Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του οικονομικού ομίλου «ΤΕΡΝΑ», στη Βόρεια Εύβοια και την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, πάνω από 1000 MW, στην περιοχή Φούρνοι Μαντουδίου, το ΚΚΕ τοποθετείται με
συγκεκριμένα κριτήρια που στο κέντρο τους έχουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Ο Γιώργος Μαρίνος.
Ο Γιώργος Μαρίνος.

Από αυτή τη σκοπιά το ΚΚΕ εναντιώνεται στην παραχώρηση, στην εκχώρηση γης, δασικών εκτάσεων, γενικότερα δημόσιας, δημοτικής περιουσίας και στην αδειοδότηση της ΤΕΡΝΑ για την προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Εναντιώνεται στο πέρασμα της γης, του ορυκτού πλούτου ,του λιμανιού που βρίσκονται στην περιοχή «πρώην Σκαλιστήρη» και στην ευρύτερη περιοχή, στην ιδιοκτησία του ομίλου της ΤΕΡΝΑ.

Εναντιώνεται στο αίτημα για παραχώρηση η αγορά 20.000 στρεμμάτων, για τη δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής ιδιοκτησίας της ΤΕΡΝΑ η άλλου επιχειρηματικού ομίλου.
Ο λαός της περιοχής να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα ψεύτικα διλλήματα.

Ούτε στα τσιφλίκια του Μπέκερ, ούτε στα τσιφλίκια της ΤΕΡΝΑ που αξιώνει την χρησιμοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Βόρειας Εύβοιας για να πλουτίσει σε βάρος του λαού της περιοχής.

Ο κλάδος της παραγωγής Ηλεκτρενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας και το ΚΚΕ καθορίζει τη στάση του με συγκεκριμένα κριτήρια.

Πρώτο, την εξασφάλιση επαρκούς και φτηνού ηλεκτρικού ρεύματος που θα αναβαθμίζει το επίπεδο ζωής του λαού και θα κατοχυρώνει στην πράξη το ενεργειακό προϊόν ως
κοινωνικό αγαθό.

Δεύτερο, την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, των οικιστικών ζωνών και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος.

Τρίτο, την κατοχύρωση και αύξηση θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας και τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών.

Τέταρτο,τη διασφάλιση της υποδομής για την κάλυψη των αναγκών της κεντρικά σχεδιασμένης βιομηχανίας που στηρίζεται στην κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

Τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της συνεταιριστικής
συγκεντροποίησής της. Τη σχεδιασμένη ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών και κλάδων, με μοχλό τον ενεργειακό τομέα.

Πέμπτο,τη μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

Είναι φανερό ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της ΤΕΡΝΑ στην Βόρεια Εύβοια δεν εκπληρώνει τα παραπάνω κριτήρια και θα προκαλέσει ακόμα πιο σοβαρή ζημιά στην αγροτική παραγωγή, στο δασικό πλούτο, στο περιβάλλον, στις εργατικές –λαϊκές οικογένειες που ζούνε από τον τουρισμό.

Συνεπώς είναι απαράδεκτη η απόφαση της δημοτικής αρχής του δήμου Μαντουδίου -Λίμνης -Αγίας Άννας για την θετική γνώμη (κατά πλειοψηφία), που εξέφρασε υπέρ των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της ΤΕΡΝΑ.

Οι ισχυρισμοί περί δημιουργίας μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας είναι αβάσιμοι, πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό ότι οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν με 80-90 εργαζόμενους εκ των οποίων ο βασικός πυρήνας είναι πολύ ειδικευμένο προσωπικό.

Επίσης, οι τοποθετήσεις που παραμένουν στο έδαφος της διαιώνισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και περιορίζονται στο περιβαλλοντικό κριτήριο οδηγούν σε αποπροσανατολισμό , όπως αποδείχθηκε και την προηγούμενη περίοδο όπου ,
για παράδειγμα, η αντίθεση στη εγκατάσταση μονάδας Λιθάνθρακα στην περιοχή του Μαντουδίου οδήγησε με ευθύνη του ΣΥΝ στην προβολή αιτημάτων για την προώθηση των
Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του φυσικού αερίου, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς ,στα πλαίσια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που έχει ένα και μοναδικό
κριτήριο, το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου, των οικονομικών ομίλων.

Η λογική αυτή αποδείχθηκε αδιέξοδη και επικίνδυνη.
Το ΚΚΕ τονίζει ότι ο δρόμος ανάπτυξης που στηρίζεται στην ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και έχει κριτήριο το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου αλλά και η πολιτική που εφαρμόζουν όλα τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ ως διαχειριστές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας βρίσκεται πίσω από την κρίση, την υψηλή ανεργία, τη φτώχεια, την ερήμωση χωριών της Βόρειας Εύβοιας,την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών , το άθλιο οδικό δίκτυο, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, την υπονόμευση της ζωής της νεολαίας.

Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, η εξασφάλιση του δικαιώματος στη πλήρη σταθερή εργασία, στη δωρεάν υγεία, πρόνοια, παιδεία, στα εργασιακά και ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα και στις αναγκαίες για τις λαϊκές οικογένειες
υποδομές.

Η εξασφάλιση συνδυασμένης βιομηχανικής , αγροτικής ανάπτυξης, η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και η ανάπτυξη του τουρισμού προς όφελος του λαού, η προστασία του περιβάλλοντος, μπορούν να γίνουν πράξη μέσα από έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, μέσα από τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία.

Σε αυτό το πλαίσιο η παραγωγή, οι εγχώριες πηγές, η μεταφορά και η διανομή του τομέα της ενέργειας , ο ορυκτός πλούτος θα αποτελούν λαϊκή περιουσία. Τα ενεργειακά έργα θα σχεδιάζονται πανεθνικά, κεντρικά, επιστημονικά και θα υλοποιούνται με λαϊκή συμμετοχή και κρατικό έλεγχο προς όφελος του λαού.

Σ αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται να στρέφεται η καθημερινή πάλη των εργαζομένων για κάθε πρόβλημα , ώστε να ενισχυθεί το εργατικό κίνημα και ο ταξικός του προσανατολισμός, να κτιστεί η κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη, στη μικρομεσαία αγροτιά, στους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, να ενισχυθεί το ΚΚΕ , το ταξικό κίνημα, οι αγωνιστικές συσπειρώσεις.
Δημοφιλή σήμερα

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

17/1/2019
Πέντε νέα πρόσωπα προστίθενται στην ομάδα του συνδυασμού «Αλλάζουμε» με επικεφαλής την Έλενα Βάκα....
Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

17/1/2019
Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movieton...
Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

17/1/2019
Ο νυν δήμαρχος Χαλκιδέων και υποψήφιος δήμαρχος στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου 2019 Χρήσ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας