Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ξεκίνησαν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου το πρωί, οι εκδηλώσεις «ΘΕΡΜΟΠΥΛΙΑ 2011» με την 2η ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΝΕΩΝ ώρα 10:30 (στο Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών) παρουσία του Δημάρχου Λαμιέων Γιώργου Κοτρωνιά, με την συμμετοχή Νέων από πόλεις της Στερεάς Ελλάδας με θέματα συζήτησης:1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ2) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
ΘΕΡΜΟΠΥΛΙΑ 2011
ΘΕΡΜΟΠΥΛΙΑ 2011

Οι εκδηλώσεις «ΘΕΡΜΟΠΥΛΙΑ 2011» θα συνεχιστούν σήμερα το απόγευμα με τα Εγκαίνια της Θεματικής Έκθεσης ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ-ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ-ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε.) ώρα 21:00 (στο Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών). Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας συμμετέχει στις εκδηλώσεις «Θερμοπύλια 2011» με έκθεση έργων από 46 Καλλιτέχνες μέλη του ΣΚΕΤΚΕ, μεγάλων διαστάσεων, ζωγραφικής, γλυπτικής και μικτών υλικών με τίτλο: «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ 2500 ΧΡΟΝΙΑ - ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ», από 2 έως 20/9/2011 στο Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών. Οι 46 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση επιχείρησαν να συλλάβουν και να αποτυπώσουν τον πλούτο των έντονων εικόνων που απορρέουν από την αφήγηση του ιστορικού γεγονότος που διαδραματίστηκε στα βάθη των αιώνων στην περιοχή των Θερμοπυλών. Ο κάθε καλλιτέχνης απέδωσε με τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί, το προσωπικό άγγιγμα μιας πραγματικής ιστορίας με μυθικές διαστάσεις. Μπόρεσαν να φανερώσουν τα θαμμένα σύμβολα και να φωτίσουν με χρώμα τη μάχη και τη συγκλονιστική θυσία των λίγων πολεμιστών για την ελευθερία. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας (ΣΚΕΤΚΕ), το Δήμο Λαμιέων και τη ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Το Σάββατο 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011· ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΙΔ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ώρα 20:00 (Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών)ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ:1) «ΟΙ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»Από την Προϊσταμένη της ΙΔ΄ Εφορείας κα Μαρία-Φωτεινή Παπακωσταντίνου2) «Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ»Από τον Επίκουρο Καθηγητή Φυσικής Γεωγραφίας του Α.Π.Θ. κο Κων/νο Γουβαλίδη · ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ του κου Αριστείδη ΠΙΠΕΛΙΑ με Θέμα: “ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ” ώρα 21:00 (Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών)Μια Ατομική Συμμετοχή με Έκθεση Φωτογραφίας στις Εκδηλώσεις “ΘΕΡΜΟΠΥΛΙΑ 2011” από 2 έως 4 /9/2011 στο Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών στην Αίθουσα “ΛΕΩΝΙΔΑΣ” με τον τίτλο: ’’Σύννεφα στις Θερμοπύλες’’ που αποτελούν μέρος του Φωτογραφικού Λευκώματος: «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ – ΑΛΑΜΑΝΑ – ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ- Ο Τόπος μας – Η Ιστορία μας- Το Ιστορικό Τρίγωνο της Λαμίας». Ένα φωτογραφικό λεύκωμα που περιλαμβάνει φωτογραφίες του κου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΠΙΠΕΛΙΑ που από το φθινόπωρο του 1998 και για περίπου πέντε μήνες, (αρχές του 1999) φωτογράφισε τους τρεις Ιστορικούς χώρους της περιοχής μας(τις Θερμοπύλες, την Αλαμάνα και τον Γοργοπόταμο) όμως οι φωτογραφίες αυτές έμειναν για αρκετά χρόνια αχρησιμοποίητες. Απ’ το 2007, με την συγγραφή τριών κειμένων από τον κο Βασίλη Μάστορη για τις Θερμοπύλες, τον κο Γιώργο Σταυρόπουλο για την Αλαμάνα και την κα Βασιλική Λάζου για τον Γοργοπόταμο και με οδηγό την προγενέστερη φωτογραφική δουλειά, διαμορφώθηκε η μακέτα του Φωτογραφικού Λευκώματος.

Και την Κυριακή 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 · ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ ώρα 21:00 στο λόφο του Κολωνού στις Θερμοπύλες (ΕΙΣΟΔΟΣ 10€) Ο Σταμάτης Σπανουδάκης, τέσσερα χρόνια μετά τις τελευταίες συναυλίες του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα εμφανιστεί σε λίγα μέρη Πανελλαδικά: στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων στην Καβάλα (31/8), στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη (1/9), στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Βόλου (2/9), στο λόφο του Κολωνού στις Θερμοπύλες (4/9) και στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα (9/9).Στην συναυλία θα ακουστούν κομμάτια από τον τελευταίο δίσκο του «Θέλω να ‘μαι πάντα μαζί σου», αλλά και μερικά ακυκλοφόρητα ακόμη από τον δίσκο πού τώρα ετοιμάζει. Καινούργιες μελωδίες και ενορχηστρώσεις, με τον ίδιο στις κιθάρες, την Ιροντίνα, τραγουδίστρια στις «Νύφες», τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη να ηγείται με το δυνατό βιολί του της 12μελούς καινούργιας ορχήστρας εγχόρδων, τον Τσίκο στα τύμπανα και τον Στέφανο Λαρεντζάκη στα κρουστά, τον Νίκο Χατζόπουλο στο κοντραμπάσσο, και τον Δημήτρη Γιαννακάκη στα πλήκτρα, να πλαισιώνουν αυτό το νέο μουσικό - ενορχηστρωτικό οικοδόμημα.

Εισιτήρια προπωλούνται στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης (Υψηλάντου 17, τηλ. 22310-33325 και 32215 ώρα 8.00-14.00 και απόγευμα 18.00-20.00μμ).

 · Όπως είναι ήδη γνωστό στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Θερμοπύλια 2011” θα δρομολογηθούν δωρεάν λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδας προς και από τον χώρο των εκδηλώσεων, στις Θερμοπύλες. Τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν από την πλατεία Πάρκου (παλιά Εμπορική Τράπεζα) και μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα επιστρέψουν στο ίδιο σημείο: 

την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου ώρα 21:00, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου ώρα 19:30 και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου ώρα 20:00 · Παράλληλα το Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, θα είναι ανοιχτό για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, και τις τρεις ημέρες των εκδηλώσεων (2,3 & 4 Σεπτεμβρίου) πρωινές και απογευματινές ώρες, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να περιηγηθούν στις υπερσύχρονες εγκαταστάσεις του και να παρακολουθήσουν τις διαδραστικές εφαρμογές του Κέντρου.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΤΡΩΝΙΑ

Η ιδέα της πολιτιστικής πρωτεύουσας:
Πρόκειται για θεσμό Ευρωπαϊκής προέλευσης μέσα από τον οποίο κάθε χρόνο, μία Ευρωπαϊκή πόλη ανακηρύσσεται και είναι για ένα έτος η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Μέσα από μία θεσμοθετημένη διαδικασία κάθε ενδιαφερόμενη πόλη υποβάλει τον φάκελο της με τον οποίο παρουσιάζει αφ ενός εκείνα τα στοιχεία της τα οποία αποτελούν ενδιαφέροντα και αξιοπρόσεκτα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία και αφ ετέρου εκείνες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να την καταστήσουν για ένα χρόνο πόλο επίσκεψης και κέντρο πολιτισμού.
Ο στόχος του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας είναι να αναδείξει και να κάνει ευρύτερα γνωστά τα ιδιαίτερα ιστορικά και πολιτιστικά σημεία μιας περιοχής αλλά και να συμβάλλει στην πολιτιστική δημιουργία και αδελφοποίηση των πόλεων μέσα από την ανταλλαγή του πολιτιστικού προϊόντος.
Οι ίδιες αρχές μπορούν να διέπουν και την πολιτιστική πρωτεύουσα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αφού σαν περιοχή διαθέτει ένα ανάγλυφο το οποίο συμπεριλαμβάνει, βουνά και νησιά, ορεινές απομακρυσμένες και αστικές περιοχές με μία ποικιλία ιστορικών ευρημάτων νεοτέρων Μνημείων αλλά και ποικιλία στις παραδόσεις και τα τοπικά έθιμα.

Ο προτεινόμενος θεσμός:
Με αυτό το πνεύμα και με τη βεβαιότητα ότι η Στερεά Ελλάδα διαθέτει πληθώρα μυθολογικών , Ιστορικών, και Παραδοσιακών στοιχείων τα οποία αξίζουν να τύχουν προβολής και ανάδειξης, σκεφτήκαμε και προτείνουμε την ίδρυση ενός θεσμού με Τίτλο « Πολιτιστική Πρωτεύουσα Στερεάς Ελλάδας» ο οποίος θα λειτουργεί βάσει αποφάσεων ειδικής Πολιτιστικής Επιτροπής της Περιφεριακής ένωσης Δήμων η οποία θα αντικαταστήσει τις σημερινές ΤΕΔΚ. Η Ειδική αυτή επιτροπή θα απαρτίζεται από μέλη της του Δ.Σ. της ΠΕΔ, από εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και από προσωπικότητες του Ιστορικού, Καλλιτεχνικού και πολιτιστικού χώρου από την Περιφέρεια και θα είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαδικασίας που θα αναδείξει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Στερεάς Ελλάδος για την έγκριση και επικύρωση του αποτελέσματος καθώς και την αθλοθέτηση βραβείων και επιχορηγήσεων για την πόλη που κάθε φορά θα αναδεικνύεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
Υλοποίηση:
Μετά την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ και τον ορισμό της Ειδικής Πολιτιστικής Επιτροπής , θα ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους Δήμους της Περιφέρειας να υποβάλλουν ολοκληρωμένες προτάσεις οι οποίες θα στηρίζουν την υποψηφιότητα τους για να ανακηρυχθούν για ένα έτος «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Περιφέρειας» .
Με αυτόν τον τρόπο και με τα ιδιαίτερα κίνητρα τα οποία θα συνοδεύουν την ανάληψη αυτού του τιμητικού θεσμού πιστεύουμε ότι θα φέρουμε πιο κοντά τους κατοίκους Της Περιφέρειας, ότι θα αναδείξουμε τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και θα δημιουργήσουμε αναπτυξιακές προοπτικές αφού θα συστηματοποιηθεί και θα προβληθεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας