Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των προτάσεων της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας για την αναδιάρθρωση της στρατιωτικής θητείας.

Η παρουσίαση που έγινε στον ακριτικό Έβρο, περιείχε δέσμη προτάσεων που αφορούν σε διαρθρωτικές αλλαγές της υπάρχουσας θητείας, καθώς θεωρούμε πως το υφιστάμενο σύστημα στράτευσης είναι παρωχημένο.

ΔΕΣΜΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ:

Η δέσμη των προτάσεων αυτών, η οποία αποτελεί προϊόν έρευνας και διαβούλευσης με νέους που εκπληρώνουν ή έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία, αλλά και στελέχη του ελληνικού στρατού, εκτείνεται σε πέντε άξονες:

1. Επανεξέταση χρονικού σημείου εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας
2. Ποιοτική αναβάθμιση του περιεχομένου της
3. Ενίσχυση κοινωνικών κριτηρίων και αισθήματος δικαιοσύνης
4. Ενίσχυση σωμάτων με επιτελικό ρόλο – υψηλό βαθμό ευθύνης
5. Λειτουργικότητα & υγιεινή στρατιωτικών χώρων
Ως προς τον πρώτο άξονα, η ΟΝΝΕΔ προτείνει:
• εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας έως και το 26ο έτος της ηλικίας, με ταυτόχρονα κίνητρα για κατάταξη στο στράτευμα πριν την ένταξη στην 3βάθμια εκπαίδευση.
Προκειμένου να καταστεί ιδιαίτερα ελκυστική η δεύτερη προοπτική, προτείνεται μειωμένη θητεία κατά (1) ένα μήνα - από την κανονική - για όσους την επιλέγουν ή εναλλακτικά – και όχι σωρευτικά με τη μείωση της θητείας –η εκπλήρωση του ημίσεως της θητείας πλησίον του τόπου κατοικίας ή αυξημένος – συγκριτικά με τον κανονικό - αριθμός αδειών.

• διατήρηση της διάρκειας της θητείας στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, δεδομένου ότι με τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των στρατευσίμων μέσω της ως άνω πρότασης, αλλά και τον περιορισμό του ποσοστού αναβολών και του ποσοστού ανυποταξίας, ο ετήσιος αριθμός των Εφέδρων εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί αισθητά.
Με βάση το 2ο άξονα, κρίνεται απαραίτητη
• η εντατικοποίηση της κλασσικής στρατιωτικής εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη

• εισαγωγή προγραμμάτων ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, όπως η υποχρεωτική εκπαίδευση για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, η καθιέρωση ωρών «διδασκαλίας» για πρώτες βοήθειες σε όλους τους στρατεύσιμους, η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού μέσω της σύστασης και λειτουργίας ειδικών ομάδων, αλλά και η διδασκαλία βασικών προγραμμάτων πληροφορικής άνευ κόστους ή έναντι συμβολικού αντιτίμου.

• στενότερη σύνδεση με αγορά εργασίας, (επέκταση του θεσμού των ΚΕΚ σε όλα τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, σύσταση και λειτουργία παραρτημάτων τους σε Μονάδες, όπου υπάρχει σχετική υποδομή, δυνατότητα μετατροπής των διπλωμάτων οδήγησης οχημάτων, σκαφών, καθώς και χειρισμού μηχανημάτων έργων σε αντίστοιχα πολιτικού τύπου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση).

Στον τρίτο άξονα προβλέπεται μεταξύ άλλων η
• αναθεώρηση του συστήματος αποσπάσεων που αποτελεί με την παρούσα μορφή «αχίλλειο πτέρνα»
• ενίσχυση της προστασίας των στρατευμένων μισθωτών
• κατοχύρωση του ευεργετήματος της μετάθεσης για τους οπλίτες που υπηρετούν σε απόσταση μικρότερη των 20 χλμ. από τα ελληνοτουρκικά, ελληνοαλβανικά, ελληνοσκοπιανά και ελληνοβουλγαρικά σύνορα
• θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Οπλίτη
• σύσταση ειδικής ανεξάρτητης αρχής, στην οποία θα ανατεθεί η απονομή των ειδικοτήτων και ο καθορισμός των μεταθέσεων στις στρατιωτικές μονάδες
• ενσωμάτωση της ιδιαιτέρως δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του οπλίτη με βάση συγκεκριμένα τεκμήρια ως κριτηρίου για την κατ’ εξαίρεση μετάθεση.

Ο τέταρτος άξονας αποσκοπεί στην ενίσχυση μέσω μίας σειράς μέτρων του φθίνοντος θεσμού των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών, ενώ ο πέμπτος που σχετίζεται με την υγιεινή και λειτουργικότητα των στρατιωτικών χώρων, θέτει στο επίκεντρο τη(ν):

• Δημιουργία στρατοπέδων με υψηλή επάνδρωση,
• Δημιουργία ολιγομελών θαλάμων με χώρους υγιεινής το πολύ ανά 10 άτομα
• Παρουσία υγειονομικού προσωπικού ολο το 24ωρο εντός των στρατοπέδων
• Πρόσληψη και παρουσία ψυχολόγου σε κάθε στρατιωτική μονάδα
• Λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας μέσω της εγκατάστασης καμερών στις στρατιωτικές μονάδες των παραμεθορίων περιοχών και ιδιαίτερα σε αυτές του Έβρου και των νησιών του ΒΑ και ΝΑ Αιγαίου.
• Λειτουργία και συντήρηση χώρων διαδικτυακής ενημέρωσης και έρευνας (internet), καθώς επίσης και χώρων αναψυχής, όπως γυμναστήρια και βιβλιοθήκες.
• Σύνδεση του «αγροτικού» των ιατρών (ανδρών και γυναικών), μέσω της σύμπραξης με το Υπουργείο Υγείας, με τους στρατιωτικούς χώρους, προκειμένου να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των στρατιωτικών μονάδων ανά την επικράτεια, αλλά και να συντμηθεί ο ομολογουμένως τεράστιος χρόνος αναμονής των νέων ιατρών.

Το αρχείο με το σύνολο των προτάσεων είναι στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://onned.gr/files/matarithmisi_stratiotikis_thiteias.pdf

 
Δημοφιλή σήμερα

«Street Festival» στον Πεζόδρομο της Ερμού στη Χαλκίδα

«Street Festival» στον Πεζόδρομο της Ερμού στη Χαλκίδα

13/9/2018
Το πρώτο υπαίθριο Φεστιβάλ στον Πεζόδρομο της Ερμού είναι γεγονός....
Η ταινία «Η καλόγρια» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «Η καλόγρια» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

13/9/2018
Η ταινία «Η καλόγρια» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone από την Πέμπτη 20 εώς και την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018....
Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού και ακτής στην Παραλία Αυλίδος

Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού και ακτής στην Παραλία Αυλίδος

18/9/2018
Με το σύνθημα κάνε το καλό βγάλ' το από το γιαλό, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας