Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ φέρνει στην επιφάνεια τέσσερα σημαντικά προβλήματα της Σκύρου, απαιτώντας να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το ταχύτερο δυνατόν.

Α. Το ζήτημα του Βιολογικού καθαρισμού του νησιού.
Ο Βιολογικός Καθαρισμός Σκύρου, είναι ένα έργο που έχει κριθεί απαραίτητο για την καταπολέμηση της ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος του νησιού.

Η κατασκευή του έργου έχει αρχίσει από το 1998, με την ένταξη του στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας (ΕΑΠΝΑ) και ενώ έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι οικοδομικές εργασίες, το έργο έχει σταματήσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Οι εργασίες που υπολείπονται για την ολοκλήρωση του έργου είναι ο υποθαλάσσιος αγωγός, ο ηλεκτρομηχανικός και χημικός εξοπλισμός και η σύνδεσή του με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Το κόστος των εργασιών που υπολείπονται, υπολογίζεται σε σημερινές τιμές σε 1.850.000 ευρώ και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σε επανειλημμένες οχλήσεις των φορέων της Τοπικής διοίκησης, δηλώνει αδυναμία χρηματοδότησής του λόγω έλλειψης πιστώσεων.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ζητά την άμεση χρηματοδότηση του έργου από τον κρατικό προϋπολογισμό λόγω της σπουδαιότητας του.

Β. Το Ζήτημα του Αιολικού πάρκου που σχεδιάζεται για την Σκύρο.
H περίπτωση του τεράστιου αιολικού πάρκου της Σκύρου που απειλεί κυριολεκτικά το νησί είναι χαρακτηριστική περίπτωση ιδιωτικοποίησης της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας, που είναι πολιτικά απαράδεκτη και στρέφεται ευθέως κατά των λαϊκών συμφερόντων.

Το αιολικό πάρκο που σκοπεύει να εγκαταστήσει η Εταιρία «Αιολική Νότιας Σκύρου Α.Ε» στην οποία μετέχει η ΕΝDESA και η Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, προγραμματίζεται να χωροθετηθεί στο νότιο τμήμα του νησιού. Στο βουνό «Κόχυλας», σε υποτιθέμενη ιδιοκτησία της Μονής Αγίας Λαύρας.


Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ζητά να ληφθεί σοβαρά υπόψη η γνώμη των κατοίκων, που σωστά δεν επιθυμούν την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και που βλέπουν με αγανάκτηση την καταπάτηση λαϊκής περιουσίας από μοναστήρι του Αγίου όρους.

Γ. Ξεχωριστά σημειώνουμε την ανεπαρκή στελέχωση, τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και την υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας, που αποτελεί μοναδικό αποκούμπι για τους κατοίκους του νησιού.

Παθολόγος, Παιδίατρος, Καρδιολόγος, Χειρουργός, Ακτινολόγος και Μικροβιολόγος κρίνονται αναγκαίοι και απαραίτητοι για ένα νησί στο μέσον του Αιγαίου.

Απαραίτητη είναι επίσης και η επίλυση του ζητήματος των επειγόντων διακομιδών, με ευθύνη του δημοσίου και στα πλαίσια του ΕΚΑΒ.

Ζητάμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να ασκήσει κάθε πολιτική πίεση για την ικανοποίηση των προβλημάτων του Κ.Υ Σκύρου, που είναι απαραίτητο να συνεχίσει την λειτουργία του και να αναβαθμιστεί.

Δ. Υπογραμμίζουμε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που μαστίζουν ειδικά τους νέους και τα προβλήματα των εμπόρων, που, στις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν, κάνουν την ζωή τους στην Σκύρο δύσκολη.

ΣΕ κάθε περίπτωση η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, απευθυνόμενη στους κατοίκους της Σκύρου, τους καλεί να παλέψουν για όσα δικαιούνται και τους ανήκουν.

Να σταματήσουν να εμπιστεύονται όσους τους τάζουν λαγούς με πετραχήλια και να πάρουν την υπόθεση της δικής τους ζωής στα δικά τους χέρια. Να παλέψουμε μαζί στο ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ.

Να συνταιριάξουν τα αγωνιστικά βήματα τους με τους εργάτες, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους όλης της χώρας που καθημερινά δυναμώνουν τους αγώνες τους για το δικαίωμα στη ζωή.

Ακολουθείστε μας στο Google News