Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση του βουλευτή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου για την αύξηση των νοσηλίων του τοκετού και τη νέα κατάσταση σχετικά με τις καισαρικές τομές και τον φυσιολογικό τοκετό.
Συμεών Κεδίκογλου
Συμεών Κεδίκογλου

Η νέα ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου στον Υπουργό Εργασίας αφορά τις αλλαγές στα νοσήλια του τοκετού και στην ανάγκη λήψης μέτρων που μειώνουν το ήδη υψηλό ποσοστό των καισαρικών τομών που παρατηρείται στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Με την εφαρμογή των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων, έχουν πολλαπλασιαστεί τα έξοδα νοσηλείας στις περιπτώσεις φυσιολογικού τοκετού, τα οποία πρέπει να καλυφθούν από τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», τα έξοδα νοσηλείας για φυσιολογικό τοκετό με τριήμερη νοσηλεία σε δημόσιο μαιευτήριο διαμορφώνονται ως εξής:

για Α΄ θέση νοσηλείας το κόστος ήταν πριν την 1η Οκτώβρη 110 ευρώ και σήμερα διαμορφώνεται σε 1.050 ευρώ (+130 ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα), για Β΄ θέση νοσηλείας ήταν 70 ευρώ και πλέον διαμορφώνεται σε 980 ευρώ (+110 ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα) και για Γ΄ θέση νοσηλείας ήταν 55 ευρώ και σήμερα είναι 872 ευρώ (+80 ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα). Ενώ, στο εξής καθιερώνεται ενιαίο χρηματικό ποσό για βοήθημα τοκετού στο ύψος των 900 ευρώ.

Πρακτικά, ένα νέο ζευγάρι ασφαλισμένο στο ΙΚΑ με το προηγούμενο καθεστώς, αν επέλεγε να γεννήσει σε δημόσιο νοσοκομείο, το Ταμείο θα κάλυπτε όλα τα έξοδα της Γ’ θέσης.

Με το νέο καθεστώς, αν γεννήσουν φυσιολογικά στην τρίτη θέση θα πληρώσουν 900 ευρώ για τρεις ημέρες νοσηλείας, όσο και το επίδομα, και αν παρουσιασθεί κάποια επιπλοκή και χρειαστεί να νοσηλευθούν μια ημέρα παραπάνω, θα την πληρώσουν οι ίδιοι κανονικά. Το ΙΚΑ θα τους κάλυπτε μόνο στην περίπτωση τοκετού με καισαρική τομή.

Ενώ ήδη ο αριθμός των καισαρικών τομών είναι αυξημένος στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες (προσεγγίζει το ποσοστό του 45%), γίνεται σαφές ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με τις παραπάνω αλλαγές, αφού μόνο οι τοκετοί με καισαρική τομή καλύπτονται επαρκέστερα από τα Ταμεία ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΣΑΥ και ΤΙΔΚΥ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Για ποιο λόγο δεν προβλέπεται κάλυψη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη επιπλέον ημέρας νοσηλείας λόγω επιπλοκής και για τον φυσιολογικό τοκετό, όπως στον τοκετό με καισαρική τομή;

2. Σκέφτεται το υπουργείο να προωθήσει μέτρα που θα μειώσουν το αυξημένο ποσοστό τοκετών με καισαρική τομή που παρατηρείται στην Ελλάδα, όταν δεν επιβάλλονται από λόγους υγείας, δεδομένου ότι επιβαρύνουν, εκτός από την Υγεία των μητέρων σε κάποιες περιπτώσεις, και το ΕΣΥ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία σημαντικά περισσότερο;»

 
Δημοφιλή σήμερα

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

17/1/2019
Πέντε νέα πρόσωπα προστίθενται στην ομάδα του συνδυασμού «Αλλάζουμε» με επικεφαλής την Έλενα Βάκα....
Αποζημίωση σε καταναλωτή για ανεπιθύμητες κλήσεις προώθησης υπηρεσιών και προϊόντων

Αποζημίωση σε καταναλωτή για ανεπιθύμητες κλήσεις προώθησης υπηρεσιών και προϊόντων

17/1/2019
Ο ενάγων έλαβε με απόφαση του δικαστηρίου ποσό αποζημίωσης 3.000 ευρώ....
Επαναλειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

Επαναλειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

16/1/2019
Από την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 θα επαναλειτουργήσει ο χώρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας