Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Να επιλυθούν τα ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν περίπου 10000 βιολόγοι και τα οποία δημιουργεί εκκρεμότητα της Πολιτείας, από το 1973, ζητά ο βουλευτής Εύβοιας της Ν.Δ, υπεύθυνος τομέα ΜΜΕ Σίμος Κεδίκογλου.
Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Παιδείας κα Διαμαντοπούλου δεν έχει εγκριθεί από το ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για τα επαγγελματικά προσόντα των αποφοίτων των τμημάτων Βιολογίας, καθώς δεν έχει ακόμα συσταθεί το «Επιμελητήριο Επιστημών Υγείας», στο οποίο παραπέμπεται η αξιολόγηση και η αδειοδότηση των αποφοίτων με σχετικό άρθρο που προστέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ.

Όπως επισημαίνεται το άρθρο περί «Επιμελητηρίου Επιστημών Υγείας», το οποίο ούτως ή άλλως δεν υφίσταται, θα μπορούσε να εξαιρεθεί από το Π.Δ, προκειμένου να διευκολυνθεί η ψήφισή του.

Επιπλέον, θέτεται και το ερώτημα, εάν υιοθετεί το Υπουργείο τη θέση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων και της ΠΕΒ περί δημιουργίας «Επιμελητηρίου Βιοεπιστημών», που να καλύπτει το σύνολο των αντικειμένων και των αποφοίτων των σχετικών τμημάτων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:

«Το Προεδρικό Διάταγμα για τα επαγγελματικά προσόντα των αποφοίτων των 4 τμημάτων Βιολογίας αποτελεί την πρώτη θεσμική αποτύπωση της Πολιτείας όσο αφορά στον ρόλο των τμημάτων και τις επαγγελματικές δυνατότητες των αποφοίτων Βιολόγων, από την ίδρυση των τμημάτων Βιολογίας (το τμήμα Βιολογίας Πάτρας ιδρύθηκε το 1967). Πρόκειται δηλαδή για μια θεσμική εκκρεμότητα της Πολιτείας 44 ετών!

Το ΠΔ έχει εγκριθεί από τα 4 τμήματα Βιολογίας, τις αντίστοιχες συγκλήτους των Παν/μίων, δύο συνεδριάσεις του ΣΑΠΕ και μια του ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ(2009). Στην τελευταία συνεδρίαση του ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ προστέθηκε άρθρο το οποίο παρέπεμπε την αξιολόγηση και αδειοδότηση των αποφοίτων Βιολόγων στο “Επιμελητήριο Επιστημών Υγείας”. Λόγω του ότι το εν λόγω επιμελητήριο δεν έχει ακόμα συσταθεί το ΣτΕ δεν ενέκρινε το ΠΔ.
Θέση των 4 πανεπ/κών τμημάτων Βιολογίας Πάτρας, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης και της ΠΕΒ είναι:

Α) Η εξαίρεση του εν λόγω άρθρου (άρθρο 2 παρ.3 περί Επιμελητηρίου) και άμεση επαναπροώθηση του στο ΣτΕ.
Β) Δεδομένου ότι οι απόφοιτοι Βιολόγοι δεν απασχολούνται μόνο στην Υγεία αλλά και στην Έρευνα, στο Περιβάλλον, στην Βιομηχανία και στην Εκπαίδευση ζητούν την δημιουργία «Eπιμελητηρίου Βιοεπιστημών» που να καλύπτει το σύνολο των αντικειμένων και αποφοίτων των σχετικών τμημάτων.

Έχει κατατεθεί ήδη σχετική κοινή πρόταση στο Υπουργείο σας εκ μέρους των τμημάτων Βιολογίας, και των τμημάτων: Βιολογικών Εφαρμογών και Βιοτεχνολογίας, Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (των Παν/μίων αντίστοιχα Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Θράκης).

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κα Υπουργός:


1) Με δεδομένη την μακρόχρονη καθυστέρηση της έκδοσης του ΠΔ για τους αποφοίτους των τμημάτων Βιολογίας και το γεγονός ότι η συζήτηση του ΠΔ στο ΣτΕ έχει ήδη γίνει από τις 2/6/2011: Πως σκοπεύει το υπουργείο σας να επισπεύσει την έκδοση του εν λόγω ΠΔ που αποτελεί εκκρεμότητα της Πολιτείας από το 1973 και δικαίως απασχολεί και δημιουργεί ζωτικά προβλήματα για τους περίπου 10000 βιολόγους?
2) Υιοθετεί το υπουργείο σας την άποψη των 7 Παν/κών τμημάτων και της ΠΕΒ, περί εξαίρεσης του άρθρου περί Επιμελητηρίου Επιστημών Υγείας από το εν λόγω ΠΔ, ώστε αφενός θα διευκολυνθεί η ψήφιση του ΠΔ (δεδομένου ότι το εν λόγω Επιμελητήριο ούτως η άλλως δεν υφίσταται!)
3) Υιοθετεί το υπουργείο σας την άποψη των 7 Παν/κών τμημάτων και της ΠΕΒ, περί δημιουργίας Επιμελητηρίου Βιοεπιστημών?»Δημοφιλή σήμερα

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

17/1/2019
Πέντε νέα πρόσωπα προστίθενται στην ομάδα του συνδυασμού «Αλλάζουμε» με επικεφαλής την Έλενα Βάκα....
Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

17/1/2019
Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movieton...
Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

17/1/2019
Ο νυν δήμαρχος Χαλκιδέων και υποψήφιος δήμαρχος στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου 2019 Χρήσ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας