Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Το παρόν στη συνάντηση που οργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στις 24 Σεπτεμβρίου στη Χαλκίδα για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ έδωσε ο βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου. Η τοποθέτησή του είχε δύο μέρη, ένα γενικό για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και το ειδικότερο για τα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Ως προς το γενικό μέρος του ΕΣΠΑ, στάθηκε στο ζήτημα των απαλλοτριώσεων που καταλαμβάνουν το 10% του προϋπολογισμού ενός έργου, από 1%-2% που είναι στην Ευρώπη. Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν γίνεται στην Ελλάδα, όποιος έχει ένα ακίνητο, και περνάει ο δρόμος από εκεί, να γίνεται εκατομμυριούχος εις βάρος του έργου που είναι για το συλλογικό καλό και γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο Δικαιοσύνης προετοιμάζει την επεξεργασία νομοθετικού πλαισίου που θα δώσει λύση.

Επεσήμανε τη θετική εξέλιξη ότι αυξήθηκε η κοινοτική συμμετοχή στο 85%, ελπίζοντας, μέσα από τη διαδικασία που ήδη τρέχει από την κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2012 να αυξηθεί στο 95%, ώστε να φέρουμε μπροστά κοινοτικούς πόρους περίπου αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Και επειδή εδώ που φτάσαμε, η κυβέρνηση κρίνεται πλέον μόνο από τις πράξεις, από την υλοποίηση και μόνο, γι’ αυτό ο βουλευτής σχολίασε θετικά το σχέδιο δράσης με τα 151 έργα που θα επιταχυνθούν μέχρι το τέλος του 2011. Μέσα σε αυτά εντάχθηκε και το πολύ σημαντικό έργο για την Εύβοια, το λιμάνι Μαντουδίου, που θα «τρέξει» με γρήγορους ρυθμούς τους επόμενους τρεις μήνες για να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη και την επίτευξη των στόχων της απορρόφησης το 2011.

Εκτός από το Μαντούδι, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και άλλα δύο έργα λιμένων της Καρύστου και Κύμης, προσβλέποντας σε ένα αναβαθμισμένο δίκτυο λιμανιών για την Εύβοια.

Σχετικά με το Μουσείο Αρέθουσας, ο βουλευτής, μεταφέρει, από επαφές με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την πρόθεση του Υπουργείου να χρηματοδοτηθεί το έργο από το ΕΣΠΑ, δεδομένου και του μεγάλου προϋπολογισμού του, περί των 8εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το Μουσείο της Αρέθουσας είναι το μόνο έργο πολιτισμού στην Στερεά Ελλάδα που το Υπουργείο θα ζητήσει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Σχετικά με το τουριστικό καταφύγιο Ροβιών, μετά και από την παρέμβαση του βουλευτή προς τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Νικητιάδη, άλλαξε μεν η απόφαση της Επιτροπής Λιμένων για τη μελέτη του έργου που εκπονήθηκε από τον ΕΟΤ, αλλά παραμένει η ανάγκη επανέκδοσης πρόσκλησης ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια, μια που η προηγούμενη ανακλήθηκε, πριν προλάβει να ενταχθεί το έργο.

Ένα άλλο θέμα, το οποίο είχε αναδείξει ο βουλευτής κατά το παρελθόν (δελτίο Τύπου 13/9/2010), είναι η χρηματοδότηση της επέκτασης του δημοτικού σχολείου στον Άγιο Αιδηψού, το οποίο πλέον εντάσσεται στο ΕΣΠΑ. Ο βουλευτής ζήτησε να εξεταστεί, αν μπορεί να γίνει το ίδιο και για το 2ο δημοτικό σχολείο Καρύστου.

Πολύ σημαντικά κρίνει ο βουλευτής τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και συγκεκριμένα την εκκρεμότητα που έχουμε στο νομό για τη δημιουργία ΧΥΤΥ ή ΣΜΑ (Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων).
 
Με την ευκαιρία της ευρείας αυτής συνάντησης, ο κ. Κεδίκογλου έθεσε και μερικά άλλα ζητήματα, εκτός ΕΣΠΑ:
Πίεσε για να ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες ανακατασκευής του Κύματος. Τώρα που έχουν λυθεί όλα τα εμπόδια και έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση, δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για άλλες καθυστερήσεις.
Ζήτησε ακόμα να ενημερωθεί για την πορεία της μελέτης για το έργο αποκατάστασης στο δρόμο στο Στόμιο Οξυλίθου, η οποία αναμενόταν να ολοκληρωθεί σύμφωνα με την Περιφέρεια «στα μέσα καλοκαιριού».
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας