Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
 Εν αναμονή της πρώτης έκθεσης της ομάδας δράσης, ο κ. Ράιχενμπαχ εκτιμά ότι θα απαιτηθούν δύο έως τρία χρόνια για να μπει η Ελλάδα και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης, παραδεχόμενος ότι τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών αλλαγών δεν φαίνονται εν μια νυκτί.

Ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι πολλές από τις απαιτούμενες αλλαγές δεν θα είναι αρεστές, αλλά τις χαρακτηρίζει ευεργετικές για την οικονομία και κατ' επέκτασιν την ελληνική κοινωνία.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες που μπορούν να αποφέρουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με ταχύτατη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Μπορείτε να μας δώσετε μια μικρή "γεύση" από την έκθεση που θα δημοσιοποιήσετε τις επόμενες ημέρες;

Μετά την τελευταία μου επίσκεψη στην Αθήνα είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε την πρώτη μας έκθεση και είναι ακόμη πολύ νωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες.

Ομως, όπως ακούσατε όταν ήμουν στην Αθήνα, υπάρχουν ορισμένες προφανείς προτεραιότητες όπου πολλοί από τους συνομιλητές μου ζητούν τεχνική υποστήριξη. Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της φορολογίας, κυρίως της είσπραξης φόρων. Και φαίνεται ότι είναι σημαντικό να εξετάσουμε τα προβλήματα πρόσβασης στη χρηματοδότηση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και εδώ κυρίως οι μικρές.

Για ποιον λόγο είναι απαραίτητη η παρουσία της ομάδας δράσης στην Ελλάδα και πόσο δεσμευτική θα είναι η άποψή της για την ελληνική κυβέρνηση;

Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι η ομάδα δράσης συστάθηκε κατόπιν αιτήματος του Ελληνα πρωθυπουργού, κυρίου Παπανδρέου, προκειμένου να υποστηριχθεί η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και να συμβάλει στην επιτάχυνση της χρήσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ο ρόλος μας είναι να συνδράμουμε, όχι να ελέγξουμε και όχι να κάνουμε νομοθετικές προτάσεις.

Ποια είναι τα "εργαλεία" που θεωρείτε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την ύφεση και να οδεύσει προς την ανάπτυξη;

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Αυτές αποτελούν σημαντική προϋπόθεση για να μπορέσει να αναπτυχθεί η οικονομία. Το σχέδιο δράσης για μια Ελλάδα φιλική προς τις επιχειρήσεις αφορά πολλά από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Επιπλέον, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να απελευθερωθεί η επιχειρηματικότητα από κουραστικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να επιτρέψουν τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενδεχομένως να είναι αναγκαίες, και η ομάδα δράσης θα είναι σε θέση να βοηθήσει. Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τον ιδιωτικό τομέα και ειδικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα είναι επίσης απαραίτητη. Εδώ, όπως και σε άλλους τομείς, μια στοχευμένη και ταχεία χρήση των διαρθρωτικών ταμείων μπορούν να αποφέρουν ορατά αποτελέσματα σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο.

Πόσο διάστημα πιστεύετε ότι θα χρειαστεί η συνεργασία των ελληνικών Αρχών με την task force για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα;

Λαμβάνοντας υπόψη τη δουλειά μας εκτιμώ ότι, ανάλογα με άλλες εξελίξεις και ελληνικά αιτήματα για τεχνική υποστήριξη, θα μας πάρει πιθανότατα δύο έως τρία χρόνια για να βάλουμε τα πάντα σε έναν δρόμο. Συνήθως απαιτείται κάποιο διάστημα για να φανούν βιώσιμα αποτελέσματα από τις διαρθρωτικές αλλαγές, όμως υπάρχουν και θέματα που μπορούν να βελτιώσουν ταχύτατα την ελκυστικότητα της Ελλάδας για τους επιχειρηματίες, ορισμένα εκ των οποίων προανέφερα.

Εχετε δηλώσει κατ' επανάληψη την αισιοδοξία σας για τη μελλοντική πορεία της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι Ελληνες έχουν φτάσει στα όριά τους. Πού βασίζετε την αισιοδοξία σας και τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να μη χρειαστούν και άλλες θυσίες από τον ελληνικό λαό;

Είμαι αισιόδοξος ότι η πρόοδος είναι δυνατή, επειδή έχω την εντύπωση ότι πολλοί Ελληνες πολιτικοί και ο ελληνικός λαός θέλουν να δουν τα πράγματα να αλλάζουν. Αν αποφασίσουν να το πράξουν και ζητούν υποστήριξη, η ομάδα δράσης είναι διαθέσιμη να παράσχει αυτή τη στήριξη μέσω της παροχής τεχνικής υποστήριξης. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: πολλές από τις απαιτούμενες αλλαγές δεν θα είναι αρεστές σε όλους, αλλά η συνολική τους επίδραση στην οικονομία της Ελλάδας και άρα την ελληνική κοινωνία θα είναι ευεργετική. Ενα άλλο στοιχείο στο οποίο βασίζεται η αισιοδοξία μου είναι ο εντυπωσιακός αριθμός ανθρώπων, χωρών και οργανισμών που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, και ο μεγάλος αριθμός βιομηχανικών σχεδίων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ταχύτατα, εάν η Ελλάδα ήταν πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Αποκτώντας πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και διευκολύνοντας τη δυνατότητα εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων, θα μπορούσε να έρθει ένα επιπλέον κίνητρο.

dailynews24.gr
Δημοφιλή σήμερα

Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

19/2/2019
Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία νέο κύμα κακοκαιρίας, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας θα επικρατήσει το Σα...
Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

17/2/2019
Μια ανθρώπινη εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού με ομιλήτρια τη χειρουργ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας