Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τόνισε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ευάγγελος Βενιζέλος
Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των ελεγκτών έγιναν σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη από τα δημοσιεύματα περί «παγώματος» των διαβουλεύσεων, ανέφερε ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Όπως επισήμανε, η διακοπή των διαπραγματεύσεων ήταν προγραμματισμένη, καθώς ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διαβουλεύσεων και ο δεύτερος κύκλος θα ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Αυτό το 10ήμερο, προσέθεσε, θα είναι χρήσιμο «για εμάς και την τρόικα», καθώς θα μπορεί να γίνει επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο των αριθμών για το προσχέδιο του -νέου- προϋπολογισμού.

Δεν πέρασε όμως απαρατήρητη και η αμέσως επόμενη αναφορά του υπουργού Οικονομικών: «Βεβαίως τα θέματα τα οποία τίθενται είναι βαθύτατα πολιτικά δεν είναι τεχνικά».

Η αναφορά αυτή ερμηνεύθηκε από πολλούς ως κάλεσμα στους εταίρους για πολιτική κάλυψη στα θέματα που έχουν προκύψει.

Επίσης, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η 6η δόση δεν κινδυνεύει και ότι θα καταβληθεί εγκαίρως ώστε να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες.

«Η 6η δόση είναι αφετηρία όλων των συζητήσεων. Δεν θέλουμε να πάρουμε περισσότερα χρήματα πριν μειωθούν τα επιτόκια. Στόχος είναι να συμφωνήσουμε με την τρόικα πάνω στο πραγματικό συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης», υποστήριξε.

Το μεγάλο θέμα, είπε, είναι η ύφεση, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση της οικονομίας, η οποία θα είναι βαθύτερη απ' ότι είχαν προβλέψει οι εταίροι μας τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ελπίδα η ύφεση το 2012 να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και αυτό όπως είπε θα αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα της οικονομίας.

Για εφέτος, εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 5% και προσέθεσε ότι «έτσι, πρέπει να αναθεωρήσουμε του στόχους μας».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι όταν η ύφεση είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη τότε -πρέπει να- είναι αυτόματη η αναπροσαρμογή των στόχων ως προς το έλλειμμα

Ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων «και μάλιστα εισπρακτικού χαρακτήρα» και επανέλαβε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει είναι η πλήρης εφαρμογής των όσων έχει συμφωνήσει η χώρα και έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή.

Ερωτηθείς αν ασκήθηκαν πιέσεις από την τρόικα για νέα μέτρα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι απλώς έγιναν συζητήσεις, ενώ δεν απάντησε σε ερώτηση για το ύψος του φετινού ελλείμματος.

Εάν εφαρμόσουμε όσα έχουμε ψηφίσει, τότε θα είμαστε πολύ κοντά στους στόχους μας, συμπλήρωσε, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Πάντως, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν αποδίδει όλα τα προβλήματα στην ύφεση.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και γι' αυτό θα προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές» είπε: ιδιωτικοποιήσεις, δραστικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση (νέο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ), επέκταση εργασιακής εφεδρείας, αλλαγές στην αγορά εργασίας και στην υγεία και πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις, νέο φορολογικό σύστημα.

Η εργασιακή εφεδρεία θα επεκταθεί στη γενική κυβέρνηση και στις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα, είπε. Θα διευρυνθεί η «δεξαμενή» του μέτρου, ανέφερε χαρακτηριστικά

«Μιλάμε για δημόσιες επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ορισμένα μικρά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δεν μιλάμε μόνο για τους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται», σημείωσε, καθώς «δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες».

«Όσοι εργαζόμενοι δεν καλύπτουν οργανικές ανάγκες θα τοποθετούνται σε εργασιακή εφεδρεία», ανέφερε και είπε ότι η τρόικα δεν έθεσε θέμα απολύσεων στο Δημόσιο.

Για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι περιμένουμε τις απαντήσεις από τους 57 υπουργούς Οικονομικών στους οποίους απέστειλε σχετική επιστολή τις προηγούμενες ημέρες.

Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμες οι πρώτες απαντήσεις, θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, προσέθεσε

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν το ποσοστό συμμετοχής δεν αγγίξει το στόχο του 90% (135 δισ. ευρώ), τόνισε ότι αυτός ο στόχος είναι απόφαση της Ευρωζώνης και όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τότε η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει σε άτυπο Eurogroup/Ecofin που θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία στις 16-17 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι την Πέμπτη έγινε σύσκεψη των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων υπό τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, όπου ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου, ενημέρωσε τους διοικητές για το πρόγραμμα.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι είναι προς το συμφέρον των Ταμείων να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι θα λάβουν νέα ομόλογα, στο 100% της ονομαστικής τιμής, γεγονός που συμφέρει τα Ταμεία, καθώς οι τιμές των νέων τίτλων θα είναι υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές στις οποίες διαπραγματεύονται τώρα τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Ο κ. Βενιζέλος ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο εκλογών και το απέκλεισε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι «τίποτε δεν θα ήταν πιο βλαπτικό και υπονομευτικό για τη χώρα, από το να προκαλέσουμε τώρα πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα».

Εξαπέλυσε βολές κατά της ΝΔ, αλλά παράλληλα δήλωσε «ανοικτός» σε «καλές» ιδέες και προτάσεις, διότι «τώρα χρειάζεται και συστράτευση και υποστήριξη και υπομονή και ελπίδα».

Ο υπουργός εξαπέλυσε βολές και κατά του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται σε μετωπική και απόλυτη αντίθεση με όλους τους παγκόσμιους οικονομικούς οργανισμούς και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να βγάζει τεκμηριωμένες και υπεύθυνες εκθέσεις».

πηγή: In.gr
Δημοφιλή σήμερα

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

14/1/2019
Το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 εκοιμήθει ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλο. Το απόγευμα της Δευτέρας 14...
Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

14/1/2019
Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο...
Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

15/1/2019
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ανακοίνωσε τα ονόματα δύο υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων, από το ψηφοδέλτιο του....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας