Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Δήμος Καρύστου: «Δώστε μας τώρα το φάκελο και κάντε αυτοψία». Κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ ο φάκελος για την ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) Μαρμαρίου, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες της κοινωνίας του Δήμου Καρύστου ότι σχεδιάζεται να μετατραπεί ο κόλπος του Μαρμαρίου, ξεκινώντας από το Πόρτο Λάφια, σε ένα απέραντο κλουβί.

Ο Δημάρχος Καρύστου, Νικόλαος Μανώλης
Ο Δημάρχος Καρύστου, Νικόλαος Μανώλης
Ο φάκελος που περιέχει τη μελέτη που έχει καταθέσει ο Φορέας Διαχείρισης της ΠΟΑΥ είναι ερμητικά κλεισμένος στη Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ που, παρά την επιστολή του Δημάρχου Νίκου Μανώλη, με την οποία ζητούσε να λάβει γνώση των στοιχείων που περιέχει ο φάκελος επικαλούμενος το έννομο συμφέρον του Δήμου να γνωρίσει έγκαιρα τα προς έγκριση σχέδια και την εξάωρη παραμονή εκπροσώπου του στο ΥΠΕΚΑ, τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη αρνήθηκαν τη χορήγηση αντιγράφων.

Ο λόγος της άρνησης που επικαλέστηκαν, με μία φωνή, τα διευθυντικά στελέχη της Διεύθυνσης Χωροταξίας ήταν ότι η υπηρεσία δεν μπορεί να χορηγήσει αντίγραφα αίτησης, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει γίνει επεξεργασία τους και δεν υπάρχει γνωμοδότηση των συναρμόδιων υπηρεσιών για τη συγκεκριμένη αίτηση και θα λάβει γνώση ο Δήμος όταν ανέβει προς διαβούλευση.
Η απροθυμία του ΥΠΕΚΑ να γνωρίσει σε μια άλλη Δημόσια Υπηρεσία ( Δήμο Καρύστου) τα στοιχεία του φακέλου, παρά το έννομο συμφέρον του, η συμμετοχή στο Δ.Σ του φορέα, που θα εκμεταλλευτεί το ιχθυοκαλλιεργητικό πάρκο, μεγαλοεπιχειρηματιών του χώρου και οι πληροφορίες που έχουν Δημοτική Αρχή και τοπική κοινωνία ότι η μελέτη βασίζεται σε αναληθή στοιχεία και χάρτες που δείχνουν την περιοχή πριν 30 χρόνια, αφήνουν πολλά περιθώρια για έντονη ανησυχία και κανένα για εφησυχασμό.

Χτες, ο Δήμαρχος Καρύστου, Νίκος Μανώλης, επανήλθε με νέα επιστολή – διαμαρτυρία προς την Γενική Γραμματέα Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ, κ. Καλτσά, με την οποία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την μη χορήγηση αντιγράφων και την ενημερώνει για τις πληροφορίες που υπάρχουν.

Με την επιστολή, της εφιστά την προσοχή εν όψει της επικείμενης γνωμοδότησης, ζητώντας να διατάξει να γίνει αυτοψία στην περιοχή από αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, ώστε να διαπιστωθεί αν η περιγραφή της περιοχής και οι χάρτες που την συνοδεύουν περιγράφουν και αποτυπώνουν την σημερινή κατάσταση.

Οι πληροφορίες, ούτε λίγο ούτε πολύ, αναφέρουν ότι η περιοχή που μπροστά της θα αναπτυχθούν τα κλουβιά είναι μια δύσβατη περιοχή, δυσπρόσιτη, όπου ελάχιστοι την χρησιμοποιούν για τα καλοκαιρινά τους μπάνια και με πολύ μικρή οικιστική ανάπτυξη.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, στους χάρτες που την συνοδεύουν έχουν «ξεχάσει» οι ενδιαφερόμενοι να αποτυπώσουν τον ασφάλτινο δρόμο που φτάνει μέχρι το Πόρτο Λάφια, τον ηλεκτροφωτισμό και τα εκατοντάδες σπίτια που υπάρχουν από τον οικισμό Αγία Ειρήνη ( Αγία Αικατερίνη κατά την αίτηση) μέχρι και το Πόρτο Λάφια.

Δεν αναφέρουν καθόλου την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, την τουριστική και παραθεριστική της ταυτότητα πάλι έχουν ξεχάσει να αναφέρουν έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη β’ παραθεριστικής κατοικίας και περιοχή με δυνατότατα ήπιας ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Τους κατοίκους όπως και τη Δημοτική Αρχή έχει επίσης ανησυχήσει και προβληματίσει ιδιαίτερα και το γεγονός ότι το Δασαρχείο, πολύ όψιμα – μετά από 40 χρόνια- αλλά πολύ ταυτόχρονα με την προς έγκριση μελέτη, «θυμήθηκε», με έγγραφό του, που έχει σταλεί στους ιδιοκτήτες του Πόρτο Λάφια και έχει κοινοποιηθεί και προς την Πολεοδομία Καρύστου, να χαρακτηρίσει το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού ως δασική περιοχή, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις τότε άδειες και σίγουρα εμποδίζοντας την έκδοση νέων και ταυτόχρονα την περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη του Πόρτο Λάφια.

Με αυτά τα δεδομένα και για την αποφυγή δυσμενέστατων εξελίξεων για την Νότια Καρυστία, με πρωτοβουλία των Οικιστικών Συλλόγων “των δύσβατων και δυσπρόσιτων περιοχών με την πυκνή βλάστηση και τις ελάχιστες παραλίες για μπάνιο” δημιουργήθηκε 9μελής επιτροπή αγώνα κατά της δημιουργίας της ΠΟΑΥ, με επικεφαλής το Δήμαρχο Καρύστου και μέλη κατοίκους της περιοχής.

Στόχος της επιτροπής είναι να εμποδίσει την καταστροφική, για το περιβαλλοντικό και τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής, δημιουργία της ΠΟΑΥ και να καταφέρει να διατηρηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της προς όφελος της ανάπτυξής της και των κατοίκων της.

Ο κόλπος του Μαρμαρίου μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως το φιλέτο για την ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών, δεδομένου ότι με πάρα πολύ μικρά κόστη μεταφοράς και σε πολύ μικρούς χρόνους τα ψάρια θα βρίσκονται στην μεγάλη αγορά των 5.000.000 κατοίκων, ενώ για τις εξαγωγές σε μιάμιση ώρα μπορούν να βρίσκονται στο “Ελ Βενιζέλος”.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών τη επιτροπής, έχουν ήδη ενημερωθεί από χτες το πρωί όλοι οι βουλευτές του Νομού, ο περιφερειάρχης Στερεάς, Κλέαρχος Περγαντάς και ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Θανάσης Μπουραντάς, για την επιστολή - διαμαρτυρία του Δημάρχου προς το ΥΠΕΚΑ, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των μελών προκειμένου να συζητηθούν τρόποι διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης, σχεδιασμός για την αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων και μέσα και τρόποι αντίδρασης αν εν τέλει υπάρξουν.

Βουλευτές έχουν ήδη μιλήσει, για πληρέστερη ενημέρωση, με μέλη της επιτροπής και σήμερα αναμένεται να κατατεθούν ερωτήσεις προς τον αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ, Νίκο Σηφουνάκη, ερωτήσεις που αυτονόητα τίθενται από όλους τους κατοίκους της περιοχής που θέλουν να μάθουν για το τι σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στο Μαρμάρι, για τον φάκελο, για την απροθυμία του υπουργείου να χορηγήσει αντίγραφο, για το αν τα στοιχεία είναι αληθή.

Να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις από κατοίκους συλλόγους και Δήμο έχουν ξεκινήσει μήνες πριν, με την ανάρτηση προς διαβούλευση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Υπάρχει ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου που εκφράζει την αντίθεσή του στη δημιουργία ΠΟΑΥ στην περιοχή και στο δικτυακό τόπο της διαβούλευσης έχουν κατατεθεί οι θέσεις των οικιστικών συλλόγων όσο και κατοίκων για το σχέδιο που μετατρέπει τις παραλίες του Δήμου στον Ευβοϊκό σε ένα απέραντο κλουβί.

Karystiapress.gr
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας