άρθρο του Γ. Βότση στην Ελευθεροτυπία με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Νέο Σοβέζο απειλεί τη Βόρεια Εύβοια».
Επειδή πρόκειται για απαράδεκτα ελλιπή μελέτη, ζητάμε από τα μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος να επιστραφεί για να συμπληρωθεί από τους αιτούντες επενδυτές, ώστε να μπορεί να κριθεί η πρόταση. Επιπλέον θεωρούμε ότι επειδή πρόκειται για θέμα τεράστιας σημασίας που θα μεταβάλει τη φυσιογνωμία της περιοχής και σε σχέση με τον χωροταξικό σχεδιασμό πρέπει να κριθεί από το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο και ρωτάμε τον κ. Περιφερειάρχη αν προτίθεται να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο, όπως δεσμεύτηκε όταν συστήθηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος.»
Ο περιφερειάρχης απάντησε ότι επειδή το θέμα είναι σοβαρό δεν έχει αντίρρηση, εφόσον το αποφασίσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος να συζητηθεί στο Συμβούλιο. Από την πλευρά μας, θα διεκδικήσουμε να ενημερωθεί πλήρως η τοπική κοινωνία και θα στηρίξουμε τις κινήσεις και τους πολίτες που διεκδικούν το δικαίωμα να αποφασίζουν για το μέλλον τους.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας