Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με αφορμή τις πιέσεις που δέχεται η Νότια Καρυστία για μεγάλες εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείων και ανεμογεννητριών, ο Δήμος Καρύστου οργάνωσε δημόσια ενημέρωση των πολιτών και των φορέων.
Ο Δημάρχος Καρύστου, Νικόλαος Μανώλης
Ο Δημάρχος Καρύστου, Νικόλαος Μανώλης

Ο Δήμαρχος κ. Ν. Μανώλης και άλλοι ομιλητές εξέθεσαν το σχετικά πρόσφατο θέμα που ανέκυψε σχετικά με την εγκατάσταση μεγάλων ιχθυοτροφείων.

Το χωροταξικό σχέδιο εγκατάστασης ιχθυοτροφείων και η σχετική μελέτη χωροθέτησης προτείνουν την αύξηση της έκτασης και του όγκου των εκτροφείων από 1200 τόνους σε 3.000 τόνους με την προοπτική περαιτέρω αύξησης.

Η περιοχή μελέτης  αφορά νέες χωροθετήσεις στις ακτές του Μαρμαρίου, από τη θέση Αγία Ειρήνη έως τον κόλπο του Πόρτο – Λάφια (αρχαίος Φηγόντας) με βάση το χωροταξικό σχέδιο ζωνών οργανωμένης ανάπτυξης ιχθυοτροφείων (Π.Ο.Α.Ι). Η Π.Ο.Α.Ι του Νότιου Ευβοϊκού ξεκινάει από το Μαρμάρι και φτάνει στο Αλιβέρι. 

Ο Δήμος Καρύστου είναι αντίθετος με την ανάπτυξη της Π.Ο.Α.Ι και την απαγόρευση άλλων δραστηριοτήτων εντός της ζώνης. Η περιοχή δεν αντέχει περισσότερα ιχθυοτροφεία πέρα από τα ήδη υπάρχοντα, είπε ο Δήμαρχος Ν. Μανώλης. 

Η συσσώρευση νέων υδατοκαλλιεργειών θα επιβαρύνει τις ακτές με ρύπανση και θα βλάψει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Πόρτο Λάφια διαμαρτύρονται  για την υποβάθμιση των ακτών καθώς και της αξίας των κατοικιών τους. Κατά την παρουσίαση του θέματος οι αντεγκλήσεις ήταν έντονες και εμπόδισαν την καλύτερη ενημέρωση για όσους ακούγαμε το ζήτημα για πρώτη φορά.

Ο περισσότερος χρόνος των ομιλιών αναλώθηκε στα ιχθυοτροφεία ενώ για τα αιολικά πάρκα δόθηκε ελάχιστος χρόνος προς το τέλος της συγκέντρωσης όταν ο περισσότερος κόσμος είχε αποχωρήσει.

Ο Δήμαρχος Ν. Μανώλης εστίασε το πρόβλημα στο ιδιοκτησιακό που  αφορά την άρνηση των αιολικών εταιρειών να καταβάλουν ενοίκια στους ιδιοκτήτες γης. Μάλιστα τόνισε ότι θα εμποδίσει να γίνει οποιοδήποτε αιολικό πάρκο, εάν δεν αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με το ν. 3851/2010 "Επιτάχυνση των ΑΠΕ" οι εταιρείες παρακάμπτουν τους ιδιοκτήτες σε περιπτώσεις που δεν είναι ξεκάθαροι οι τίτλοι ιδιοκτησίας όπως συμβαίνει στην περιοχή μας.

Μόνο η εταιρεία RF Energy προτίθεται να καταβάλει ενοίκια στους ιδιοκτήτες γης και μάλιστα εκπρόσωπος της εταιρείας παρέστη για να υποστηρίξει τα σχέδια της εταιρείας του (!).

Ο πρόεδρος του νεοσύστατου Συλλόγου "Καβοντόρου γη" συντάχθηκε με την άποψη ότι είναι απαράδεκτο να μην αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες και παρουσίασε επιστολή της εταιρείας DAMCO που ειρωνεύεται τους κατοίκους της περιοχής. Η γραμμή υψηλής τάσης που θα διατρέξει όλα τα χωριά του Καβοντόρου ανησυχεί ιδιαίτερα το Σύλλογο "Καβοντόρου γη".

Τελευταία μίλησε η πρόεδρος του ΣΠΠΕΝΚ, Χ. Μπερέτη, που έδωσε μια προσωπική ματιά στην πάγια θέση του Συλλόγου μας ότι η μαζική ανάπτυξη αιολικών πάρκων θα επιφέρει μια ανεπίτρεπτη περιβαλλοντική καταστροφή και οικονομική βλάβη στον τόπο μας που η κοινωνία μας και οι εκπρόσωποί της δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί.
Για την ενημέρωση.    
Θ. Μπινιάρης
Δημοφιλή σήμερα

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

14/1/2019
Το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 εκοιμήθει ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλο. Το απόγευμα της Δευτέρας 14...
Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

14/1/2019
Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο...
Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

15/1/2019
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ανακοίνωσε τα ονόματα δύο υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων, από το ψηφοδέλτιο του....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας