Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΓΛΥΦΑ - ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ Δρομολόγια
Διεργασίες αλλαγών για τη διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Την επίσπευση της συγκρότησης του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης ΕSΜ φέρεται να μεθοδεύει το Βερολίνο.
Σε αναδιάταξη του σχεδίου τους για τη διαχείριση της κρίσης χρέους στρέφονται οι Ευρωπαίοι.

 Την αρχή έκανε ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε υπαινισσόμενος στην Ουάσιγκον αλλαγές στα σχέδια διάσωσης και ειδικότερα στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερης συμμετοχής των τραπεζών σε αυτό. Την ίδια ώρα και δια στόματος του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν θα καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερος ο υπάρχων μηχανισμός στήριξης EFSF, χωρίς όμως να αυξηθούν οι πόροι του πέραν των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αποφασιστεί. Τη στροφή σε ένα νέο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης χρέους ενισχύουν οι ενδείξεις που θέλουν τη γερμανική κυβέρνηση να σκέπτεται να θέσει σε ισχύ τον μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας ESM από του χρόνου κιόλας – και όχι το 2013, όπως αρχικά προβλεπόταν. Και αυτό δεν το απέκλεισε στην Ουάσιγκτον ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε.

Με μια καθ' όλες τις ενδείξεις συντονισμένη προσπάθεια η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει την επίσπευση της ενεργοποίησης του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Κατά την άποψη της, αυτή η κίνηση θα είχε πολλά πλεονεκτήματα.

Αυτό υποστηρίζουν τόσο ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την Ουάσιγκτον όσο και σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters ο αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Νόρμπερτ Μπάρτλε. Ανάλογο περιεχόμενο έχει σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

Κατά πληροφορίες του περιοδικού το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φοβάται μια κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης. Για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη επιβάλλεται μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας. Προϋπόθεση όμως μιας ελεγχόμενης πτώχευσης ενός κράτους της ευρωζώνης είναι η λειτουργία του ESM.

Εκτός αυτού, υποστηρίζει ο κ. Μπάρτλε, η λειτουργία του ESM θα έδινε τη δυνατότητα, να επιβληθεί η συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών στην κρίση χρέους κρατών της ευρωζώνης. Προς το παρόν, η συμμετοχή των τραπεζών έχει εθελοντικό χαρακτήρα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα μιας επίσπευσής των εργασιών του μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας σχετίζεται, κατά την άποψη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με τις εγγυήσεις. Μελλοντικά θα καθίσταται περιττό οποιοδήποτε αίτημα για εγγυήσεις όσον αφορά δανειακή βοήθεια σε υπερχρεωμένα κράτη, όπως διατυπώνεται τώρα από τη Φινλανδία προς την Ελλάδα, επειδή ο Μηχανισμός θα διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια.

dailynews24.gr
Δημοφιλή σήμερα

Το νέο Μουσείο της Αρέθουσας κατακλύστηκε από γυναίκες στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Εύβοιας

Το νέο Μουσείο της Αρέθουσας κατακλύστηκε από γυναίκες στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Εύβοιας

21/6/2018
Το Επιμελητήριο Εύβοιας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την ...
Αγροτικό Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Εφαρμογών ιδρύει ο Δήμος Χαλκιδέων

Αγροτικό Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Εφαρμογών ιδρύει ο Δήμος Χαλκιδέων

22/6/2018
Με την υπογραφή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Αποστόλου, παραχωρήθηκε στον Δήμο Χαλκιδέων...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας