Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Εύβοιας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας και με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από την συνεχιζόμενη παρακολούθηση των συλλήψεων του Πράσινου και Ρόδινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες καθώς και τις επιθεωρήσεις στις βαμβακοφυτείες, σας γνωρίζουμε ότι:

1. Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο ωρίμανσης και του ανοίγματος των καρυδιών της τάξης του 10 έως 35%.
2.  Οι συλλήψεις των πεταλούδων του Πράσινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες είναι χαμηλές έως πολύ χαμηλές.
3. Οι συλλήψεις των πεταλούδων του Ρόδινου σκουληκιού είναι μηδενικές σε όλες τις περιοχές με εξαίρεση την περιοχή των Ωρεών.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
1. Να συνεχισθεί η παρακολούθηση των παγίδων και οι δειγματοληψίες τουλάχιστον ως το τέλος Σεπτεμβρίου όπως αυτό αναφέρεται και στο προηγούμενο τακτικό δελτίο.
2. Δε συνίστανται επεμβάσεις φυτοπροστασίας. Συνιστώνται στις περιπτώσεις έξαρσης κυρίως του Ρόδινου και ενδεχομένως του πράσινου σκουληκιού, στις όψιμες φυτείες.
3. Συνιστάται αποφύλλωση µε τα εγκεκριμένα φυτορρυθµιστικά σκευάσµατα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της ετικέτας κατά την εφαρμογή και με σχολαστικότητα, όταν το ποσοστό ανοιγµένων καρυδιών είναι πάνω από 50% περίπου. Η περίοδος αυτή θεωρείται κατάλληλος για εφαρμογή, είναι αποτελεσματική και βοηθά στην πρωίμιση της ωρίμανσης, στη διευκόλυνση της συγκομιδής, στην καθαρότητα του προϊόντος, στον περιορισμό των ζημιών από υγρασία (χρωματισμός ινών). Τα χρησιμοποιούμενα αποφυλλωτικά δεν πρέπει να νεκρώνουν τα φύλλα αλλά να προκαλούν φυσιολογική πτώση. Φύλλα που νεκρώνονται γρήγορα παραμένουν στο φυτό ξεραίνονται και τρίβονται κατά τη συγκομιδή, μειώνοντας έτσι την ποιότητα του προϊόντος.
4. Η μηχανική συγκομιδή του σύσπορου βαμβακιού να πραγματοποιείται όταν αυτό δεν είναι υγρό. Όχι συγκομιδή, αμέσως μετά τη βροχή ή την νύχτα ή νωρίς το πρωί µε δροσιά.
5. Μετά τη συγκομιδή να πραγματοποιηθεί στελεχοκοπή και ψιλοθρυµµατισµός των υπολειµµάτων των βαµβακοφύτων και οπωσδήποτε ενσωμάτωση µε βαθύ όργωμα. Το βαθύ φθινοπωρινό όργωμα πέραν της ενσωμάτωσης των υπολειμμάτων (για καλύτερη αποσύνθεση μερικές μονάδες αζώτου είναι επιθυμητές) βοηθά και στις μείωση των διαχειμαζόντων μορφών του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού αφού τις εκθέτει αφενός σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και αφετέρου σε φυσικούς εχθρούς.
6. Παρακαλούνται οι παραγωγοί που εντοπίζουν σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργειά τους να ειδοποιούν τα τμήματα φυτοπροστασίας της υπηρεσίας μας ή του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας (Βόλος, τηλ.24210-66525).

 
Δημοφιλή σήμερα

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο διαμόρφωσης της παραλίας Νέας Αρτάκης

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο διαμόρφωσης της παραλίας Νέας Αρτάκης

16/9/2018
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα σημαντικό έργο της Νέας Αρτάκης, που αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατ...
Στην εορτή της Αγίας Σοφίας στην Ξηρόβρυση ο Δήμαρχος Χαλκιδέων με αντιπροσωπεία του Δήμου

Στην εορτή της Αγίας Σοφίας στην Ξηρόβρυση ο Δήμαρχος Χαλκιδέων με αντιπροσωπεία του Δήμου

17/9/2018
Πανηγυρίζει σήμερα Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018 ο Ιερός Ναός Αγίας Σοφί...
Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων στη γιορτή Οικολογίας - Χειροτεχνίας

Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων στη γιορτή Οικολογίας - Χειροτεχνίας

16/9/2018
H 8η Πανευβοϊκή Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας που πραγματοποιείται στο αλσύλλιο του Φάρου Χαλκίδας, ολοκληρώνεται σήμερα ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας