Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ο Συμεών Κεδίκογλου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη, έθεσε μια σειρά ζητημάτων σχετικά με τα θέματα των μελισσοκόμων του νομού, εκπρόσωποι των οποίων ήταν παρόντες στη σύσκεψη.

Ο βουλευτής θεωρεί το μέλι της Εύβοιας σημαντικό προϊόν για εξαγωγές, για να ενταχθεί στο καλάθι της Περιφέρειας και για περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση. Στόχος της συνάντησης είναι η συνεργασία με το Υπουργείο, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους μελισσοκόμους.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρώτη σημαντική εξέλιξη που προέκυψε από την συνάντηση είναι η επανεξέταση και αύξηση του ορίου τονάζ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μελισσοκόμοι κατά τις μετακινήσεις τους. Σήμερα το όριο αυτό, που φτάνει τα 1300, δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα οι μελισσοκόμοι να υποχρεώνονται σε πολλαπλές μεταφορές και μετακινήσεις και να κυκλοφορούν σχεδόν πάντα με υπέρβαρα φορτηγά. Ο κ. Κεδίκογλου εξήγησε ότι αυτό δυσχεραίνει χωρίς λόγο τη δουλειά τους και κατόπιν της σχετικής συζήτησης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Κανελλόπουλος δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τις σχετικές προδιαγραφές για τις άδειες και να αυξήσει το όριο του τονάζ.

Κατόπιν, ο βουλευτής αναφέρθηκε ειδικότερα στο μέλι από γλυκάνισο, το οποίο παράγεται μόνο στην Εύβοια από όλη την Ελλάδα και είναι σκόπιμο να αποτελέσει προϊόν με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Η ηγεσία του Υπουργείο προέτρεψε τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών να κάνουν τη σχετική αίτηση, παράλληλα με τη διεξαγωγή μελέτης που ετοιμάζουν με το πανεπιστήμιο, ώστε να κερδίζουν χρόνο, μια που πρόκειται για διαδικασία ετών.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη το αίτημα των μελισσοκόμων να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται (τρία έτη) για να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ. Ο Υπουργός, αφού εξήγησε ότι αυτός ο χρόνος ισχύει για όλους τους αγρότες, ανέφερε ότι θα εξετάσει τρόπους μείωσής του σε συνεργασία και συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΟΓΑ.

Τέλος, ο βουλευτής ενημερώνει ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο πρόσκληση για πρόγραμμα μεταποίησης, με στόχο να χρηματοδοτηθούν συσκευαστήρια.

Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να εισάγουμε 15 τόνους βασιλικού πολτού από την Κίνα και τονίζει ότι είναι στο πλευρό των μελισσοκόμων για την ανάπτυξη του ευβοϊκού μελιού.

Με αφορμή την συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής στάθηκε και στο νέο νόμο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που ψηφίσθηκε πρόσφατα. Ο νόμος αυτός φέρνει νέα εργαλεία και δυνατότητες στους αγρότες, ισχυροποιώντας τους συνεταιρισμούς και τις συλλογικές αγροτικές οργανώσεις και ξεκαθαρίζοντας το τοπίο από τους συνεταιρισμούς-«σφραγίδες». Τα δημοπρατήρια, οι αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, οι συμβάσεις μελλοντικής πώλησης αγροτικών προϊόντων επισημαίνει ο κ. Κεδίκογλου, ότι μπορούν να επιτύχουν σταθερότητα στις τιμές, περιθωριοποίηση των μεσαζόντων και ενδυνάμωση των αγροτών μέσω των συνεταιρισμών τους, αρκεί να μπορέσουμε να δώσουμε ζωή στο νόμο, να τον εφαρμόσουμε σε όλες τις δυνατότητές του. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ίδια η Περιφέρεια να αξιοποιήσει το νέο δυναμικό της ρόλο και να εκμεταλλευτεί τα εργαλεία του νόμου, όπως άλλωστε προχωρούν στην ίδρυση δημοπρατηρίων άλλες Περιφέρειες της χώρας.
Δημοφιλή σήμερα

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

14/1/2019
Το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 εκοιμήθει ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλο. Το απόγευμα της Δευτέρας 14...
Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

14/1/2019
Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο...
Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

15/1/2019
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ανακοίνωσε τα ονόματα δύο υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων, από το ψηφοδέλτιο του....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας