Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η Ριζοσπαστική και Οικολογική Συνεργασία Στ.Ελλάδας σχολιάζει την απόφαση για τη ΒΙΠΕ Β.Εύβοιας, τονίζοντας "Μακριά από την υποταγή στις επιχειρηματικές ορέξεις, τα μικροσυμφέροντα και τον στείρο λαϊκισμό".
Νίκος Στουπής
Νίκος Στουπής

Σε σχέση με το εξεταζόμενο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου αίτημα Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικής ΒΙ.ΠΕ. από την Εταιρεία ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι της Εύβοιας, ο επικεφαλής της Παράταξης και μέλος της Επιτροπής Νίκος Στουπής, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

«Aναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη όσον αφορά την αρνητική μας τοποθέτηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αρνούμαστε όμως να αποτελέσει η ευθύνη αυτή άλλοθι της πολιτικής ανευθυνότητας διαχρονικά του δικομματισμού που μας οδήγησαν στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση του σήμερα, είτε γενικά λόγω μνημονίου είτε ειδικά όσον αφορά την παραγωγική κατάρρευση μιας ολόκληρης περιοχής όπως η Βόρεια Εύβοια. Αρνούμαστε να αποτελέσει η ευθύνη αυτή κολυμβήθρα του Σιλωάμ της πολιτικής ανευθυνότητας διαχρονικά των πολιτικών εκπροσώπων του δικομματισμού που ως Πόντιοι Πιλάτοι και θέλοντας να διαφυλάξουν το εκλογικό τους κοινό επιλέγουν να τα έχουν καλά και με το θύτη και με το θύμα. Όπως η Βουλευτής Ευβοίας κ. Περλεπέ, η οποία μη παίρνοντας πολιτικά θέση για το συζητούμενο θέμα - αφού γνωρίζει πολύ καλά πως η επιτροπή μας μόνο γνωμοδοτεί και το ΥΠΕΚΑ της Κυβέρνησης που υποστηρίζει τελικά αποφασίζει - , θέλησε να πετάξει μέσω δήλωσής της σε τηλεοπτικό κανάλι, το βάρος της απόφασης σε μας, εφιστώντας μας την προσοχή στην απόφαση (ποια άραγε θα ήθελε να είναι;) που θα πάρουμε.

Προφανώς και η όποια απόφαση πάρει η Επιτροπή αν δεν λάβει την συμφωνία της Τοπικής Κοινωνίας, πολύ περισσότερο αν αντιμετωπίσει ένα οργανωμένο μαζικό κίνημα και την τοπική αντίσταση θα μείνει κείμενο χωρίς περιεχόμενο. Αυτό όμως είναι το ζητούμενο και πρέπει να λυθεί πρωτίστως όχι σε επίπεδο Επιτροπής Περιβάλλοντος αλλά σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, η οποία θα αναλάβει και το βάρος του δρόμου που θα επιλέξει να ακολουθήσει.
 
Επιμένουμε στην βασική προσέγγισή της τοποθέτησής μας στην προηγούμενη συνεδρίας, και όπως φαίνεται και από την εξέλιξη της σημερινής συζήτησης δικαιωθήκαμε.

α. Προφανώς και η οπτική των επί μέρους ατομικών ή μικρο-ομαδικών συντεχνιακών συμφερόντων δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης της Επιτροπής , όσο και αν αυτά γίνονται κατανοητά και πιθανά σεβαστά

β. Προφανώς και τα νομικά επιχειρήματα της Κίνησης Πολιτών που εναντιώνονται στην ίδρυση της ΒΙ.ΠΕ. δεν μπορούν να κριθούν στην Επιτροπή ως προς την νομική τους διάσταση αφού αυτή ούτε νομικές γνώσεις διαθέτει ούτε έχει τέτοια αρμοδιότητα, όσο και αν κάποιος κυρίως με πολιτικά κριτήρια συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτά, και είμαι ένας από αυτούς που συμφωνούν.

γ. Και έρχομαι στην αμιγώς πολιτική πλευρά, που είναι η βασικότερη και δυστυχώς η εισήγηση την παρακάμπτει, δεν τοποθετείται.
Πως τοποθετούμαστε για μια ΒΙ.ΠΕ. χωρίς να έχει προηγηθεί η συζήτηση και να έχουμε καταλήξει για την μορφή ανάπτυξης που επιλέγετε για την συγκεκριμένη Περιοχή;
Πως για ένα θέμα που βρισκόμαστε σε διαδικασία εκπόνησης Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού επιτρέπουμε σε μια ιδιωτική εταιρεία να διαμορφώνει το αναπτυξιακό προφίλ της Περιοχής;
Πως για ένα θέμα που θα σημαδέψει την προοπτική μιας ευρύτερης Περιοχής σαν την Β. Εύβοια σε χρονικό ορίζοντα μισού τουλάχιστον αιώνα δεν οργανώνουμε την ενσυνείδητη έκφραση της τοπικής κοινωνίας αφού προηγηθεί πλήρης διαβούλευση με τον μόνο δημοκρατικό δρόμο που μας δίνει ο Καλλικράτης, αυτόν του Δημοψηφίσματος;
Προφανώς αν επιλέγαμε μια τέτοια προοπτική η συζήτηση θα άνοιγε , θα αφορούσε και θα έπρεπε η Τοπική Κοινωνία να τοποθετηθεί:
• στην διασφάλιση του Δημόσιου χαρακτήρα των Στρατηγικών Τομέων της Οικονομίας, όπως είναι η ενέργεια και ο ορυκτός πλούτος.
• στην κοινωνική διάχυση των αποτελεσμάτων της ανάπτυξης τοπικά και εθνικά.
• στην συνύπαρξη και ισόρροπη ανάπτυξη και των τριών τομέων της οικονομίας (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής), με αιχμή εκείνον το τομέα που ιεραρχείται με τα χωρογεωγραφικά και αναπτυξιακά δεδομένα της περιοχής, έτσι ώστε να διασφαλίζεται μακροχρόνια η αναπτυξιακή σταθερότητα
• στην αντιμετώπιση των χωροταξικών ανισοτήτων ανάμεσα σε περιοχές
• στην εξασφάλιση των αειφορικών χαρακτηριστικών της ανάπτυξης
• στην ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης των παραγωγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης οικονομίας
• στους όρους συνύπαρξης στην παραγωγική διαδικασία όλων των μορφών οικονομίας(Δημόσιος – Ιδιωτικός – Συλλογικές μορφές Οικονομία).
Κατόπιν τούτων και αφού:
i. Η εισήγηση δεν αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες που το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως όργανο χάραξης Περιφερειακής Πολιτικής όφειλε να αναλάβει, να αναστείλει δηλ την εξέταση του θέματος σε εύλογο διάστημα, κατά το οποίο- μέσω ουσιαστικών διαδικασιών διαβούλευσης με τις Τοπικές Κοινωνίες και αφού ελάμβανε σοβαρά υπόψη την θέλησή τους- θα οριστικοποιούσε τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό, άρα θα κατέληγε και στο αναπτυξιακό μοντέλο της υπό εξέταση Περιοχής, και,
ii. Η εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε στην έκκλησή μας να αποσύρει το επενδυτικό αίτημά της έως ότου πραγματοποιηθούν τα προηγούμενα,

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ λόγω της σοβαρότητας του το θέμα να παραπεμφθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου

δ. Από την τεχνοκρατική σκοπιά αντιμετώπισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, - σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας και του αντιπεριφερειάρχη που αντιλαμβάνομαι αντιμετωπίζονται ενιαία και έχουν ενσωματώσει αρκετές και από τις δικές μας επισημάνσεις - , παρόλο ότι διαφωνούμε στο δια ταύτα της τελικής πρότασης, φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με μια παρέμβαση προς θετική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με πιθανές περαιτέρω βελτιώσεις. Και εξηγούμαι. Θα έλεγα για να είστε συνεπείς, κύριοι που θα ψηφίσετε την ΜΠΕ, με τις διακηρύξεις σας, υιοθετείστε :
--- την εξαίρεση ανάμεσα στα άλλα που προτείνεται ίδρυσης και κάθε μονάδας οιασδήποτε μορφής επεξεργασίας αποβλήτων
--- ως λόγο ακύρωσης της ΒΙ.ΠΕ το γεγονός της μη υλοποίησης της επένδυσης ηλεκτροπαραγωγής και της επεξεργασίας του λευκόλιθου.

ε. Θεωρούμε ως πολιτική δέσμευση για τις παρατάξεις που ψηφίζουν θετικά όλα όσα περιέχει η εισήγηση και αυτά από τις προτάσεις μας που υιοθετεί να παλέψουν:
---να υιοθετηθούν οι προτάσεις από το ΥΠΕΚΑ, και όχι απλά να μείνουμε στην μεταφορά δι αλληλογραφίας των απόψεών μας
---ανεξάρτητα του τι θα αποδεχτεί το ΥΠΕΚΑ , να εναντιωθούν αν ποτέ έρθει προς αδειοδότηση δραστηριότητα που σήμερα εντάσσεται στις αποκλειόμενες
---να οργανωθούν από τις υπηρεσίες αρμοδιότητάς της Περιφέρειας αυτόνομοι έλεγχοι πιστής εφαρμογής των όρων που σήμερα εμείς καταλήγουμε.
Η πολιτική αυτή δέσμευση απαιτούμε να επαναδιατυπωθεί κατά το κλείσιμο της συζήτησης.»

 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας