Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Σε καλό κλίμα, πλην όμως δίχως να υπάρχει μία ξακάθαρη στάση και πρόταση για το ελληνικό ζήτημα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, η αναμενόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, από ευρωπαϊκής πλευράς, οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπέι και Ζοζέ Μπαρόζο και, από ελληνικής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Καλά πληροφορημένη πηγή σημείωνε ότι το ζητούμενο πλέον για την ελληνική πλευρά είναι ο εντοπισμός των «διορθωτικών κινήσεων» που θα πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο ισορροπημένο σχήμα αντιμετώπισης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με αυτό που συμφωνήθηκε στις 21η Ιουλίου.

Ο ελληνικός στόχος είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εξεύρεση μιας λύσης, αναφορικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος, η οποία θα είναι «οριστική, καθαρή και ασφαλής, τόσο από νομικής όσο και από θεσμικής απόψεως».

Προς τον σκοπό αυτό, συνέχισε η ίδια πηγή, έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ευρωζώνης, ένα πλαίσιο εντολής διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες που έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως την Τετάρτη, κατά τρόπο που θα επιφέρει σημαντική μείωση του ελληνικού άχθους από την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, σημείωσε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος από την άποψη της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας καθώς και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πάγια θέση των Ευρωπαίων είναι ότι η όποια ρύθμιση συμφωνηθεί με τους ιδιώτες ομολογιούχους θα πρέπει έχει εκούσιο χαρακτήρα και να μη συνιστά πιστωτικό επεισόδιο. Ωστόσο είναι άγνωστο το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων αρνηθούν να αποδεχθούν τη μείωση της ονομαστικής τους αξίας κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 21%, κάτι που είχαν αποδεχθεί στις 21 Ιουλίου.

Σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις στην περίπτωση αυτή η ευρωζώνη είναι διχασμένη με τη Γερμανία και το ΔΝΤ να τάσσονται υπέρ του επιβολής του καθεστώτος, άγνωστο με ποιο τρόπο στους ομολογιούχους, ακόμη και αν αυτό θεωρηθεί πιστωτικό επεισόδιο, και τις χώρες της "λατινικής Ευρώπης" να αντιδρούν έντονα.

Πάντως, όπως τόνισαν τόσο ο κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο, η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα αποτελεί τμήμα του συνολικού πακέτου που θα οριστικοποιήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο κ. Ρομπάϊ τόνισε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης καλωσόρισαν την πρόσφατη ψήφο του ελληνικού Κοινοβουλίου σχετικά με τη λήψη δέσμης μέτρων, αλλά και την απόφαση να εκταμιευθεί η 6η δόση των δανείων προς την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΕΕ σημείωσε ακόμη ότι συνεχίζονται οι εργασίες για το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Ζ. Μπαρόζο δήλωσε ότι αναμένεται από τις ελληνικές αρχές αποφασιστική δέσμευση για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθεροποίησης και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, το δεύτερο πρόγραμμα διαμορφώνεται με την αξιόπιστη συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επί τη βάση της έκθεσης της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

dailynews24.gr
Δημοφιλή σήμερα

Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

19/2/2019
Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία νέο κύμα κακοκαιρίας, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας θα επικρατήσει το Σα...
Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

17/2/2019
Μια ανθρώπινη εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού με ομιλήτρια τη χειρουργ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας