Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Ο Σύλλογος Kireas.org καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή Μαντουδίου, Αγ.Άννας, Λίμνης σχετικά με τη στάση της στο θέμα της ΒΙΠΕ και της ανάπτυξης του Δήμου.

όχι στη ΒΙΠΕ Β.Εύβοιας
όχι στη ΒΙΠΕ Β.Εύβοιας

Στις 26/9/11 η Δημοτική Αρχή αποφάσισε και πήρε την έγκριση του Δ.Σ. για την συμμετοχή του δήμου μας στο δίκτυο RURENER. Μια απρόσμενη αξιέπαινη πρωτοβουλία την οποία σαν περιβαλλοντικός σύλλογος υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά και ελπίζουμε να αποτελέσει απόφαση σταθμό για την μετέπειτα στάση του δήμου σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.

Δέσμευση του δήμου για αειφόρο παραγωγή ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το καταστατικό του, το RURENER είναι ένα ζωντανό δίκτυο από οικισμούς και μικρές πόλεις με κοινή δέσμευση στην «Αειφόρο Παραγωγή & Διαχείρισης Ενέργειας» και την προστασία του περιβάλλοντος. Με την συμμετοχή του ο δήμος ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ στην ΑΕΙΦΟΡΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ από ΑΠΕ και έτσι συμβάλλει στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στα δημοσιευμένα πρακτικά του σχετικού Δημοτικού συμβούλιου εκφράζεται η συγκινητική ευαισθησία του δήμου για την συνεισφορά του με αυτό το πρόγραμμα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Βελτίωση της αγροτικής ανταγωνιστικότητας.

Στην ίδια συνεδρίαση τονίστηκε ιδιαιτέρως το ενδιαφέρον του δήμου με την συμμετοχή του στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της αγροτικής ανταγωνιστικότητας. Η οποία θα επιτευχτεί με την ανάπτυξη αειφορικών στρατηγικών ενέργειας και την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το άλλο πρόσωπο της δημοτικής αρχής

Δεν είχαν περάσει 2 εβδομάδες που ο κ. Δήμαρχος στις 10 Σεπτέμβρη στην προσπάθεια του να υποβαθμίσει δημόσια τις αντιδράσεις των αγροτών στην δημιουργία ΒΙΠΕ, σε ομιλία του στην πλατεία Μαντουδίου απαξίωνε τελείως τον αγροτικό τομέα της περιοχής και τις δυνατότητες του να δώσει δουλειές και πλούτο προς χάριν της ΒΙΠΕ. Από απομαγνητοφώνηση χαρακτηριστικού της αποσπάσματος της ομιλίας του, ο δήμαρχος δήλωνε ότι στον αγροτικό τομέα απασχολείται «από κάθε χωριό δίπλα μας 2,3, 4 οικογένειες», ότι «θα είναι ελάχιστοι που θα μπορέσουν να επιβιώσουν από την καλλιέργεια της γης» και ότι "η κτηνοτροφία είναι ανύπαρκτη".

"Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι".

Σε όλες τις συζητήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την ΒΙΠΕ, η ανησυχία της δημοτικής αρχής ήταν το αν η δημιουργία ενός Βιομηχανικού Πάρκου ( ΒΙΠΑ) μεσαίας όχλησης ( αντί για ΒΙΠΕ) θα μπορεί να φιλοξενήσει την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής των 1.160 MWe. Η δημοτική αρχή, αν και το Δ.Σ. δεν έχει πάρει ακόμη επίσημη απόφαση, δείχνει ξεκάθαρα και με θρησκευτική ευλάβεια να στηρίζει την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Η μονάδα αυτή θα κάνει την περιοχή το δεύτερο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας μετά την Πτολεμαΐδα και θα συνεισφέρει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ΗΡΩΝ (θυγατρική της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) η μονάδα θα εκπέμπει 1.836.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως. Με υπολογισμούς από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος ένας σταθμός αυτού του μεγέθους θα εκπέμπει 2.970.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως. Το οποίο αναλογεί στο 4% με 6,5% του συνόλου του διοξειδίου του άνθρακα που έχουν δικαίωμα να εκπέμπουν όλοι μαζί οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί της Ελλάδας.

Τα συνολικά δικαιώματα εκπομπών που δίνει για την ηλεκτροπαραγωγή το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών για την περίοδο 2008-2012 είναι 46.377.842 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Τα δικαιώματα αυτά θα μειωθούν σημαντικά την περίοδο 2013-2020 μετά τις δεσμεύσεις της ΕΕ στην Κοπεγχάγη.

Τα οφέλη από την συμμετοχή του δήμου στο RURENER δεν θα μπορέσουν πότε να αντισταθμίσουν την επιδείνωση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή από την κατασκευή του μεγαθήριου θερμοηλεκτρικού σταθμού 1160 MWe που προγραμματίζεται. Τα μόνα οφέλη θα είναι 84 εξειδικευμένες θέσεις εργασίας που δύσκολα θα καλυφτούν από τις δεξιότητες και τις ειδικότητες του άνεργου δυναμικού της περιοχής.

Χαιρετίζουμε την απόφαση της δημοτικής αρχής για την συμμετοχή στο δίκτυο RURENER. Ευχόμαστε ότι η αειφορία στην παραγωγή ενέργειας και η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα να μην μείνει στα λόγια αλλά να γίνουν οι κατευθυντήριες αρχές σε όλες τις αποφάσεις του δήμου και σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Σχετικά

Διαύγεια: Συμμετοχή του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας στο ΔΙΚΤΥΟ RURENER «Δίκτυο μικρών αγροτικών Κοινοτήτων για ενεργειακή Ουδετερότητα»
http://et.diavgeia.gov.gr/f/dimosmantoudi_limni_ag_anna/ada/4%CE%918%CE%A6%CE%A9%CE%9B5-1%CE%976

ΔΙΚΤΥΟ RURENER
http://el.rurener.eu/

Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών για την περίοδο 2008-2012
http://www.minenv.gr/4/41/000/eskde.2008-2012teliko.doc
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας