Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Τροπολογία για ειδική μέριμνα για τους θαλασσαιμικούς ζητά ο Συμεών Κεδίκογλου μαζί με συναδέλφους του, στο σχέδιο νόμου των Οικονομικών.

Συμεών Κεδίκογλου
Συμεών Κεδίκογλου

Σήμερα, πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, έχει κατατεθεί με πρωτοβουλία του Συμεών Κεδίκογλου τροπολογία στο νομοσχέδιο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», την οποία συνυπέγραψαν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Χανίων και η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου.

Όπως είχε αναφέρει ο βουλευτής ανάμεσα στα άλλα σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας, που είχε συνεδριάσει προ ημερών, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κατηγορία των συμπολιτών μας οι οποίοι είναι θαλασσαιμικοί και βγαίνουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ υπάρχει για άλλες κατηγορίες αναπήρων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί, μέχρι τα 55 τους χρόνια θα λάμβαναν την σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ μειωμένη κατά 40%. Κατά την πρόταση του βουλευτή θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για αυτούς, όπως για άλλες ομάδας αναπήρων που αναφέρονται στο νομοσχέδιο, καθώς το όριο των 55 ετών ακούγεται κυνικό για ανθρώπους που σύμφωνα με μελέτες το προσδόκιμο ζωής για την πλειοψηφία αυτών είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο.

Ακολουθεί το κείμενο της τροπολογίας.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών
«Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η Μεσογειακή Αναιμία και η Δρεπανοκυτταρική Νόσος είναι σοβαρότατες αιματολογικές ασθένειες με επιπλοκές που επιφέρουν δευτερογενείς παθήσεις (καρδιολογικές, ορμονικές, ηπατικές κ.α.) στους πάσχοντες. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το όριο επιβίωσης για τους θαλασσαιμικούς είναι συνήθως κάτω των 55 ετών σε ένα ποσοστό άνω του 70%.

Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας την ως άνω συνθήκη θεσμοθέτησε για τους θαλασσαιμικούς ασφαλισμένους σε Φορείς Κύριας Ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το δικαίωμα της συνταξιοδότησής τους λόγω γήρατος στα 15 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο (και συναφή ταμεία) ή με τη συμπλήρωση 4050ΗΕ στο ΙΚΑ (και συναφή ταμεία), σύμφωνα με τον Ν. 2227/94, ΦΕΚ 129 Α’ αρ. 16 παρ.3 (συμπλήρωση του Ν. 612/1977).

Στο παρόν νομοσχέδιο, δεν έχει γίνει πρόβλεψη απαλλαγής της κατηγορίας αυτής από τις μειώσεις κατά 40% του ποσού της κύριας σύνταξης άνω των 1000 ευρώ για όσους είναι κάτω των 55 ετών, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες Ατόμων με Αναπηρία που εξαιρούνται.

Δεδομένου ότι η σημερινή επιβίωση των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο σπάνια υπερβαίνει τα 55 έτη, καθιστώντας τουλάχιστον κυνική την κλίμακα που διαχωρίζει τους συνταξιούχους ανάλογα με την ηλικία τους,

Δεδομένου ότι, πέρα από ζήτημα κοινωνικής ευαισθησίας, το κόστος αυτό καθ’ εαυτό δεν είναι μεγάλο, καθώς αφορά μικρό αριθμό εργαζομένων που βαίνει συνεχώς μειούμενος από την ανακάλυψη του προγεννητικού ελέγχου και μετά,
Παρίσταται η ανάγκη να εξαιρεθούν όσοι εμπίπτουν στο Ν. 612/1977, ΦΕΚ 164 Α' ανεξαρτήτως ταμείου από τη μείωση των κύριων συντάξεων για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου, να προστεθεί στο άρθρο 2 παρ. 1 εδάφιο ως ακολούθως:

«Επίσης εξαιρούνται της μείωσης οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις που συνταξιοδοτούνται βάσει του Ν. 612/1977, ΦΕΚ 164 Α΄και των συμπληρώσεών του».

Οι προτείνοντες Βουλευτές,

Συμεών Κεδίκογλου

Ευτύχιος Δαμιανάκης

Nάντια Γιαννακοπούλου




Δημοφιλή σήμερα

Η Νατάσσα Μποφίλιου και το «Όμορφο Όνειρό» της έρχεται στην Χαλκίδα

Η Νατάσσα Μποφίλιου και το «Όμορφο Όνειρό» της έρχεται στην Χαλκίδα

20/7/2018
Η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος παρουσιάζουν αυτό το καλοκαίρι σε επιλεγμένο...
Εκδηλώσεις στο εμπορικό κέντρο της Χαλκίδας

Εκδηλώσεις στο εμπορικό κέντρο της Χαλκίδας

3/7/2018
Το Επιμελητήριο Εύβοιας και ο Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύλλογος Χαλκίδας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Χαλκιδέων, διοργανώνουν σ...
Η Ελένη Δήμου στη Χαλκίδα

Η Ελένη Δήμου στη Χαλκίδα

11/7/2018
Η φωνή της ιδιαίτερη, η παρουσία της ξεχωριστή, το χρώμα της φωνής της και τα σγουρά μαλλιά της φωνάζουν το όνομα της....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας