Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Στο Βέλγιο θα μεταβεί ο Δήμαρχος Λαμιέων, με την ιδιότητα του Τακτικού Μέλους της 12μελούς Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Έ., προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 92ης Συνόδου της Ολομέλειας της Επιτροπής.
Δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς
Δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς

Οι εργασίες της 92ης Συνόδου θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλες, από την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου έως και την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου.
Η Επιτροπή των Περιφερειών είναι ένα συμβουλευτικό σώμα που εκπροσωπεί τις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποστολή της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) είναι να προβάλλει την τοπική και την περιφερειακή άποψη σχετικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία μέσω της έκδοσης γνωμοδοτήσεων για προτάσεις της Επιτροπής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο οφείλουν να ζητούν τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών πριν από τη λήψη αποφάσεων της ΕΕ για ζητήματα που αφορούν άμεσα τις αρχές τοπικής ή περιφερειακής αυτοδιοίκησης (π.χ. πολιτική απασχόλησης, περιβάλλον, εκπαίδευση ή δημόσια υγεία).
Η Επιτροπή των Περιφερειών έχει σήμερα 344 τακτικά μέλη (και άλλα τόσα αναπληρωματικά) και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Αν η ΕΕ επεκταθεί περαιτέρω, τα μέλη (και τα αναπληρωματικά) θα αυξηθούν το πολύ σε 350.
Τόσο τα τακτικά όσο και τα αναπληρωματικά μέλη διορίζονται για πέντε χρόνια από το Συμβούλιο βάσει προτάσεων των κρατών μελών της ΕΕ. Κάθε κράτος μέλος επιλέγει τα μέλη του με τον δικό του τρόπο, αλλά όλες οι αντιπροσωπείες αντικατοπτρίζουν την πολιτική, γεωγραφική και περιφερειακή/τοπική κατάσταση του εκάστοτε κράτους.
Όπως είναι ήδη γνωστό με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορίστηκε η νέα σύνθεση της 12μελούς Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , με βάση τα αποτελέσματα των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών του προηγούμενου Νοεμβρίου και η θητεία της ολοκληρώνεται στις 25 Ιανουαρίου του 2015.
Η ολομέλεια της ΕτΠ πραγματοποιεί πέντε συνεδριάσεις κάθε χρόνο για να καθορίσει το γενικό πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθήσει και να εγκρίνει γνωμοδοτήσεις.
Λειτουργούν οι παρακάτω έξι "επιτροπές" που εξετάζουν διαφορετικούς τομείς πολιτικής και προετοιμάζουν τις γνωμοδοτήσεις που συζητούνται στις συνεδριάσεις της ολομέλειας:
• Εδαφικής συνοχής
• Οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής
• Εκπαίδευσης, νεολαίας και έρευνας
• Περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής και ενέργειας
• Ιθαγένειας, διακυβέρνησης, θεσμικών και εξωτερικών υποθέσεων
• Φυσικών πόρων
Η επιτροπή εκδίδει επίσης αποφάσεις για μεμονωμένα θέματα πολιτικής.
Τέσσερις πολιτικές ομάδες εκπροσωπούνται στην ΕτΠ, οι οποίες αντιστοιχούν στις κύριες πολιτικές οικογένειες:
• Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
• Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
• Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη
• Ένωση για την Ευρώπη των Εθνών - Ευρωπαϊκή Συμμαχία
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει τώρα να διαβουλεύεται με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές καθώς και με τις ενώσεις τους σε όλη την ΕΕ κατά το στάδιο που προηγείται της νομοθετικής διαδικασίας. Η ΕτΠ, ως η φωνή των τοπικών και περιφερειακών αρχών, συμμετέχει άμεσα σ' αυτήν τη διαδικασία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να πραγματοποιεί νέες διαβουλεύσεις με την ΕτΠ κάθε φορά που διατυπώνει νομοθετική πρόταση η οποία αφορά έναν από τους πολλούς τομείς πολιτικής που έχουν άμεσες συνέπειες για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.


 
Δημοφιλή σήμερα

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

15/2/2019
Το 30ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσποδνίας Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και ποτών ...
Κοπή Βασιλόπιτας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μητροπόλεως Χαλκίδος

Κοπή Βασιλόπιτας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μητροπόλεως Χαλκίδος

16/2/2019
Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβ...
Βραβεύσεις επιχειρήσεων και κοπή πίτας για το Επιμελητήριο Εύβοιας

Βραβεύσεις επιχειρήσεων και κοπή πίτας για το Επιμελητήριο Εύβοιας

16/2/2019
Το Επιμελητήριο Εύβοιας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ευβοίας και η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρημα...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας