Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Προτάσεις και παρατηρήσεις της Κατερίνας Περλεπέ στο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ και τους Φορείς Κοινωνικής Φροντίδας.

Κατερίνα Περλεπέ
Κατερίνα Περλεπέ

Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, κατά την ομιλία της στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης Αναδιάρθρωση ΕΣΥ και άλλες διατάξεις», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Ο εξορθολογισμός στη λειτουργία και του ΕΣΥ και των φορέων κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας είναι προϋπόθεση της ίδιας της ύπαρξης και της αντοχής τους απέναντι στις πιέσεις της κρίσης και στις προσπάθειες της επιβολής του “ιδιωτικού” πάνω στο “δημόσιο”.
Για να μπορέσει να αντέξει το κράτος πρόνοιας και κατ’ επέκταση το κράτος δικαίου οι δομές και οι συνθήκες που το συγκροτούν, πρέπει να αναδιαταχθούν ώστε να αντέξουν, αποτινάσσοντας στρεβλώσεις και αγκυλώσεις που κουβαλούσαν επί δεκαετίες.

Ετσι, με το νομοσχέδιο γίνεται το αυτονόητο:

Ομοειδείς μονάδες θα διοικούνται πλέον από ένα διοικητικό συμβούλιο.

Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνονται και οικονομίες κλίμακας, αλλά θα υπάρχει και ενιαία λογική στη λειτουργία τους με προφανή συνέπεια την αλληλοκάλυψη αναγκών και κενών των επιμέρους δομών. Γίνεται δε απολύτως σαφές από τα άρθρα του νομοσχεδίου ότι, τα εργασιακά δικαιώματα του υπηρετούντος προσωπικού δεν θίγονται από αυτή τη συνένωση.

Όσον αφορά τα Κέντρα Αποκατάστασης, η υπαγωγή τους στο ΕΣΥ και στα κατά τόπους γενικά νοσοκομεία, δημιουργεί δυνατότητες για καλύτερες υπηρεσίες προς τους ασθενείς που μέχρι τώρα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν. Ωφέλειες, βεβαίως, απ’ αυτήν την ένταξη προκύπτουν και για το ΕΣΥ με τις εισροές από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ζήτημα επιβίωσης για το προνοιακό μας σύστημα, επίσης, είναι η δημιουργία του Ενιαίου Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Παροχών. Θα γνωρίζουμε ποιος και ποιας κατηγορίας δικαιούται ποια παροχή και ποιο επίδομα. Η διαδικασία απόδοσης των παροχών γίνεται πλέον με λεπτομερή διατύπωση, με σαφήνεια και με διαφάνεια.

Έτσι, θα εκλείψουν τα φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών από ευθύνη της κρατικής γραφειοκρατίας, αλλά και δεν θα γίνεται πλέον χρήση αυτών των παροχών από ανθρώπους που δεν τις δικαιούνται. Γιατί, όταν κάποιος κατορθώνει να καρπωθεί κάτι το οποίο δεν δικαιούται, κάποιος άλλος που το έχει πραγματικά ανάγκη το στερείται.

Οι υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας του κράτους, προσαρμοσμένες, θωρακίζονται, ώστε να αντέξουν και κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά από αυτήν.

Είναι πολύ θετικό το ότι προστέθηκε, στο άρθρο 15 και θα υπάρξει, υποδιοικητής στα ΚΕΚΥΚΑΜεΑ, για την καλύτερη λειτουργία τους, κάτι που δεν προβλεπόταν στην αρχή στο νομοσχέδιο.

Είμαι, όμως, αντίθετη - και η γνώμη της ΟΚΕ είναι ίδια με αυτήν που έχω διατυπώσει και εγώ στην Επιτροπή- σε ό,τι αφορά τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Θεωρώ ότι όλοι οι γιατροί στο δημόσιο Σύστημα Υγείας θα πρέπει να έχουν τις ίδιες εργασιακές σχέσεις. Οι πανεπιστημιακοί πιστεύω ότι μπορούν να κάνουν απογευματινό ιατρείο, όπως κάνουν και οι γιατροί του ΕΣΥ, μέσα στο νοσοκομείο και έτσι και να φορολογούνται και να αποδίδουν στο νοσοκομείο το κομμάτι που αναλογεί στο νοσοκομείο, αλλά και στους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας».

 
Δημοφιλή σήμερα

Audi Moment: Ετοιμοπαράδοτα Audi σε μοναδικές τιμές!

Audi Moment: Ετοιμοπαράδοτα Audi σε μοναδικές τιμές!

17/10/2018
Έφτασε η στιγμή για Audi σε απίστευτη τιμή, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2018 και για περιορισμένο αριθμό οχημάτων....
Οι γεύσεις της Στερεάς Ελλάδας στο Τελ Αβίβ

Οι γεύσεις της Στερεάς Ελλάδας στο Τελ Αβίβ

18/10/2018
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρέθηκε στην γιορτή αγροδιατροφής και τουρισμού που διοργάνωσαν με την ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και το ελληνικό γραφείο τουρισμού...
Το Campus Bus στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

Το Campus Bus στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

19/10/2018
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ενίσχυσης εύρεσης εργασίας Ενηλίκων, θα βρίσκεται στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, στο ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας