Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
«Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μην έχει διαβάσει το Σύνταγμα;»
Νομικά εφικτό και σήμερα, το δημοψήφισμα με Πρωτοβουλία Πολιτών, υποστηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους:
Μακριά από κάθε έννοια «διεύρυνσης της άμεσης και συμμετοχικής Δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος» (όπως είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου), φαίνεται να είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για το θεσμό των δημοψηφισμάτων, αλλά και το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Και μόνο η σκέψη να χρησιμοποιηθεί το δημοψήφισμα ως εργαλείο για να εκβιαστούν συναινέσεις από την αντιπολίτευση, δείχνει ότι η κυβέρνηση βλέπει το συγκεκριμένο θεσμό απλώς ως «όπλο της εξουσίας».
Επιπλέον, η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών αγνοεί επιδεικτικά και το Σύνταγμα, που αποκλείει ρητά τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για δημοσιονομικά θέματα. Το Σύνταγμα, ορίζει επίσης ότι κάθε δημοψήφισμα σε εθνικό επίπεδο προκηρύσσεται με νόμο, δηλαδή απόφαση της Βουλής που ορίζει και τους όρους διεξαγωγής του, οπότε ο υπό συζήτηση γενικός νόμος περί δημοψηφισμάτων δεν είναι καν απαραίτητος.
Εύλογη είναι λοιπόν η απορία: είναι δυνατόν η κυβέρνηση, και ιδιαίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, να μην έχουν διαβάσει το Σύνταγμα;
 Επιμέρους μόνο και περιορισμένες βελτιώσεις υπήρξαν , σε σχέση με το κείμενο που είχε υποβληθεί στη δημόσια διαβούλευση. Τέτοια βήματα, που είχαμε τότε προτείνει και οι Οικολόγοι Πράσινοι, είναι ο δεσμευτικός χαρακτήρας των δημοψηφισμάτων και η συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών στην όλη διαδικασία και επιτροπών υποστήριξης του «ναι» και του «όχι» στα ερωτήματα.
Ωστόσο, συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη θεσμοθέτηση δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών και όχι της Βουλής, καθώς η εκλογική ετυμηγορία δεν αποτελεί λευκή επιταγή. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και στα πλαίσια του παρόντος Συντάγματος: αντί για νομοσχέδια διακοσμητικού κατά βάση χαρακτήρα, οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε να δεσμευτούν άμεσα τα κόμματα ότι θα υπερψηφίζουν στη Βουλή κάθε πρόταση δημοψηφίσματος που θα συνοδεύεται από υπογραφές συγκεκριμένου ποσοστού του εκλογικού σώματος, αρκεί να μην είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και να μη θίγει θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σημειώνουμε επίσης την ανάγκη να δημιουργηθούν θεσμοί δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία πολιτών και για θέματα τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας, με ρεαλιστικές προϋποθέσεις στο θέμα της συγκέντρωσης υπογραφών.
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε, τέλος, απαραίτητο να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής δημοκρατίας και καταθέτουμε ήδη συγκεκριμένες προτάσεις θεσμικών αλλαγών για διαβούλευση με την κοινωνία.Δημοφιλή σήμερα

Στην εορτή της Αγίας Σοφίας στην Ξηρόβρυση ο Δήμαρχος Χαλκιδέων με αντιπροσωπεία του Δήμου

Στην εορτή της Αγίας Σοφίας στην Ξηρόβρυση ο Δήμαρχος Χαλκιδέων με αντιπροσωπεία του Δήμου

17/9/2018
Πανηγυρίζει σήμερα Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018 ο Ιερός Ναός Αγίας Σοφί...
Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού και ακτής στην Παραλία Αυλίδος

Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού και ακτής στην Παραλία Αυλίδος

18/9/2018
Με το σύνθημα κάνε το καλό βγάλ' το από το γιαλό, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού...
Επιστρέφει ανανεωμένος ο Home Radio 89.1

Επιστρέφει ανανεωμένος ο Home Radio 89.1

17/9/2018
Ο Home Radio 89.1, ο σταθμός που τα τελευταία χρόνια κάνει τη διαφορά στα ερτζιανά της Χαλκίδας ξεκινάει τις εκπομπές του στις 24 Σεπτεμβρίου 2018....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας