Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Ο βουλευτής, Σ.Κεδίκογλου συμμετείχε και μίλησε, στην παρουσίαση του βιβλίου της Άρτεμις Στασινοπούλου - Φριζή.

Σίμος Κεδίκογλου
Σίμος Κεδίκογλου

 

 

 «Έρις- Έρως, Αίμα- Άμμος. Μια ιστορία , μια ζωή για το Μαρδοχαίο Φριζή» είναι ο τίτλος του ιστορικού μυθιστορήματος της Άρτεμις Στασινοπούλου-Φριζή, η παρουσίαση του οποίου έγινε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Τιμής ένεκεν, όπως είπε και η συγγραφέας, γιατί η Χαλκίδα γέννησε τον ήρωα Φριζή, στον οποίο δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί ο ελάχιστος φόρος τιμής.
Ο πόλεμος, ο έρωτας για την πατρίδα, η θυσία και ο θάνατος, αποτυπώνονται σε τέσσερις λέξεις, που περικλείουν την ιστορία του εβραϊκής καταγωγής αντισυνταγματάρχη του Ελληνικού Στρατού, Μαρδοχαίου Φριζή, που σκοτώθηκε έφιππος στις 5 Δεκεμβρίου του 1940 κατά τη διάρκεια επίθεσης που δέχτηκε η μονάδα του από αέρος κοντά στο χωριό Πρεμετή της Αλβανίας. 
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο βουλευτής Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου, ενώ παρέστησαν ο νομάρχης, Θανάσης Μπουραντάς και αντινομάρχης, Θανάσης Καλαβρής και άλλοι επίσημοι.
Αναφορές στο βιβλίο έγιναν από τους κ. Μάστορη Βασίλη, DEA Φιλοσοφίας  Πανεπιστημίου Σορβόνης, κ. Αγγελή Βαγγέλη, Δρ Ιστορίας, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν η συγγραφέας κα. Άρτεμις Στασινοπούλου- Φριζή και ο κ. Πετράτος Δημήτρης, ηθοποιός και συγγραφέας.
Ο κ. Κεδίκογλου ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την τιμή που του έκαναν να τον καλέσουν να αναφερθεί σε μία ξεχωριστή, συγκλονιστική προσωπικότητα, όπως του Μαρδοχαίου Φριζή, ο οποίος έζησε όλους τους πολέμους που διαμόρφωσαν το ελληνικό κράτος.
Ο κ. Κεδίκογλου επεσήμανε χαρακτηριστικά, ότι δεν είναι τυχαίο που  εκπρόσωποι της Εκκλησίας και του στρατού, που είναι οι πυλώνες της Ελληνορθόδοξης παράδοσης, αγκάλιασαν τον Έλληνα και Εβραίο ήρωα.
Δεν παρέλειψε δε να τονίσει, πως δεν μας περιποιεί τιμή το γεγονός, ότι χρειάστηκαν 40 χρόνια για να αποδώσουμε στον Μαρδοχαίο Φριζή τιμές ήρωα. Κάτι που ο κ. Κεδίκογλου απέδωσε στα στάδια που πέρασε η ελληνική κοινωνία και στη μισαλλοδοξία που επικράτησε προς εκείνους που πρεσβεύουν το Εβραϊκό θρήσκευμα. 
«Ο αντισημιτισμός- είπε- όπως εκφράστηκε από αντιδράσεις ορισμένων ακόμα και για να μη στηθεί ανδριάντας σε έναν δήμο, αφορά όλη την κοινωνία. Είναι ένας κακοήθης όγκος και όσο αντιμετωπίζεται γλυτώνουμε πληγές.»
Πρόσθεσε, πως με τη βοήθεια του νομάρχη αναζητείται χώρος για να στηθεί ο ανδριάντας του Μαρδοχαίου Φριζή στη γενέτειρά του και αυτό ως ελάχιστος φόρος τιμής σε έναν Χαλκιδέο ήρωα. Έτσι, τα νέα παιδιά θα θυμηθούν το μεγαλείο της Ελλάδας. «Δεσμεύομαι- είπε ο κ. Κεδίκογλου- ότι θα είμαι δίπλα στην προσπάθεια για να έχουμε τα σύμβολα που μας αξίζουν». Και ο Μαρδοχαίος Φριζής, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του κ. Κεδίκογλου αποτελεί ένα σημαντικό σύμβολο οικουμενικού ελληνισμού.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας