Τιμητική Συναυλία – Αφιέρωμα στον μεγάλο Δημιουργό Σταύρο Ξαρχάκο πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια των φετινών 19ων Δημητρίων, τα οποία διοργανώνει κάθε χρόνο ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 το απόγευμα,

στο νέο Συνεδριακό Κέντρο της Αντιπεριφέρειας Ευβοίας, από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Πνευματικού Κέντρου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, υπό την διεύθυνση του εκλεκτού και ελπιδοφόρου μουσικού και θεολόγου κ. Δημήτρη Παπαθανασίου.

Στη Συναυλία παραβρέθηκε ο ίδιος ο κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ, ο οποίος τιμήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Ποιμανάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, με τον Χρυσό Σταυρό του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, για την σπουδαία προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό.
Η Συναυλία υπήρξε λαμπρή και άρτια οργανωμένη και αυτό γιατί όλοι οι συντελεστές συνεργάστηκαν άψογα και με πνεύμα αυτοθυσίας, ενώ υπήρξαν απόλυτα εναρμονισμένοι στο έργο του μεγάλου δημιουργού.

Η προσέλευση των Χαλκιδέων ήταν συγκινητικά μεγάλη, κάτι που αποδεικνύει ότι οι Χαλκιδείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Τοπικής Εκκλησίας, «διψούν» για ποιότητα σε όλες τις μορφές της τέχνης, ενώ παράλληλα και με αυτή τους την παρουσία έδειξαν ότι σέβονται, τιμούν και συντρέχουν το έργο της Τοπικής Εκκλησίας –δικό τους έργο στην πραγματικότητα- που με τις κάθε μορφής εκδηλώσεις Της είναι πάντα κοντά στο Λαό. Διδάσκοντας, ενημερώνοντας, νουθετώντας.

Στην αρχή της Εκδήλωσης, ο Αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός Χρήστου, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι. Ναού του Αγίου Δημητρίου, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους με μια ζεστή και σύντομη προσλαλιά, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι η Συναυλία «αποτελεί ουσιαστική έκφραση πολιτισμού, είναι κατεξοχήν πολιτιστική, αλλά συνάμα και ουσιαστικά εκκλησιαστική, γι’ αυτό άλλωστε και διοργανώνεται από τον Μητροπολιτικό μας Ναό. 

Κι είναι εκκλησιαστική, γιατί η Εκκλησία εδώ και δυό χιλιάδες χρόνια «στη φτώχεια και στην προσφυγιά», ζητά έστω και την ελάχιστη «παγωμένη σπίθα» του κόσμου,  «για να την κάνει πυρκαγιά» και να κάνει τους ανθρώπους πάλι κατοίκους «στο κήπο της Γεθσημανής…», όπως συνθέτει κι ερμηνεύει ο ίδιος ο Ξαρχάκος, τους στίχους του Νίκου Γκάτσου στο «Πρακτορείο», ενώ κάλεσε τους παρισταμένους «όχι απλά ν’ ακούσουμε, αλλά να ενωτισθούμε τη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου».
 Στη συνέχεια η κ. Κυριακή Παπαγρηγορίου παρουσίασε τον Σταύρο Ξαρχάκο και την προσφορά του στα μουσικά, και όχι μόνο, δρώμενα του Τόπου μας.

Κατόπιν, άρχισε το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς, το οποίο περιελάμβανε δώδεκα από τα σπουδαία και πασίγνωστα έργα του Σταύρου Ξαρχάκου: «Μεγάλη Παρασκευή», Έβαλε ο Θεός σημάδι», «Να με θυμάσαι να μ’ αγαπάς», Σαββατόβραδο στην Καισαριανή», «Γεια σου χαρά σου Βενετιά», «Φίλοι κι αδέλφια», «Το πρακτοτρείο», «Ήτανε μια φορά μάτια μου», «Μάνα μου Ελλάς», «Τό δίχτυ», «Φτωχολογιά» και «Νυκ και αεί».

Ο Διευθυντής της Ορχήστρας κ. Δημήτρης Παπαθανασίου, οι μουσικοί Όλγα Κετσεμενίδη, Πόπη Στρατάκια, Ρέα Κάβουρα, Νίκος Μπόμπορης, Βίκυ Ληξουριώτη, Αναστάσιος Φριτζέλας, Χρήστος Μαρμαρινός, Δημήτρης Κικίδης, Κώστας Μίχος, Νίκος Γριμπάς και Πανγιώτης Παπαθανασίου, οι ερμηνευτές Φωτεινή Καπαγιάννη, Σπύρος Λιντοβόης και Γιώργος Δρακούλης, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, στην πραγματικότητα «ένα κομμάτι από την ψυχή τους» για την πραγματοποίηση  της εκδήλωσης, ενώ το κοινό τους καταχειροκρότησε ενθουσιασμένο και σιγοτραγουδώντας τα μοναδικά έργα του Σταύρου Ξαρχάκου, που παραμένουν πάντα επίκαιρα και μιλούν στις καρδιές όλων των Ελλήνων.

Το αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου ήταν από πολύ νωρίς ασφυκτικά γεμάτο και, ως εκ τούτου, πολλοί δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια θέση. Ευτυχώς οι διοργανωτές, σε άριστη συνεργασία με την φιλοξενούσα την Συναυλία Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, είχαν φροντίσει ώστε, στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου, να υπάρχει γιγαντοοθόνη με άψογη εικόνα και ήχο, που αναμετέδιδε όλα όσα συνέβαιναν στην αίθουσα.

Όπως πάντα, ιδιαίτερη και με νόημα ήταν η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος επεσήμανε την προσφορά του Σταύρου Ξαρχάκου στα πολιτιστικά πράγματα της Πατρίδας μας, μια προσφορά σπουδαία, αλλά «τόσο σεμνή», όπως χαρακτηριστικά είπε, «και γι’ αυτό ουσιαστική».

Επιπλέον, τόνισε την διάσταση ήθους μεταξύ της μουσικής του Ξαρχάκου και άλλων μεγάλων δημιουργών, που μιλά στην καρδιά των ανθρώπων και της «μουσικής», που απευθύνεται μονάχα στα κατώτερα ένστικτα των ανθρώπων. Ακόμη, με λόγο προφητικό, δηλαδή αληθινό, αλλά γεμάτο διάκριση και χωρίς ύφος καταγγελτικό, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νεολαία του Τόπου μας, την οποία πολλοί καθημερινά απογοητεύουν, την οποία η Τοπική μας Εκκλησία και ο ίδιος προσωπικά περιβάλει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έμπρακτη αγάπη, ενώ συνεχάρη και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως όλους τους διοργανωτές για την άψογη Συναυλία την οποία προσέφεραν στο κοινό της Χαλκίδος.

Αμέσως μετά την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος απένειμε στον κ. Σταύρο Ξαρχάκο τον Χρυσό Σταυρό του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος και σχετικό Πιτάκκιο, για να τον τιμήσει «ως εξέχουσα πνευματική προσωπικότητα, που συνέβαλε και συμβάλει, στη διαμόρφωση του ελληνικού πολιτισμού».

Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Σταύρος Ξαρχάκος, έλαβε την τιμητική διάκριση και ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε από την Εκκλησία της Χαλκίδος, ενώ με σεμνό ύφος, λίγα και λιτά λόγια αφιέρωσε την τιμητική διάκριση αυτή στους νέους ανθρώπους της Χαλκίδος και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σημερινά προβλήματα του Τόπου μας.

Ο κ. Ξαρχάκος με τον λόγο του, αλλά κυρίως την παρουσία του «κέρδισε» κυριολεκτικά τους Χαλκιδείς και απέδειξε ότι είναι όντως ένας εκ των σημαντικών πνευματικών ανθρώπων που μας απέμειναν.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο Αντιπεριφεριάρχης Ευβοίας κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, οι Βουλευτές κ. Συμεών Κεδίκογλου και κ. Ουρανία Παπανδρέου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Λάμπρος Γκάνης, οι τέως Βουλευτές κ. Ορέστης Παπαστρατής και κ. Άγγελος Πνευματικός, ευεργέτης της Ιεράς Μητροπόλεως, Περιφεριακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών της Χαλκίδας, ενώ ξεχωριστή παρουσία ήταν η κ. Ουρανία Ξυλούρη, σύζυγος του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη, η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά επισκέφθηκε την Χαλκίδα για τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ.

Για την επιτυχία της Εκδήλωσης συνέβαλαν τα μέγιστα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος πάντα με χαρά ευλογεί και ενισχύει ποικιλότροπα κάθε εκδήλωση και δίνει δυνατότητα καλλιτεχνικής έκφρασης στους νέους της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος και Πρόεδρος της Ενοριακής Επιτροπής του Πνευματικού Κέντρου, με όλους τους εθελοντές συνεργάτες του Ιερού Ναού, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κύριος Αθανάσιος Μπουραντάς, ο οποίος συντρέχει πάντοτε την τοπική μας Εκκλησία σε κάθε της ανάγκη,  μαζί με τους συνεργάτες του, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, η  Αντιδήμαρχος κ. Λίλιαν Ζλακώνη και οι εργαζόμενοι στο Δήμο Χαλκιδέων, ο κ. Νίκος Αρτικόπουλος και ο κ. Μάνος Τρανταλίδης υπεύθυνοι του γραφείου του κ. Ξαρχάκου και οι χορηγοί της εκδήλωσης κ. Ελένη Βαβουλιώτη και η Εταιρεία «Απέλιστρα».

Ακολουθείστε μας στο Google News