Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΓΛΥΦΑ - ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ Δρομολόγια
Ο Γιάννης Μανώλης καταθέτει την άποψή του στο άρθρο του, για τη λειτουργία της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και... Ευάγγελου Βενιζέλου, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι εξελίξεις στη χώρα θα είναι ραγδαίες:
Γιάννης Μανώλης
Γιάννης Μανώλης

 Πριν,περίπου,2 μήνες όταν εξελισσόταν το θρίλερ της αποχώρησης του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, από την ηγεσία της κυβέρνησης, γίναμε μάρτυρες ενός "ιστορικού" συμβιβασμού. Ο πρόεδρος αποφάσισε να συγκυβερνήσει με τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο. Τότε, πολλοί θεώρησαν, ανάμεσα σε αυτούς και εγώ, ότι η Ελλάς υιοθέτησε το πολιτικό μοντέλο της Αρχαίας Σπάρτης- με τους δύο βασιλιάδες! Ο ένας θα ασκούσε αρμοδιότητες ως ο πρωθυπουργός της χώρας στο εξωτερικό, ενώ ο άλλος θα ήταν ο άτυπος πρωθυπουργός εσωτερικού.
Βέβαια, στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν και ο ΓΑΠ "θυσίασε" όλο και περισσότερες αρμοδιότητες προς χάριν του υπουργού Οικονομικών. Εάν ο οποιοσδήποτε επισκέπτης, που δεν έχει καμία γνώση της ελληνικής πολιτικής σκηνής, έκανε την εμφάνιση του στη χώρα και τον ρωτούσαμε να μας πει ποιος είναι ο κυβερνήτης, τότε πιθανότατα να μας απαντούσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Και αυτό προκύπτει, απλά, από τα παρακάτω:
1.Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να διαπραγματευτεί με τους Φιλανδούς για τις ελληνικές εγγυήσεις. Όταν, βέβαια, αυτό τείνει να εξελιχθεί σε τραγωδία, αναλαμβάνει, όπως δήλωσε, την ευθύνη και μας λέει: "Αποφάσισα να θυσιάσω το πολιτικό μου μέλλον, προκειμένου να διασώσω τη χώρα". Ουσιαστικά μας λέει ότι, από τη στιγμή που η χώρα είναι ακυβέρνητο καράβι, αποφάσισα να πάρω στα χέρια μου το τιμόνι.
2. Ο αντιπρόεδρος διαπραγματεύεται με την τρόικα και φτάνει σε οριακό σημείο ρήξης μαζί τους. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ αποχωρούν από τις συνομιλίες και λένε θα τα ξαναπούμε σε 2-3 εβδομάδες. Την επομένη το πρωί, ο κ. Βενιζέλος δίνει συνέντευξη τύπου και προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν έχουν ακριβώς έτσι τα πράγματα. Μας εξηγεί, επίσης, ποιος είναι ο λόγος που άσκησε έντονη κριτική ζητώντας την απομάκρυνση της επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής κας Στέλλας Μπαλφούσια, η οποία υπόβαλλε την παραίτηση της.
3. Ο αντιπρόεδρος πριν περίπου 10 ημέρες πραγματοποιεί συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, με κύριο μενού τη συναίνεση, αν όχι συγκυβέρνηση. Δεν γνωρίζουμε τι ειπώθηκε και τι αποφασίστηκε στη συζήτηση, αλλά το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: η ουσιαστική αποδόμηση του ΓΑΠ και η άτυπη μετατροπή του Βενιζέλου σε no1 του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εκεί που μέχρι πριν λίγο καιρό, οι συγκεκριμένες διεργασίες γίνονταν ανάμεσα στους δύο παλιούς συμφοιτητές, τώρα το ρόλο του ανώτατου διαπραγματευτή από πλευράς κυβέρνησης έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος. Λίγο έως πολύ, ο κ. Βενιζέλος με τα διαρκή ανοίγματα στον κ. Σαμαρά έμμεσα δείχνει και σιγοψιθυρίζει ότι η επόμενη ημέρα περιλαμβάνει συγκυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΝΔ και αντικατάσταση του συγκυβερνήτη Γιώργου Παπανδρέου από τον Αντώνη Σαμαρά.
4. Αποκορύφωμα της συγκεκριμένης πολιτικής εξέλιξης αποτελεί η 6η Σεπτεμβρίου. Το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει να πάρει οδυνηρές, αλλά απαραίτητες, πολιτικές αποφάσεις, υπό την απειλή της στάσης πληρωμών. Η ανακοίνωση των ραγδαίων αλλαγών γίνεται όχι από τον τυπικό πρωθυπουργό, αλλά από τον ουσιαστικό (αντι)πρόεδρο της κυβέρνησης. Σε ένα διάγγελμα με δραματικούς τόνους, ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι "η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της Ε.Ε" τονίζοντας, ταυτόχρονα, την αναγκαιότητα να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές. Πέρα από τους ισχυρούς συμβολισμούς, το διάγγελμα έχει και ουσιώδη πολιτικό υπόβαθρο. Πρώτον, ο Βενιζέλος στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους εταίρους - δανειστές μας λέγοντας τους ότι "αποφασίσαμε να κάνουμε όλα εκείνα που υποσχεθήκαμε και δεν εφαρμόσαμε εδώ και 1,5 χρόνο και εγώ είμαι το, μόνο, πολιτικό πρόσωπο που μπορείτε να εμπιστευτείτε". Δεύτερον, διαμορφώνει την ατζέντα του ΓΑΠ για τη ΔΕΘ.
Ως απόδειξη των παραπάνω, είναι η δραματική εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Κρυμμένος σε μία αποθήκη του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Παπανδρέου - φοβισμένος, απομονωμένος και απογοητευμένος - δεν μπορεί να αρθρώσει λέξη για το που πάμε, τι κάναμε και τι πρόκειται να κάνουμε. Για ακόμη μία φορά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος βγαίνει μπροστά και μας ανακοινώνει το νέο χαράτσι, ενώ πρώτα επί 15 λεπτών μας εξηγεί πώς έχει η κατάσταση.
Εκτιμώ ότι οι κοινωνικό-πολιτικές εξελίξεις στη χώρα θα είναι ραγδαίες. Μέσα σε αυτό το φαύλο και νεφελώδες πολιτικό σκηνικό ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποσυρθεί. Παραδίδει το δαχτυλίδι στον διάδοχο του όπως ακριβώς του παραδόθηκε το 2003. Γινόμαστε γνώστες μίας ιστορίας που επαναλαμβάνεται. Άλλωστε, όπως τονίζει και ο Καρλ Μαρξ, τα ίδια πρόσωπα εμφανίζονται στην ιστορία δύο φορές. Την πρώτη ως τραγωδία και τη δεύτερη ως φάρσα!

Ιωάννης Μανώλης
MSc Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία, LSE
 
Δημοφιλή σήμερα

Στην εορτή της Αγίας Σοφίας στην Ξηρόβρυση ο Δήμαρχος Χαλκιδέων με αντιπροσωπεία του Δήμου

Στην εορτή της Αγίας Σοφίας στην Ξηρόβρυση ο Δήμαρχος Χαλκιδέων με αντιπροσωπεία του Δήμου

17/9/2018
Πανηγυρίζει σήμερα Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018 ο Ιερός Ναός Αγίας Σοφί...
Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού και ακτής στην Παραλία Αυλίδος

Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού και ακτής στην Παραλία Αυλίδος

18/9/2018
Με το σύνθημα κάνε το καλό βγάλ' το από το γιαλό, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού...
Επιστρέφει ανανεωμένος ο Home Radio 89.1

Επιστρέφει ανανεωμένος ο Home Radio 89.1

17/9/2018
Ο Home Radio 89.1, ο σταθμός που τα τελευταία χρόνια κάνει τη διαφορά στα ερτζιανά της Χαλκίδας ξεκινάει τις εκπομπές του στις 24 Σεπτεμβρίου 2018....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας