Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Σπύρος Παπαδάς, φοιτητής στο Δ'Ετος Νομικής ΔΠΘ, κάνει το δικό του σχολιασμό για το hair cut του ελληνικού χρέους και τις τελευταίες εξελίξεις.
Σπύρος Παπαδάς
Σπύρος Παπαδάς

Η ιστορία του ελληνικού χρέους πάει πολύ πίσω.... Ας ασχοληθούμε με τα πιο πρόσφατα γιατί παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.. Την ιστορία λίγο πολύ την ξέρουμε όλοι.. Ο Σημίτης αποφάσισε να κάνει πανάκριβους ολυμπιακούς, δημιουργώντας χρέος, και ο Καραμανλής συνέχισε μια ασύδοτη πολιτικη και μπλα μπλα μπλά, όλα τα 'χουμε ξανακούσει....
Και φτάνουμε στον Γ. Παπανδρέου
....

Μόλις εξελέγη έκπληκτος ( εδώ γελάμε) ανακάλυψε ένα χρέος μαμούθ... Και τότε ακολούθησε ένα διάστημα μέσα στο οποίο με συνεχείς προσπάθειες δυσφήμησης της χώρας, με ευθείες βολές κατα της αξιοπιστίας μας (πχ είμαστε Τιτανικός), και με αργούς και δειλούς χειρισμούς γενικότερα, μετατράπηκε η κρίση χρέους, που όντως κληρονόμησε αυτή η κυβέρνηση, σε κρίση δανεισμού.

Δηλαδή απο εκεί που το πρόβλημα ήταν οτι χρωστούσαμε κάποια χρήματα, με τους χειρισμούς της κυβέρνησης δημιουργήθηκε πρόβλημα με την πιστοληπτική μας ικανότητα. Βέβαια η κρίση δανεισμού οφείλεται στην κρίση χρέους. Το ζήτημα όμως είναι πως υπήρχαν δύο επιλογές, διαφορετικές απο αυτήν που πήρε η κυβέρνηση, οι οποίες αναμφίβολα θα ήταν πιο συμφέρουσες.

Πρώτα, αν και δε συμφωνώ με αυτην την επιλογή, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσπαθήσει να πείσει πώς η νέα αυτή κυβέρνηση είχε επιβάλλει μια τάξη στο εσωτερικό της χώρας, να εξήγγειλε σε κάθε ευκαιρία πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει ισχυρή κλπ, και να δανειζόταν κανονικά.

Βέβαια αυτή η πολιτική είχε ημερομηνία λήξης, παρ'όλα αυτά, θα καθυστερούσε αποτελεσματικά την προσφυγή στο ΔΝΤ και η προσφυγή θα μπορούσε να γίνει με πιο συμφέροντες όρους.

Όμως υπήρχε και μια άλλη επιλογή. Αφού η κυβέρνηση ανέλαβε ένα μη βιώσιμο χρέος απο τους προκατόχους της,θα μπορούσε τότε, όταν η πιστοληπτική μας ικανότητα ήταν άριστη, οι οίκοι μας είχαν στην κατηγορία Α, και πολλές μεγάλες οικονομίες είχαν ομόλογά μας, να διαπραγματευτεί μια διαγραφή χρέους.

Μια άνω τελεία εδώ για να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το "κούρεμα" δεν είναι κάτι άλλο απο εναν ευφημισμό για την πτώχευση. Επομένως έπρεπε τότε να τεθεί στο τραπέζι η διαγραφή χρέους, τότε που είχαμε μια ισχυρή διαπραγματευτική θέση, τότε που είχαμε ένα λαό "ξεκούραστο", τότε που είχαμε μια κυβέρνηση με νωπη και ξεκάθαρη λαική εντολή.

Ο Παπανδρέου γνώριζε τις συνέπειες της προσφυγής στο ΔΝΤ. Ο ίδιος προεκλογικά σε συνέντευξή του στον κ. Τέλλογλου άν δεν απατώμαι, υποστήριξε οτι το ΔΝΤ όπου κι άν έχει πάει ποτέ δεν έχει βελτιώσει την κατάσταση της χώρας, απεναντίας όπου κι αν πήγε τα πράγματα αφού ξεπουλήσαν τον πλούτο της εκάστοτε χώρας έγιναν χειρότερα.

Άρα γνώριζε οτι δεν απέφευγε τη χρεωκοπία με την προσφυγή του στο ΔΝΤ.
Τότε γιατί το έκανε;
Γιατί καθυστέρησε τόσο την προσπάθεια(;) του να δανειστεί απο την Ευρώπη; Γιατί δυσφημούσε τη χώρα; Γιατί δεν πτώχευε αμέσως απ'τη στιγμή που γνώριζε πως η πολιτική του ΔΝΤ είναι θνησιγενής;

Και έχουμε φτάσει στο σημείο οπου θα βγούμε κουρεμένοι.
Το πρόβλημα όμως είναι πως αυτή η κυβέρνηση ποτέ δεν πήγε για μαλλί.

Ήταν μια κυβέρνηση ανδρείκελο που μόνος της σκοπός ήταν να βγεί η χώρα κουρεμένη αφού ξεπουλούσαν τα πάντα στις πολυεθνικές, και αφού διέλυαν κάθε έννοια κοινωνικής ισότητας, κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος, κάθε έννοια δικαιοσύνης.

Ήταν μια κυβέρνηση που αδυνατούσε να πείσει για το οτιδήποτε, και γι'αυτό το λόγο επέβαλλε μια χουντική καταστολή που εν τέλει είχε ώς αποτέλεσμα και ένα νεκρό.

Θεωρώ πως αυτή η κυβέρνηση καθώς και όσοι ψήφισαν τα μνημόνια, το μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο, πρέπει να αντιμετωπίζονται απ'το λαό ώς προδότες. Γιατί αψήφισαν την λαική εντολή που τους δόθηκε, αγνοώντας και υποβαθμίζοντας συνάμα κάθε έννοια εθνικού συμφέροντος.

Πρόκειται για μια ηγεσία "λίγη" σε καιρούς που χρειαζόντουσαν τεράστιες πολιτικές αποφάσεις. Όσο και να θέλουν να μας πείσουν οτι πήραν το δύσκολο δρόμο, μέσα απ'το ΔΝΤ, η αλήθεια είναι οτι πήραν τον πιο εύκολο. Γιατί δύσκολο θα ήταν μια "φρέσκια" κυβέρνηση, στις πρώτες τις πολιτικές πράξεις να διαπραγματευόταν μια διαγραφή χρέους. Δύσκολο θα ήταν να πάρεις μια βραχυπρόθεσμα επώδυνη επιλογή που μακροπρόθεσμα θα ήταν σωτήρια για το συμφέρον της χώρας.

Οι δύσκολες επιλογές υπαγορεύονται απο πατριωτικό καθήκον.
Η επιλογή να θυσιαστείς για το καλό των επόμενων γενεών είναι μια πράξη βαθιά ηρωική.

Αντίθετα, το να γλιτώνεις εσύ για να πεθάνουν τα παιδιά σου, είναι προδοσία.
Αυτή η κυβέρνηση έχει πλέον τελειώσει. Η τυπική ανατροπή της είναι θέμα χρόνου.

Πολυ απλά γιατί ποτέ της δεν πήγε για μαλλί.
Γιατί πήγε μόνο για να βγεί κουρεμένη.

Μακάρι ο λαός μας να φανεί δυνατός στις δύσκολες αυτές ώρες, και να μπορέσουμε να κάνουμε μια νέα αρχή, οικοδομώντας ένα κράτος σωστό, ανθρώπινο και δίκαιο απ'το μηδέν
Δημοφιλή σήμερα

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

17/2/2019
Μια ανθρώπινη εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού με ομιλήτρια τη χειρουργ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....
Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

15/2/2019
Το 30ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσποδνίας Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και ποτών ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας