Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Είναι λυπηρό έως άθλιο, σε μια εποχή που κάποιοι τεχνηέντως στρέφουν την μια κοινωνική τάξη εναντίον της άλλης αυτό να γίνεται από υπεύθυνα πολιτικά πρόσωπα σε βάρος κάποιων αναπτυξιακών επιλογών τις οποίες παλαιότερα και τα ίδια στήριξαν με την ψήφο τους.
Δήμος Λαμιέων
Δήμος Λαμιέων

Ας θέσουμε λοιπόν εξ αρχής τα ερωτήματα:
1)Υπήρχε ανάγκη η Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας να αποκτήσει σύγχρονο ιδιόκτητο κτίριο για όλες τις υπηρεσίες της;;;;
Ασφαλώς Ναι.
Σήμερα εδώ και 13 χρόνια, στεγάζεται σε ένα ενοικιαζόμενο κτίριο και διάσπαρτους στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους συνολικής επιφάνειας 2002τ.μ. και χρησιμοποιεί 2500τ.μ. υπαίθριου χώρου αποθήκευσης υλικών (τα οποία θα έπρεπε να είναι στεγασμένα).

Για όλα αυτά πέραν της διοικητικής δυσλειτουργίας (λόγω διασποράς) καταβάλλει ετησίως περί τα 70.000 ΕΥΡΩ . Ας σημειωθεί, ότι από το 1998 μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί μισθώματα σε σημερινή αξία πάνω από 1.000.000 ΕΥΡΩ.

Για αυτούς τους λόγους, αλλά και της προοπτικής ανάπτυξης της επιχείρησης στα νέα όρια δράσης της Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας, για ολόκληρο το νέο Δήμο και ουσιαστικά για ολόκληρο τον νομό, υπήρχε απόλυτη ανάγκη και προτεραιότητα για νέο σύγχρονο κτίριο.

2)Είναι μεγάλο το κτίριο ;
Το κτίριο έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τις παραπάνω ανάγκες σημερινές και αυριανές, αποτελείται από δύο ορόφους και υπόγειο . Ήτοι 1620τ.μ. γραφείων και 2120τ.μ. αποθηκών , Χημείο 220τ.μ. και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 150τ.μ.
Στον όγκο που φαίνεται, περιλαμβάνεται και ο κενός εσωτερικός χώρος αιθρίου ο οποίος δημιουργήθηκε για Βιοκλιματικούς λόγους μιας και το κτίριο θα είναι ενεργειακά αυτόνομο.

3)Είναι ακριβό κτίριο;
Μέχρι σήμερα, η εγκατάσταση του συστήματος γεωθερμίας, τα χωματουργικά και η κατασκευή του σκελετού (που ενσωματώνει τα επιχρίσματα και τα βαψίματα λόγω της κατασκευής εμφανούς σκυροδέματος) κόστισε στη Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας μόνο 253 ΕΥΡΩ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν το αντίστοιχο κόστος για μια απλή συμβατική κατασκευή ξεπερνάει τα 400 ΕΥΡΩ το τετραγωνικό μέτρο.

4)Τι κόστισε στο δημότη ;
Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι αυτό το στάδιο δεν χρειάστηκε η Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας καμία δανειοδότηση, λόγω του σωστού προγραμματισμού δημιουργίας αποθεματικού, αρχής γεννωμένης από τον προϋπολογισμό του 2005. Η επιβάρυνση μέχρι σήμερα της κάθε  παροχής ήταν για την τελευταία εξαετία 0,83 λεπτά ανά δίμηνο, δηλαδή λιγότερο από μισό ΕΥΡΩ το μήνα για κάθε οικογένεια.

Ας μη ξεχνάμε την οικονομική και αναπτυξιακή διάσταση του έργου με την επιστοφή των χρημάτων αυτών στην τοπική κοινωνία μέσα από την προμήθεια υλικών και την πληρωμή εργατοτεχνιτών, τονώνοντας την οικονομική δραστηριότητα σε δύσκολες εποχές.

5)Ποια η συμμετοχή της κας Οικονόμου και της Παράταξης της στη διαμόρφωση των αποφάσεων  για το κτίριο και το μέγεθος του;
Η κα Οικονόμου, ψηφίζοντας την 247/2006 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων, συναποφάσισε, ότι το κτίριο θα έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, κάλυψη-δόμηση-ύψος, για τα οποία σήμερα αναρωτιέται και τα οποία καταγγέλλει.         
Αλλά και οι εκπρόσωποι της Παράταξης της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας (ορθώς πράττοντας), εψήφιζαν πάντοτε υπέρ της ανέγερσης του κτιρίου αλλά και τους προϋπολογισμούς που περιλάμβαναν τις δαπάνες κατασκευής του, αποδεικνύοντας ότι η αναφορά της κας Οικονόμου  σκοπό έχει μόνο την δημιουργία εντυπώσεων και την υποβάθμιση της σημασίας και της αξίας του έργου. Τότε ήθελε να γίνει, σήμερα  άραγε θέλει  παραμείνει γιαπί;

Τέλος πιστεύουμε ότι:
α)Το πολιτιστικό και πνευματικό επίπεδο μιας κοινωνίας είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένο  με την ποιότητα του αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος της .
β)Το Αρχιτεκτονικό περιβάλλον είναι το περιβάλλον στο οποίο η κοινωνία ζει, παράγει, εξελίσσεται και οραματίζεται.
γ)Το άσχημο περιβάλλον, δημιουργεί άσχημους ανθρώπους και οι άσχημοι άνθρωποι, αδιέξοδα.
δ)Το δημόσιο κτίριο οφείλει να αποτελεί πρότυπο Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
ε)Το Δημόσιο κτίριο είναι σημείο αναφοράς για την πόλη και η πόλη καθρεπτίζεται σε αυτό.
στ)Ο σωστός Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, οφείλει να στοχεύει σε λύσεις  με την καλλίτερη σχέση κόστους και απόδοσης.

Η οικονομική από άποψη κόστους κατασκευή και ο Βιοκλιματικός σχεδιασμός είναι μέσα στους στόχους του Αρχιτέκτονα και της υπηρεσίας που μελέτησε το πρωτοποριακό αυτό κτίριο.
Εμείς πιστεύουμε, ότι έχουμε πράξει το σωστό και για την Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας και για την πόλη και τους πολίτες της περιοχή μας και λυπούμαστε για όσους με δημαγωγικές και μίζερες ενέργειες γίνονται τροχοπέδη στην πρόοδο του τόπου.
Δημοφιλή σήμερα

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

14/1/2019
Το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 εκοιμήθει ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλο. Το απόγευμα της Δευτέρας 14...
Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

17/1/2019
Πέντε νέα πρόσωπα προστίθενται στην ομάδα του συνδυασμού «Αλλάζουμε» με επικεφαλής την Έλενα Βάκα....
Επαναλειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

Επαναλειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

16/1/2019
Από την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 θα επαναλειτουργήσει ο χώρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας