Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Στη Χαλκίδα το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ Ευβοίας Γιώργος Μπουραντάς μαζί με μέλη της ΔΕ, συμμετείχαν στη συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά με τους Δημάρχους της Εύβοιας, για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι το ΤΕΕ επανειλημμένως έχει θέσει το θέμα του απαρχαιωμένου και επικίνδυνου βασικού οδικού άξονα της Εύβοιας, που στοιχίζει κάθε χρόνο σε ανθρώπινες ζωές από ατυχήματα και καταδικάζει μεγάλες περιοχές της στην απομόνωση και τον αποκλεισμό από τα οικονομικά κέντρα.

Επίσης τόνισε ότι όπως είναι γνωστό λόγω του στόχου 2 η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και κατ΄ επέκταση και η Εύβοια δεν έχουν την δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τα μεγάλα έργα υποδομής από το ΕΣΠΑ.

Γι'αυτό θα είναι κρίμα να χαθεί η χρηματοδότηση της κατασκευής της παράκαμψης Χαλκίδας, η οποία είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα «Προσπελασιμότητα» του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υποδομών, με την λογική ότι είναι συνδετήριος δρόμος του ΠΑΘΕ με την Εύβοια. Διότι με ιδίους πόρους του κράτους στην παρούσα οικονομική συγκυρία δεν υπάρχει περίπτωση να χρηματοδοτηθεί.

Γι'αυτό το λόγο κάλεσε όλους τους φορείς της Εύβοιας να συστρατευθούν σε αυτό το κοινό στόχο. Οι έξι βουλευτές της Εύβοιας μαζί με τον Περιφερειάρχης και τους Δημάρχους και όλους τους άλλους φορείς να πιέσουμε την Κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το έργο.


Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ εξέφρασε την αγωνία του για την τύχη της παράκαμψης Βασιλικού που ενώ υπάρχει Ανάδοχος, έχει υπογραφεί σύμβαση, το έργο είναι στον αέρα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας, καθώς υπάρχουν δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο τα οποία αναφέρουν ότι ο εργολάβος δεν είναι διατεθειμένος να ξεκινήσει το έργο εάν δεν είναι διαθέσιμο το σύνολο των πιστώσεων του προϋπολογισμού του έργου που ανέρχεται στα 70 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά στην ΣΑΕΠ 056 η οποία ανέρχεται στα 139.454.763,82 ευρώ η Εύβοια αδικείται από τις κατανομές των κονδυλίων. Αν και η μεγαλύτερη σε πληθυσμό Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας η οποία έχει το 35,54% του συνόλου του πληθυσμού της Περιφέρειας, εντούτοις καταλαμβάνει το 13,28% των πιστώσεων. Ο Πρόεδρος ζήτησε να εξισορροπηθεί αυτή η αδικία στο μέλλον.

Επίσης όσον αφορά στην Τεχνική βοήθεια η οποία καταλαμβάνει γύρω στα 6 εκ. ευρώ του προϋπολογισμού. Ο Πρόεδρος ζήτησε κάποια στιγμή να γίνει απολογισμός για το πώς συμβάλει η Τεχνική βοήθεια στην απορροφητικότητα του προγράμματος, ώστε να αξιολογηθεί η χρησιμότητα της για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ της Εύβοιας έκανε έκκληση στον Περιφερειάρχη και στους Δημάρχους της Εύβοιας να υποστηρίξουν τους μελετητές και τους εργολήπτες της Εύβοιας, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των ανεξόφλητων οφειλών για τα εκτελεσμένα και τιμολογημένα έργα από τα προγράμματα «ΘΗΣΕΑΣ», «ΕΛΛΑΔΑ 2004» και από τον Ο.Σ.Κ..

Συγκεκριμένα ο Πρόε��ρος ανέφερε: «Οι συνάδελφοι μας βρίσκονται σε απόγνωση. Έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους, έχουν πληρώσει το ΦΠΑ χωρίς να τα έχουν εισπράξει. Επί πλέον καλούνται λόγω της οικονομικής κατάστασης να πληρώσουν τις επιπλέον εισφορές και φόρους προς το κράτος. Η κατάσταση είναι τραγική γιατί σε συνδυασμό με την καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας και την δυσκολία για τραπεζικό δανεισμό οδηγούν αρκετούς μελετητές και εργολήπτες σε οικονομική ασφυξία. Σε λίγο αρκετοί θα πηδάνε από τα παράθυρα.»

Ζήτησε την παρέμβαση των Δημάρχων μέσω της ΚΕΔΚΕ και του Περιφερειάρχη στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να επιτρέψει τους Δήμους που έχουν δυνατότητα να εξοφλούν τα έργα του «ΘΗΣΕΑ» ή του «ΕΛΛΑΔΑ 2004» από ιδίους πόρους να το κάνουν, μέχρι να υπάρξει η διάδοχη κατάσταση του ΘΗΣΕΑ, χωρίς όμως να απενταχθούν.

Όσον αφορά στις οφειλές του Ο.Σ.Κ. εξέφρασε την ανησυχία του γιατί τώρα που βρίσκεται υπό κατάργηση δεν θα υπάρχει κανείς να ενδιαφερθεί για τις εκκρεμότητες που ο Ο.Σ.Κ. αφήνει πίσω του. Γι'αυτό ζήτησε την παρέμβαση του Περιφερειάρχη.

Μέχρι τώρα στην Εύβοια υπήρχαν έργα και μελέτες μικρού και μεγάλου προϋπολογισμού. Υπήρχε απασχόληση για όλους. Σήμερα παρατηρούμε ότι η καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την χρόνο με το χρόνο μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, βυθίζει την περιοχή μας στην ύφεση και την υπανάπτυξη. Η αγωνία και ο προβληματισμός μας είναι πως θα πορευθούμε από εδώ και πέρα. Γι αυτό κάνουμε έκκληση στους Δημάρχους της Εύβοιας και στον Περιφερειάρχη να δουλέψουμε όλοι ποιο εντατικά και συντονισμένα ώστε να δημιουργήσουμε καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας